haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

中考阅读理解之细节题汇编

发布时间:2014-05-04 13:25:09  

阅读理解之细节题汇编

第一篇

There are about 5,000 different kinds of ladybugs in the world. They come in many different colors. Their bright colors warn other animals or insects not to eat them. Ladybugs taste bad. A bird or a frog that eats a ladybug will remember the bright colors and it will not eat another ladybug with the same colors again. When ladybugs are in danger, they will give out a fluid(液体)that tastes terrible.

In many cultures, the ladybug is considered to be a symbol of good luck. Most ladybugs are kind to humans. They eat other insects which destroy crops. One ladybug can eat up to 5,000 insets in its lifetime.

Ladybugs have six short legs. They live in many different places, including green lands, forests, cities, the countryside and along rivers. Different ladybugs have different spots(点). Some of them don’t have spots at all. The most common kind in North America is the 7-spotted ladybug. The 7-spotted ladybugs are the most active from spring to autumn. When the weather turns cold, they look for a warm place to sleep, such as under stones or in houses.

Which of the following statement is TURE?

A. In many cultures ladybugs are believed to bring good luck.

B. Most of the ladybugs are harmful to crops.

C. Ladybugs live in many places except cities.

D. Winter is the best time for 7-spotted ladybugs to go out for food.

第二篇【2013福建福州】

A long time ago, there was an emperor. He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale ( 夜莺) singing very beautifully.

One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. As soon as the emperor heard the nightingale's voice, he said, "Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."

The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully,too.

The emperor was pleased.

Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time,the emperor became very weak. One morning, while lying in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird couldn't sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.

After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished(爱戴)him for his love and kindness.

Which of the following statement NOT is true?

A. Both the nightingale and the robot bird had a beautiful voice.

B. The emperor kept the nightingale in a golden cage in order to hear her sing at any time.

C. The nightingale was very happy after she was kept in the golden cage.

D. The emperor learnt from the nightingale what love and kindness was.

第三篇【2013黑龙江哈尔滨】

Deep down in the sea, Oliver ,a little octopus(章鱼) sat on the floor covered with 第 1 页

sand, bored and upset. He watched pretty fish swimming in and out of rocks, which were laughing and dancing in the sea. “Why am I so different?” he said to himself sadly.

“You are an octopus, Oliver. That’s special.” The sweet voice of Cherub, beautiful purple angelfish(神仙鱼), always made Oliver feel better. Oliver looked up at the purple angelfish and smiled. Cherub suggested, “Let’s play hide-and-seek(捉迷藏).” They were having so much fun that they didn’t realize they had swum far from home. Suddenly, Cherub saw a large shark(鲨鱼)swimming above them. “It was Big White… the biggest , scariest shark in the sea,” she shouted to Oliver. Cherub looked at Big White hopelessly. And idea came to Oliver. He quickly sprayed(喷射)a very dark cloud of black water to the shark’s eyes. Then Oliver and Cherub escaped and got home safely.

“Are you OK?” ask Oliver. Cherub laughed happily, “That was the most interesting trip ever! you save me just now, Oliver. I am lucky to have you as my friend!” Oliver’s face turned red. “I guess being different can be pretty cool in some situations,” Oliver said. “That is what I tried to tell you,” Cherub smiled.

Which of the following statement is true?

( ) A. In the beginning , Oliver laughed when he say pretty fish swimming around him.

( ) B. Cherub was brave and clam when she faced the unexpected danger.

( ) C. Oliver’s quick mind and action saved Oliver himself and Cherub.

( ) D. From this passage, we know we have our own advantages in all situations, though we are different.

第四篇【2013湖南益阳】

Mrs . Jackson is an American doctor. She is now in China. She works in a

children’s hospital in Chongqing. She is also learning Chinese medicine there. She likes Chinese medicine very much. She loves to work for children. She works hard in the day and reads English books on Chinese medicine at night. She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese friends. Now she can speak some Chinese. She can read some Chinese, too.

Her husband, Mr. Jackson, is a teacher. He teaches English in a middle school in Chongqing. He works hard, too. He works from Monday to Friday. He teaches three classes every day .he wants to make more money.

Which of the following statement is true?

A.The Jacksons are from England.

B. Mrs . Jackson is learning Chinese now.

C. Mr. Jackson is an English teacher

D.Mr. Jackson doesn’t work hard .

第五篇【2013广西南宁】

There are many things we need to know, but we do not learn them at school. For example, if we want to use our money wisely, we need to shop carefully. We need to know how to compare the prices of the same things in different shops. We also need to know how to make the best decision when we shop. It is a life skill, and we need to practice it in our daily life.

第 2 页

A.Supermarket M has the longest business hours.

B.The price of the pork in Supermarket Y is higher than that in Supermarket Z.

C.If you want to pay the least money for eggs, you will go to Supermarket Y.

D. The service maybe the reason if a shopper usually shops in Supermarket W. 第六篇【2013 甘肃白银】

One day, a fisherman caught a golden fish. “People let me go,” the golden fish said. “I will give you whatever you want.”

“Thank you, but I don’t want anything,” the fisherman said. He put the golden fish back into the sea.

But the fisherman’s wife was angry. “You should ask for a bigger wooden basin!” she shouted. The fisherman went to the seaside and told the golden fish. “Don’t worry, she has a new basin now,” the golden fish said.

The fisherman went home. But the wife was even angrier. “I want a large house!” The fisherman went to tell the golden fish again.

But the old woman was never satisfied. “I want to be the queen of the sea! And I want the golden fish to serve me!”

The fisherman went to tell the golden fish. The golden fish swam away without saying anything. The fisherman walked back. His wife was in her cold clothes. Her old and broken wooden basin was next to her.

Which of the following statement is true?

A.The fisherman caught the golden fish three times.

B. The fisherman’s wife was really happy every time when her husband came back.

C.The fisherman’s wife got a new basin, a large house and became the queen of the sea at last.

D.The golden fish didn’t say a word but to swim away in the bed.

第七篇【2013山东临沂】

Mo Yan, 2012’s winner of the Nobel Prize for Literature(诺贝尔文学奖), was born in the small town of Gaomi in Shandong Province. His parents were farmers. And as a young boy Mo took care of the family’s goats(山羊). Each day he took the goats outside and watched over them when they ate grasses.

第 3 页

It was a lonely job, but Mo was a smart boy. He enjoyed the green, open land of Shandong. He enjoyed looking up at the blue sky and the white clouds, To pass the time he talked to the goats. He told them his thoughts and some stories. It was the beginning of his life as a storyteller.

During the Cultural Revolution(文化大革命), Mo had to leave school and work for a company. This was difficult for Mo, because he loved books and he loved reading. Luckily, he found a friend who would lend him books. Later, Mo became a soldier and to continue his education. In the end he graduated from Beijing Normal University(北师大). This is where he began to write.

Although Mo had left Gaomi, Gaomi never left him. Many of his books talk about rural life and the people of Gaomi, For Mo, all of man nature can be seen in the village life of Gaomi. Mo is famous now, but he remains a true son of soil(土地). Which of the following statement is true?

A. Mo Yan won the Nobel Prize for Literature in 2012.

B. As a young boy Mo Yan took care of his family’s goats and he hated the job.

C. Mo Yan graduated from Beijing Normal University and this is where he began to write.

D. Gaomi never left Mo Yan because many of his books talk about rural life and the people of Gaomi.

第八篇【2013湖南长沙】

Carrots (胡萝卜 )are grown on farms and in small family gardens all over the world . They are easy to plant and easy to harvest ( 收获 ). They have a good taste.

When people think about carrots, a picture of a long, thin, orange-colored vegetable usually comes into their minds. But carrots come in many different sizes and shapes. And not all carrots are orange.

Carrots should be grown in sandy soil that does not hold water for a long time. The earth also should not be too hard. To prepare your carrot garden ,dig up the earth and turn it over (翻土)。

Weather, soil, condition and time affect (影响) the taste of carrots . Warm days and cool nights are the best time to grow great delicious carrots.

The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its color. Usually, the brighter the color is, the better the taste is.

Most people do not know that carrots can be grown during the winter months. If the winter is not cold enough to freeze the ground, you can grow and harvest carrots the same way as you do during the summer months.

Carrots are prepared and eaten in many different ways. They ate cut into thin

pieces and cooked with other vegetables or meat. Or, they are washed, and eaten just as they come out of the ground.

Which of the following statement is true?

A. Carrots are easy to plant but hard to harvest

B.The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its size.

C.Everyone knows that carrots can be grown during the winter months.

D.We can prepare and eat carrots in many different ways.

第九篇【2013 湖南衡阳】

A lot of people are crazy doing shopping through the Internet now. Why is it so popular? There are some reasons. First, more and more people have their own computers and their computers can be joined with the Internet. So it is possible for many of them to do shopping through the Internet. Second, shopping through the Internet can save them some money and a lot of time. Third, they don’t need to go to the shop themselves. Because of these good facts, few people refuse it. 第 4 页

On the other hand, some people don’t like this new way of shopping. They are worried about the safety of shopping on line. Customers(顾客) can only see the pictures of products(商品) on the Internet. And they can’t enjoy the pleasure of buying things in large supermarkets or some wonderful stores. These are the reasons why they do not like it.

But I think more and more people will like this new kind of shopping in the future.

1)Which of the following statement is true?

A. Shopping on line can only save money.

B. All the productions on the Internet are good.

C. Some people dislike shopping online because they don’t have their own computers.

D. The writer of the passage supports(支持) shopping on line.

第十篇【2013黑龙江绥化】

Dolphins (海豚) are not fish. They are mammals (哺乳动物). They live in groups and speak to each other in their own language. But they aren’t the same as almost all land animals. Their brains are as big as men's and they live a long life一at least 20 or 30 years.

Like some animals, dolphins use some sounds to help them find their ways

around.They also use sounds to talk to each other and to help them find food. They don’t use their ears to receive sounds, but use the jaws (下颚).

It’s strange that dolphins are friendly to men, and for thousands of years, there are many stories about dolphins and men. In the 19th century, in a dangerous part of the sea near New Zealand, there was a dolphin. The seamen liked him very much and gave him a very good name, Jack. From 1871 to 1903, Jack met every boat in the area and showed it the way. In 1903, a passenger on a boat with the name of “The Penguin” shot and hurt Jack. Luckily the dolphin didn’t die, and after a long time he was well again. He guided the ships through the area for nine more years, but he refused to help the boat “The Penguin”.

Today, some people still kill dolphins, but more people in the world protect them. Which of the following statement is true?

( ) A. Dolphins are not only fish but also mammals.

( ) B. Jack is a name of a seaman.

( ) C. At last, Jack didn’t help the ship “The Penguin” any more.

( ) D. Today all people are protecting dolphins.

第十一篇【2013陕西】

Hawaii has always been a magic name to people who like traveling. People from all over the world dream of seeing the beautiful islands in the middle of the ocean. It’s always one of their dreams to watch the sun going down. The sun drops like a ball of bright fire into the sea, and it drops so quickly that you can even see it move. About two thousand years ago, the first people went to Hawaii in a very small boat. They found the beautiful white sand beaches and the waving palm trees. But it was difficult for people to go to Hawaii at that time. And there were no big hotels like the ones today. Now people can get to Hawaii in different ways. More and more people go to Hawaii. So lots of nice big hotels have been built in recent years. However, the scenery (自然景色) in Hawaii hasn’t changed much. The white sand beaches and the waving palm trees are still there. People often have a peaceful time, taking a walk along the water in the morning. At night, they get together to hold parties, chatting and dancing. So if you’re thinking about relaxing yourself, Hawaii is surely the first place for you to choose.

1)Which of the following statement is true?

第 5 页

A.. The sun in Hawaii drops too quickly for people to see it move.

B. The scenery in Hawaii is quite different from what it was many years ago.

C. According to the passage, it’s common for people to hold parties in Hawaii at night.

D. The passage mainly tells us the first people who came to Hawaii.

第十二篇【2013黑龙江齐齐哈尔】

A lot of earthquakes happen in the world every year. Why do earthquakes happen? Scientists tell us the outside of the earth is made of a number of different plates (板块). The plates move very slowly. Sometimes they stop and don’t move for a long time. When some of the earth’s plates move suddenly, an earthquake happens. Many earthquakes happen under the sea. Sometimes they happen near mountains. In fact, earthquakes may happen anywhere on the earth.

During an earthquake, the shakings make rocks rise suddenly and even break open. Houses fall. People are killed or hurt. Sometimes whole villages or cities are destroyed.

Can we do something to keep ourselves safe from earthquakes? Scientists have studied earthquakes and made maps that show“earthquake belts”. In the areas in these belts, it’s possible for earthquakes to happen. In these areas we can make houses strong enough to stand against earthquakes.

In the future, scientists will be able to predict (预言) exactly when and where an earthquake will happen. They can tell us what to do and how to do it as well.

1)Which of the following statement is true?

( )A. Few earthquakes happen in the world every year.

( )B. We can do nothing to keep ourselves safe from earthquake.

( )C. A map showing the earthquake belts tells people what kind of houses can stand in an earthquake.

( )D. In the future, scientists can predict exactly when and where an earthquake will happen.

第十三篇【2013湖南邵阳】

There is quite a beautiful city in the southwest of Hunan Province. It is called

Shaoyang. Here are two main rivers, Zijiang and Shaoshui, passing through the city. People once called it Baoqing in history.The earliest city was established here 2,500 years ago.

In the history of Shaoyang, we will never forget two persons —Wei Yuan and Cai E. Wei Yuan, the first person to know the west world, was a famous thinker in the Qing Dynasty. His book---World Geography Records was the first book to introduce the geography and history of western countries in China. Cai E was a general(将军) in China.He took part in the Xinhai Revolution(辛亥革命) in 1911.

If you come to Shaoyang. of course, don’t miss Mount Lang. It’s also a very beautiful place, which lies in Xinning County. Then the well-known traditional foods such as Zhuxie Wanzi, Lutofu and so on are very delicious. You can't miss them, either. Besides, people in Shaoyang are nice and friendly. If you need help, they will try to help you. Welcome to Shaoyang whenever you like!

1)Which of the following statement is NOT true?

A.Shaoyang lies in the southeast of Hunan Province.

B. The underlined phrase “World Geography Records” means《海国图志》in Chinese.

C. Cai E took part in the Xinhai Revolution in 1911.

第 6 页

D. Mount Lang belongs to Wugang.

阅读理解之细节题答案

1.A2.C3.C4.C5.B6.D7.B8.D9.D10.C11.C12.D13.A

第一篇【主旨大意】

A.T【解析】细节理解题。根据第二段中的“In many cultures, the ladybug is considered to be a symbol of good luck.”可知本句正确。

B.F【解析】细节理解题。根据第二段中的“Most ladybugs are kind to humans.”可知本句错误。

C.F【解析】细节理解题。根据第三段中的“They live in many different places, including green lands, forests, cities, the countryside and along rivers.”可知:包括城市,故本句错误。

D.F【解析】细节理解题。根据第三段中的“When the weather turns cold, they look for a warm place to sleep, such as under stones or in houses.”可知:冬天他们去睡觉而不是出去寻找食物,故本句错误。

第二篇【主旨大意】

A.【解析】T。细节理解题。由第一段的In the garden, there was a little nightingale ( 夜莺) singing very beautifully.和第三段的最后一句The bird could sing very beautifully,too.可知夜莺和机器人夜莺都唱得很好。

B.【解析】T。细节理解题。由第二段国王的话"Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her." 国王把鸟放进笼子的目的是为随时听到鸟儿歌唱。

C【解析】F。细节理解题。由第三段的The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day. 可知鸟儿不开心,以至于不再歌唱。

D.【解析】T。推理判断题。由最后一段可知国王改变了他以往的作风,以仁爱和爱治国,故推知国王从这只鸟儿身上学得了仁和爱。

第三篇【主旨大意】

A. F【解析】细节理解题。由第一段中He watched pretty fish swimming in and out of rocks, which were laughing and dancing in the sea.可知此句表述错误。

B. F【解析】推理判断题。由第二段中Cherub looked at Big White hopelessly. And idea came to Oliver. He quickly sprayed(喷射)a very dark cloud of black water to the shark’s eyes. Then Oliver and Cherub

escaped and got home safely.可知神仙鱼Cherub看到大白鲨后很绝望,章鱼Oliver想出了注意,并让他们两个成功脱险,故推知Oliver面对危险表现勇敢和平静而不是Cherub,故此句表述错误。

C. T【解析】细节理解题。由第二段中And idea came to Oliver. He quickly sprayed(喷射)a very dark cloud of black water to the shark’s eyes. Then Oliver and Cherub escaped and got home safely.可知此句表述正确。

D. F【解析】主旨大意题。由第三段中I guess being different can be pretty cool in some situations我们知道在一些情况下每人都有自己的优点,而不是在所有情况下。

第四篇【答案】

【主旨大意】

A.解析:F细节理解题。由短文中第一段第一句“Mrs . Jackson is an American doctor ”可知:她不是来自英国,而是美国。

B.解析:F 细节理解题。由短文中第一段第四行“She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese friends . ”可知:她向中国医生和她的中国朋友学习汉语。

C.解析:T细节理解题。由短文中第二段第一行“ He teaches English in a middle school in Chongqing . ”可知: 他在重庆一所中学里教英语。

D.解析:F 细节理解题。由短文中第二段第二行“He works hard ,too.”可知:他工作很努力。

第五篇【主旨大意】生活中的很多知识是在学校里永远学不到的,以购物为例,我们应该学会货比三家,购买物美价廉的商品。

A.【解析】T。细节理解题。根据各个超市的营业时间可知,M超市的营业时间为17小时,是最长的。

B.【解析】F。细节理解题。The price of the pork in Supermarket Y is £17.20,the price of the pork in Supermarket Z is £18.60,所以价格便宜。

C.【解析】T。细节理解题。总观四个超市的鸡蛋价格,可知Supermarket Y的鸡蛋最便宜。

D.【解析】T。细节理解题。因为W超市的服务Service: Excellent可知,服务是影响消费的一个重要环节。

第六篇 文章大意:

A. F【解析】整体理解题 从文中可知渔夫并没有捉住金鱼三次。

第 7 页

B. F 【解析】推理判断题。渔夫的妻子每次都不满意。

C. F 【解析】整体理解题 渔夫的妻子得到了一个澡盆和新房子,但没有成为皇后。

D. T 【解析】细节理解题 从最后一段的“The golden fish swam away without saying anything.”可知答案。

第七篇【主旨大意】

A. 【解析】T。细节理解题。由文章的第一段第一句话可知莫言是2012年诺贝尔文学奖的获得者,故该项叙述正确。

B. 【解析】F。综合分析题。由第一段的最后两句可知莫言少年时为家里放羊,又第二段叙述他喜欢广阔的绿色的土地,喜欢看蓝天白云和羊儿说话,故可推知莫言喜欢这项工作。那么可知该项叙述错误。

C. 【解析】T。细节理解题。第三段最后一句叙述莫言毕业于北师大,并且那里是他写作的开始。故该项叙述正确。

D. 【解析】T。综合分析题。由最后一段前两句可知莫言虽然离开了高密,但是他的许多书中讨论高密的农村生活和人民。故该项叙述正确。

第八篇【主旨大意】

A. 【解析】F。细节理解题。由第一段第二行“They are easy to plant and easy to harvest .”得知:胡萝卜很容易种植也很容易收获。与题目意思不符。

B. 【解析】F。细节理解题。由第五段第一行“The best way to decide if a carrot is ready to be harvested is by its color ”得知:最好的判断胡萝卜是否到了收获季节是看它的颜色。与题目意思看它的尺寸大小不符。

C. 【解析】F。细节理解题。由第六段第一行“Most people do not know that carrots can be grown during the winter months.” 得知:大多数人不知道胡萝卜在冬季几个月里也能生长种植,与题目意思大多数人知道不符。

D. 【解析】T。细节理解题。由第六段第一行“Carrots are prepared and eaten in many different ways. ”得知:胡萝卜被以很多种方式准备和食用。与题目意思相符。

第九篇【主旨大意】

A. F【解析】综合判断题。细读第一段内容可知“网购”有三个好处,其中“save money”只是其中之一,所以是错误的。

B. F【解析】推理判断题。从第二段“they are worried about the safety of shopping online”和 “Customers can only see the pictures of production on the Internet”可以推出人们担心的是网购的安全性,包括商品的质量好坏,所以“网上的所有商品都是好的”是错误的。

C. F【解析】细节理解题,从文章的第二段内容就可以看出人们不喜欢购物的原因不是“they don’t have their own computer”.

D. T【解析】推理判断题,从文章的最后一句话就可以看出。

第十篇【主旨大意】

A. 【解析】F。细节理解题。由第一段第一句“Dolphins (海豚) are not fish.” 海豚不是鱼。

B. 【解析】F。细节理解题。由文中第三段“The seamen liked him very much and gave him a very good name, Jack.”,此处him指的是海豚,可见Jack是海豚的名字。

C. 【解析】T。细节理解题。由文中第三段最后一句“he refused to help the boat ‘The Penguin”’ 可知它拒绝帮助那艘“企鹅号”船只。

D. 【解析】F。细节理解题。由文章最后一句“Today, some people still kill dolphins, but more people in the world protect them.” 今天,有些人仍然杀海豚,但更多的人在世界上保护他们可知不是所有人都在保护企鹅。

第十一篇

【文章大意】

A. F 根据第一段最后一句 it drops so quickly that you can even see it move.可知,“太阳下降的如此的快,甚至你能看出它在移动”。而此句意为“夏威夷的太阳下降得太快,人们看不出它在移动”。

B. F根据第二段第七句句意“夏威夷的景色与许多年以前一样美丽”可知,此句句意与原文不相符。

C. F 根据第二段倒数二三两句可知,人们经常在夏威夷举办聚会。

D. F 短文主要告诉我们夏威夷的美丽景色被发现被开发的过程,而不是主要介绍第一批到达夏威夷的人。

第十二篇【主旨大意】

第 8 页

A. F.细节理解题,该题的题干中有一关键词“few”意为 “没有一些”,通过文章第一句话“A lot of earthquakes happen in the world every year.”就可以看出本题是错误的。

B. F.细节理解题。由文章第四自然段,最后一句In these areas we can make houses strong enough to stand against earthquakes.可以看出,我们能够做一些事情使降低地震的破坏程度。故此题错误。

C. F.细节理解题。由文章第四自然段可知,科学家画出地震带的目的是将地震带上的房子建的足够牢固可以降低地震的破坏程度防,而不是哪种房子可以在地震中不倒。所以这句话是错误的。

D. T.细节理解题,由文章最后一段话“In the future, scientists will be able to predict (预言) exactly when and where an earthquake will happen”。可知这句话是正确的。

第十三篇【主旨大意】

A. F 【解析】 根据短文1第段第1、2句“There is quite a beautiful city in the southwest of Hunan Province. It is called Shaoyang.” B. T 【解析】 根据历史知识可知,晚清时期的思想家魏源写的一本书名叫《海国图志》,它是中国近代史上第一部全面系统介绍世界历史地理的巨著。故本题叙述正确。

C. T 【解析】根据短文第2段最后2句“Cai E was a general(将军) in China. He took part in the Xinhai Revolution(辛亥革命)in 1911.。”

D. T 【解析】根据短文第3段前2句“If you come to Shaoyang, of course, don’t miss Mount Lang. It’s also a very beautiful place, which lies in Xinning County.。”

第 9 页

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com