haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

初三英语系列复习资(宾语从句)

发布时间:2014-04-28 13:55:39  

初三英语系列复习资料(8)宾语从句考点集汇,讲解和训练

【考点扫描】

中考对宾语从句的考查主要集中在以下几个方面:

1. 引导宾语从句的连词和代词选择;

2. 宾语从句的语序;

3. 宾语从句的时态。

考查的主要形式是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。阅读理解和书面表达肯定也要用到宾语从句。

【精讲】

一. 宾语从句的种类

宾语从句是一种名词性从句,在句中作及物动词的宾语,或介词的宾语,或形容词的宾语。根据引导宾语从句的不同连词,宾语从句可分为三类。

1. 由that引导的宾语从句。That只有语法作用,没有实在的意义,在口语和非正式文体中可以省略。例如:

He said (that) he wanted to stay at home.

She doesn’t know (that) she is seriously ill.

I am sure (that) he will succeed.

2. 由连接代词who, whom, whose, what, which和连接副词when, where, why, how引导的宾语从句。这些连接代词和连接副词在宾语从句中充当某个成分。例如:

Do you know who (whom) they are waiting foe?

He asked whose handwriting was the best.

Can you tell me where the No.3 bus stop is?

I don’t know why the train is late.

3. 由if或whether引导的宾语从句。If和whether在句中的意思是“是否”。例如:

I want to know if (whether) he lives there.

He asked me whether (if) I could help him.

二. 宾语从句的语序

宾语从句的语序应为陈述句的语序。例如:

I hear (that) physics isn’t easy.

I think (that) you will like this school soon.

Can you tell me how I can get to zoo?

Please tell me when we’ll have the meeting.

三. 宾语从句的时态

1. 如果主句的时态是一般现在时,宾语从句的时态根据实际情况可选用任何时态。如:

I don’t think (that) you are right.

Please tell us where he is.

Can you tell me how I can get to the railway station?

2. 如果主句的时态是一般过去时,宾语从句只能用相应的过去的某种时态(一般过去时,过去进行时,过去将来时,过去完成时)。如:

He asked what time it was.

He told me that he was preparing for the sports meet.

He asked if you had written to Peter.

He said that he would go back to the U.S. soon.

3. 如果宾语从句所陈述的是客观真理,其时态常用一般现在时。例如:

Our teacher said that January is the first month of the year.

Scientists have proved that the earth turns around the sun.

【中考范例】

1. (2004年北京市中考试题)

Miss Green didn’t tell us _______ in 2002.

A. where does she live B. Where she lives

C. where did she live D. where she lived

【解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。宾语从句应用陈述句的语序和时态,所以应选D。

2. Would you please tell me ________?(2004年上海市徐汇区中考试题)

A. when did he come home B. where he would play football

C. if he had seen the film D. why he didn’t watch the game

【解析】答案:D。该题考查的是宾语从句的语序和时态。主句用的实际上是现在时,宾语从句在这个句子里应用陈述句的语序和一般过去时。

3. I don’t know when __________.(2004年哈尔滨市中考试题)

A. will the train leave B. the train will leave

C. would the train leave D. the train leave

【解析】答案:B。该题考查的是宾语从句的语序和时态。只有B在语序和时态上符合要求。

4. ---We don’t know _____________.(2004年常州市中考试题)

---It is said that he was born in Sweden.

A. what he is B. if he lives here

C. where he comes from D. which country is he from

【解析】答案: C。该题考查的是宾语从句的语序。按照他们谈论的话题可知:他们说的是某人是哪里人。A和B可以排除掉。D的语序不对,只有C正确。

【满分演练】 一. 单项填空

1. Do you know _______ during the coming summer holiday?

A. what will Tom do B. what did Tom do C. what Tom will do D. what Tom did

2. I want to know_________.

A. what is his name B. what’s his name C. that his name is D. what his name is

3. Do you know ________ I could pass the exam?

A. that B. whether C. what D. which

4. Jim doesn’t understand ____________.

A. which is the way to the museum B. why his wife always goes shopping

C. what is the way to the museum D. why does she always go shopping

5. ---Could you tell me ______ she is looking for?

A. that B. whose C. who D. which

6. Mr. King didn’t know _______ yesterday evening.

A. when does his son come home B. when his son comes home

C. when did his son come home D. when his son came home

7. Could you tell me _______ the bike this morning?

A. how does he mend B. how he mends C. how he mended D. how did he mend

8. ---I’m waiting for the mail. Do you know ________ it will arrive?

---Usually it comes at 4: 00.

A. how B. where C. when D. what

9. ---Excuse me, would you please tell me ________?

---Certainly. Go straight along here. It’s next to a hospital.

A. how we can get to the post office B. how can we get to the post office

C. how get to the post office D. how could we get to the post office

10. ---Can I help you?

---Yes. I’d like a ticket to Mount Emei. Can you tell me ______ take to get there?

A. how soon will it B. how soon it will C. how long it will D. how long will it

11. He wanted to know ___________.

A. whether he speaks at the meeting B. when the meeting would start

C. what he’s going to do at the meeting D. where would the meeting be held

12. ---Could you tell me _________ the Bamboo Garden?

---The day after tomorrow, I think.

A. when will you visit B. when you will visit

C. when would you visit D. when you would visit

13. Would you please tell me _________ next, Mr Wang?

A. what should we do B. we should do what C. what we should do D. should we do what

14. You can’t imagine _________ when they received these nice Christmas presents.

A. how they were excited B. how excited they were

C. how excited were they D. they were how excited

15. I want to know ________ you will come back at 8:00 tomorrow.

A. that B. when C. where D. whether

16. ---Could you tell me ____________?

---Sorry, I don’t know. I was not at the meeting.

A. what does he say at the meeting B. what did he say at the meeting

C. what he says at the meeting D. what he said at the meeting

17. ---Could you tell me _________ last night?

---Er, I was watching Euro 2004 at home.

A. what you were doing B. what were you doing C. what you are doing D. what are you doing

18. The teacher asked the students __________.

A. if they were interested in dinosaurs B. when was Albert Einstein born

C. what they will do with the computers D. how many trees they have planted

19. Every morning the patients are asked if ________ their temperature taken.

A. they had had B. have they had C. they have had D. had they had

20. It’s up to you to decide _______ you’ll go there, by air or by road.

A. how B. why C. that D. when

【练习答案】

一. 1.C 2.D 3.B 4.B 5.C 6.D 7.C 8.C 9.A 10.C 11.B 12.B 13.C 14.B 15.D 16.D 17.A 18.A 19.C 20.A

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com