haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

2011年中考英语阅读提高题

发布时间:2014-06-07 11:43:30  

2011年中考英语阅读提高题 4

(体育类)

1

The Winter Olympics is also called the White Olympics. At this time, many colorful stamps are published to mark the great Games. The first stamps marking the opening came out on January 25, 1932 in the United States for the 3rd White Olympics. From then on, publishing stamps during the White Olympics became a rule.

During the 4th Winter Olympic Games a group of stamps were published in Germany in November 1936. The five rings of Olympics were drawn on the front of the sportswear. It was the first time that the rings appeared on the stamps of the White Olympics.

In the 1950’s, the stamps of this kind became more colorful. When the White Olympics came, the host countries(东道国) as well as the non-host countries published stamps to mark those Games. China also published four stamps in February 1980, when the Chinese sports men began to take part in the White Olympics.

Japan is the only Asian country that has ever held the White Olympics. Altogether 14,500 million stamps were sold to raise money for this sports meet.

Different kinds of sports were drawn on these small stamps. People can enjoy the beauty of the wonderful movements of some sportsmen.

1. The White Olympics and the Winter Olympics _______.

A. are the same thing B. are different games

C. are not held in winter D. are held in summer

2. The world made it a rule to publish stamps to mark the great world games _______.

A. after the year 1936 B. after the 3rd White Olympics

C. before the 3rd White Olympics D. before the year 1932

3. The Winter Olympics is held once _______.

A. every two years B. every three years

C. every four years D. every five years

4. Which of the following is true?

A. Only the host countries can publish stamps to mark those Games.

B. Only the non-host countries can publish stamps to mark those Games.

C. All the countries can publish stamps to mark those Games.

D. Japan can’t publish stamps to mark those Games

5. What may appear on the stamps of the White Olympics?

A. Basketball. B. Table tennis.

C. Football. D. Skating.

2

Once a group of 17-year-old schoolboys decided to break the world basketball marathon record(马拉松记录). They wanted to play for ninety hours and that is to add six hours to the record. Each team had nine players, with five at a time. The boys decided each person would play 21. 5 hours and then rest for 2 hours. Then they started at 6 o’clock in the evening.

The first night was very hard for the players. When it was their turn to rest, they

were too excited(兴奋的) to fall asleep at once.

After sleeping for a short time, they had to play again. On the second night, they fell asleep as soon as they stopped. Some of them had trouble with their feet and hands, but the only serious problem was a psychological(心理上的) one. Each boy was thinking:why am I doing this?How can I play any longer?After the third night, the players knew they could finish the ninety hours. The basketball on the fourth night was very slow. But in the final hours, the players got better. For the last few minutes, the players looked as fresh as when they started. How happy everyone was!

1. In the story, there were _______ schoolboys playing basketball marathon.

A. 9 B. 14 C. 17 D. 18

2. Before this basketball marathon, the world record was _______.

A. 84 hours B. 86 hours C. 90 hours D. 96 hours

3. The first night was hard for the players to fall asleep because _______.

A. they were too excited B. they only slept for a short time

C. no one watched them play D. it was very long

4. “…the players looked as fresh as when they started” here “fresh” means _______.

A. 新鲜的 B. 兴奋不已的

C. 精神饱满的 D. 伤痕累累的

5. Which of the following sentences is wrong?

A. Some of the boys were hurt when they played.

B. It was hard for the players to fall asleep at night.

C. The boys started playing at 6 o’clock in the evening.

D. In the end, all the boys felt happy.

(文化类)

1

Even a child knows that nodding(点头) the head means “Yes”. But some people will probably be puzzled when they first come to India. When they talk to an Indian, he often shakes his head. They might think that the Indian does not like what he said, but on the contrary he is expressing agreement.

The Indians have a habit of shaking their heads slightly when they talk to somebody. It doesn’t mean “No”, but “Yes”.

If a person doesn’t know this, it might cause misunderstanding.

At one time a foreigner in India told his driver who was an Indian to take him to his office. The driver shook his head. The foreigner repeated his request and the driver shook his head again. At last, the foreigner shouted angrily, “Drive me to my office at once!” The driver said in a low voice, “Yes, sir,” smiling and shaking his head again at the same time.

1. Generally speaking, nodding the head means _______, and shaking the head means _______.

A. Yes, No B. No, Yes C. Yes, Yes D. No, No

2. According to the habit of India, if someone agrees with you, he will _______.

A. nod his head

B. shake his head

C. neither nods his head nor shakes his head

D. either nod his head or shake his head

3. Why did the Indian driver shake his head when the foreigner asked him to drive him to his office? Because _______.

A. the Indian driver has something important to do

B. the foreigner promised to give him only a little money

C. The driver felt uncomfortable at that time

D. In India shaking the head means agreement

4. Why did the foreigner become angry? Because _______.

A. the Indian driver didn’t want to send him to his office

B. He misunderstood the meaning of shaking the head in India

C. he asked the driver to send him to his office, but the India driver didn’t say any words

D. the Indian driver asked him for a lot of money

5. The phrase “on the contrary” means _______.

A. just the opposite

B. clear difference between two things

C. doing what you want to do

D. on the other hand

(自然类)

1

Put an ice cube from your fridge into a glass of water. You have a piece of string(线) 10 centimeters long. The problem is to take out that piece of ice with the help of the string. But you must not touch the ice with your fingers.

You may ask your friends to try to do that when you are having dinner together. There is a saltcellar on the table. You must use salt when you carry out this experiment.

First you put the string across the piece of ice. Then put some salt on the ice. Salt makes ice melt(融化). The ice round the string will begin to melt. But when it melts, it will lose heat. The cold ice cube will make the salt water freeze again.

After a minute or two you may raise the piece of string and with it you will raise your piece of ice!

This experiment can be very useful to you. If, for example, there is ice near the door of your house, you must use very much salt to melt all the ice. If you don’t put enough salt, the water will freeze again.

1. We must use _______ when we carry out this experiment.

A. fridge B. some food C. a table D. some salt

2. How long will it take to carry out this experiment?

A. More than three minutes. B. Five minutes or so.

C. Only one minute or two. D. About ten minutes.

3. What is the task of this experiment?

A. Put the ice cube into the glass of water with the help of the string.

B. Take out the ice cube in the glass of water with the help of the string.

C. Take out the ice cube in the glass of water with your fingers.

D. Put some salt on the ice cube and then put the string across it.

4. How many things at least are used in this experiment?

A. Three. B. Four. C. Six. D. Seven.

5. We can learn something about _______ from the passage.

A. Physics B. biology C. chemistry D. maths

2

Bamboo is one of the nature’s most surprising plants. Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass.

Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. A Japanese scientist recorded one bamboo plant that grew almost 1.5 meters in 24 hours! Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. There are more than 1,000 kinds of bamboo that grow around the world on both mountains and plains(平原).

Not all bamboo looks the same. Some bamboo plants are very thin. They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to more than 30 centimeters across. This plant also comes in different colors, from yellow to black to green.

Many Asian countries have been using bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for building new buildings. As a matter of fact, the cables(绳索) that hold up the hanging bridge across the Min River in Sichuan are made of bamboo. The bridge has been in use for more than 1,000 years, and is still holding strong.

In Africa, engineers are teaching poor farmers how to find water using bamboo. These African countries need cheap ways to find water because they have no money, and their fields often die from no rain and no water. It seems that bamboo is one of the best things they can use. Bamboo pipes and drills(钻) can help to make the poor thirsty fields to be watered.

1. How is bamboo like grass?

A. It is thin and easy to cut. B. It grows everywhere.

C. It grows quickly after its cut short. D. It is short and green.

2. The sentence “while others may grow to more than 30 centimeters across.” means “Some other bamboo plants may grow to be very _______.”

A. short B. strong C. thick D. tall

3. From the text we know ______.

A. most people call bamboo plant trees

B. a bamboo plant may grow 4.5 meters in three days

C. the bamboo plant changes its colors when it grows

D. a bridge held by bamboo cable was built thousands of years ago

4. Why did the engineers teach the poor farmers in Africa to make use of bamboo?

A. Because it is cheap. B. Because it is colorful.

C. Because it drills fast. D. Because it is used by Asians.

5. Which of the following is NOT true?

A. There are many different kinds of bamboo with different colors.

B. Cables made of bamboo can last for over a thousand years.

C. Bamboo can be used for buildings, bridges and watering projects(工程).

D. Bamboo plants are able to grow well in any part of the world.

3

Do you know Australia? Australia is the largest island in the world. It is a little smaller than China. It is in the south of the earth. Australia is big, but its population is not large. The population of Australia is nearly as large as that of Shanghai.

The government has made enough laws to fight pollution. The cities in Australia have got little air or water pollution. The sky is blue and the water is clean. You can clearly see fish swimming in the rivers. Plants grow very well.

Last month we visited Perth, the biggest city in Western Australia, and went to a wild flowers’ exhibition. There we saw a large number of wild flowers we had never seen before. We had a wonderful time. Perth is famous for its beautiful wild flowers. In spring every year Perth has the wild flowers’ exhibition. After visiting Perth, we spent the day in the countryside. We sat down and had a rest near a path at the foot of a hill. It was quiet and we enjoyed ourselves. Suddenly we heard bells ringing at the top of the hill. What we saw made us pick up all our things and run back to the car as quickly as we could. There were about three hundred sheep coming towards us down the path.

Australia is famous for its sheep and kangaroos(袋鼠). After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep. Sheep, sheep, everywhere are sheep.

1. Australia is _______.

A. the largest country in the world

B. as large as Shanghai

C. not as large as China

D. the largest island in the north of the earth

2. The government had made _______.

A. too enough laws to fight pollution

B. so many laws that it can fight pollution

C. enough laws that it can hardly fight pollution

D. enough laws because the pollution is very serious

3. Which of the following is NOT true?

A. Perth is famous for its beautiful wild flowers.

B. Perth is bigger than any other city in Western Australia.

C. Perth lies in the west of Australia.

D. No other city is larger than Perth in Australia.

4. In Perth you may visit a wild flowers’ show in _______.

A. October B. January C. May D. July

5. Which of the following is true?

A. Australia is famous for its sheep, kangaroos and wild flowers.

B. We ran back to the car because we were in the middle of white sheep.

C. Three hundred sheep came towards us because they saw us.

D. If you go to the countryside in Australia, you will see a large number of white sheep.

参考答案

体育类

1

【答案与解析】

1. A。 细节题。从第1句 The Winter Olympics(奥林匹克运动会) is also called the White Olympics 可知答案为 A。

2. B。 细节题。根据句子 The first stamps marking the opening came out on January 25, 1932 in the United States for the 3rd White Olympics. From then on, publishing stamps during the White Olympics became a rule(规定)可知答案为 B。

3. C。细节题。根据文章内容在1932年举行第3届冬季奥林匹克运动会,在1936年举行第4届冬季奥林匹克运动会,由此推知每四年举行一次。

4. C。细节题。从句子 When the White Olympics came, the host countries(东道国) as well as the non-host countries published stamps to mark those Games中可知。

5. D。推断题。文章的主题是冬季奥林匹克运动会,所以最可能出现在邮票上的是Skating(滑雪)。

2

【答案与解析】

1. D。推断题。文章第1段说每一组9个人,文章虽没说有几组,但不可能只有一组,9的倍数也不可能是14或17,因此选项A、B、C都不正确,故选D。

2. A。推断题。文章第1段说他们想持续打90个小时篮球,比记录多了6个小时。由此可知原记录是84个小时,所以选A。

3. A。推断题。文章第2段说他们太兴奋以致睡不着,所以选A。

4. C。词义猜测题。由全文大意可知到了最后几分钟,他们变得像刚开始打篮球一样精神饱满。

5. B。细节题。第一晚他们太兴奋了没睡着,但到了第二晚他们很快就睡着了。由此可知B不正确。

文化类

【答案与解析】

1. A。第1句话说即便一个小孩都明白点头表示 yes,由此可知答案为A。

2. B。据第2段可推知答案为B。

3. D。在印度摇头表示同意。因此选择D项。

4. B。根据第3段中的 If a person does not know this, it might cause misunderstanding 可知答案为B。

5. A。由 on the contrary 之前的 but 可知,后面的内容与前面的内容相反,故选A。

自然类

1

【答案与解析】

1. D。我们进行实验时必须用什么?文章第2段最后一句说当进行实验时你必须用salt(盐)。由此可知答案是D。

2. C。文章第4段的After a minute or two...(一两分钟后你可以提起细绳?),由此可知进行这个实验仅需一两分钟时间。

3. B。这个实验的任务是什么呢?由文章第1段第3句The problem is to take out that piece of ice with the help of the string(问题是如何用细绳将冰块拿出),由此可知答案为B。

4. B。实验中至少用了几样东西?从全文可知道至少用了string, salt, a glass of water, ice cube这4种东西。

5. C。通过这段文字我们了解了一些什么知识?实验用salt把ice融化,这应属于化学变化。

2

【答案与解析】这是一篇关于竹子的说明文。讲述了竹子的生长处、种类、颜色、用途等。

1. C。由第2段的第1句我们可以推测出竹子与其他草类相似的地方是grow back very quickly。

2. C。阅读第3段的第2句They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to more than 30 centimeters across可推知:while(表对比,意为“而”)前面讲有些竹子(bamboo)很细,只有(only)几厘米粗,而与相比,while 后面则讲有些竹子长得很壮,可以有30厘米粗。因此答案选C。

3. B。由第2个题目我们可知竹子一天能长1.5米,那么三天就能长4.5米。

4. A。根据第5段第2句Because they have no money可知要选用bamboo。

5. D。第2段的倒数第2句中说except Europe,由此可知答案为D。

3

【答案与解析】

1. C。细节题。根据第1段的第2句Australia is the largest island in the world. It is a little smaller than China可知答案为C。

2. B。细节题。根据第2段的The government has made enough laws to fight pollution可知答案为B。

3. D。由第3段的第1句“the biggest city in …”我们可以推测出是澳大利亚西部最大的城市,而选项D则说它是澳大利亚最大的城市,所以D错误。

4. D。根据第3段中的Last month we visited Perth, the biggest city in Western Australia…答案为 D。

5. D。从最后一段的After a short drive from any town, you will find yourself in the middle of white sheep…可以判断出选项D正确。

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com