haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

中考英语词性练习题

发布时间:2014-06-27 14:30:14  

一、名词、冠词

1.--What can I do for you?

--I’d like two _______.

A. box of apple B. boxes of apples

C. box of apples D. boxes of apple

答案: B. (选择其它三项的同学要注意仔细看题.不要马虎, 这里box 和apple都是可数名词)

2.Help yourself to _________.

A. some chickens B. a chicken

C. some chicken D. any chicken

答案: C (选择A的同学要注意chicken当鸡肉讲时不可数)

3.________ it is today!

A. What fine weather B. What a fine weather

C. How a fine weather D. How fine a weather

答案: A. (选择B的同学要注意weather不可数. 选择C和D的同学要注意weather是名词, 要用what来感叹.)

4.Which is the way to the __________?

A. shoe factory B. shoes factory

C. shoe’s factory D. shoes’factory

答案: A. (选择D的同学注意这里不是指名词所有格, 而是名词作形容词的用法.类似的用法如: pencil box; school bag等.)

5.This class ________ now. Miss Gao teaches them.

A. are studyingB. is studyingC. be studyingD. studying

答案: A. (选择B的同学要注意, 当这种概念名词当 ―人‖讲的时候要做复数处理.类似的还有: the police are running after the thief等)

6.We will have a _________ holiday after the exam.

A. two monthB. two-monthC. two month’sD. two-months

答案: B (选择C的同学要注意应用two months’; 选择D的同学要注意名词之间有 ―— ― 后的组合词当作形容词来用, 因此就不用所有格形式了.)

7.________ trees are cut down in the forests every year.

A. ThousandB. ThousandsC. Thousand ofD. Thousands of

答案: D. (选择C的同学注意词组记忆的准确性)

8.Our sports meeting will be held ________.

A. on 24, Tuesday, April B. in April 24, TuesdayC. on Tuesday, April 24D. in April Tuesday 24

答案: C. (选B的同学是受到中文的影响,要特别注意中英文的差异)

9_________ people here are very friendly to us.

A. The B. / C. A D. An

答案: A. (选择B的同学要注意这里的people是特指这里的, 因此要用定冠词the)

10..There is no enough ________ in the corner to put the table.

A. placeB. roomC. floorD. ground

答案:B (根据句意知道,这里表示没有地方放桌子。选A的同学要注意place表示地点,是可数名词)

二、代词

11.Some people like to stay at home, but ________ like to go to the cinema.

A. anotherB. otherC. othersD. other one

答案: C. (选择B的同学要牢记: some…., others….)

12.-- Is this your shoe?

-- Yes, but where is _________?

A. the other oneB. other oneC. another oneD. the others

答案: A. (选择C的同学要注意鞋是两只, another指的是三者或者三者以上)

13.– When shall we meet again next week?

-- _______ day is possible. It’s no problem with me.

A. EitherB. NeitherC. EveryD. Any

答案: D. (选择C的同学要注意every指的是每一天都见面, any指的是任何一天都可以.注意中文的干扰)

14.Have you ever seen ________ big panda before?

A. a suchB. such aC. so aD. a so

答案: B (选择A的同学要注意词组记忆的准确性)

15.-- _______ do you write to your parents?

-- Once a month.

A. How longB. How soonC. How oftenD. How far

答案: C. ( 选择A的同学要注意中文的干扰. 由回答知道这里指的是写信的频率, 用how often表示.)

16.Robert has gone to _________ city and he’ll be back in a week.

A. otherB. the otherC. anotherD. any other

答案:C (选择其它三项的同学要注意,这里没有说只有两座城市,因此不能用.)

17.– A latest magazine, please.

-- Only one left. Would you like to have ________?

A. itB. oneC. thisD. that

答案:A (选择B的同学要注意这里指的是上一句中提到的那本杂志,不能用表示泛指的不定代词one )

18.– Which book would you like to borrow?

-- ________ of the two books is OK with me.

A. EitherB. BothC. AnyD. None

答案:A (选择B的同学要注意is 表示单数.)

19.He knows _________ English ________ French. But he’s very good at Japanese.

A. either; orB. both; andC. neither; norD. either; nor

答案:C (选择A和B的同学要注意语境.)

20.– What do your parents do?

-- One is a teacher; _________ is a driver.

A. otherB. anotherC. the otherD. that one

答案: C (选择其它三个选项的同学要注意, one is …, the other is …的用法)

21.Mrs. Lee teaches ________ math. We all like her.

A. weB. usC. ourD. ours

答案: B (选择C的同学要注意, teach +人+科目, 而不能用teach +某人的+ 科目)

22.There are many trees on ________ side of the street.

A. eitherB. anyC. allD. both

答案:A (选择D的同学要注意side为单数。选择B的同学要注意:街道只有两边,因此不能用any)

23.________ is the population of the city?

A. How many B. What C. How many peopleD. How much

答案:B (在问到人口是多少时,其实是在说―人口数是什么‖,因此不能用A,要注意排除中文的干扰。)

三、介词、连词

24.Japan is ________ the east of China.

A. in B. to C. on D. at

答案:B (in 表示在范围里的, on表示紧挨着的; to 表示在范围以外的)

25.The postman shouted, ― Mr Green, here is a letter ________ you.‖

A. to B. from C. for D. of

答案:C (选择A的同学要注意to 表示动作的方向, for表示有从属关系或者利益关系)

26.We can’t do it ________ your help.

A. with B. of C. under D. without

答案:D. (选择C的同学要注意中文的干扰, 借助某人的帮助要用with,反之用without)

27.He hasn’t heard from his friend __________ last month.

A. since B. by the end of C. for D. until

答案:A (选择B的同学要注意B选项为过去完成时的时间;选择C的同学要注意, for+时间段; 选择D的同学要注意不是not…until 句型。until + 句子)

28.I didn’t buy the dictionary yesterday _________ my aunt would give me one.

A. until B. because C. if D. before

答案:B (选择A的同学要注意语境)

29.I’m going to look for another job ________ the company offers me more money.

A. after B. unless C. when D. for

答案:B (选择其它三项的同学要注意语境, 这里是指除非公司给我更多工资,否则我就要找其它工作。)

30.Don’t hurry. The bus won’t start ________ everybody gets on.

A. since B. as C. until D. when

答案:C (选择D的同学要注意前面是否定。)

31.Please show me _________ to send an e-mail, John. It’s the first time for me to do it.

A. how B. what C. when D. where

答案:A(选择C的同学要注意认真看题,这里的time不是时间,而是指第一次)

32.You’ve passed the exam. I’m happy ______ you.

A. on B. at C. in D. for

答案:D(选择A的同学要注意记忆词组的准确性。)

33.I wonder ________ they finished so many different jobs in such a short time.

A. why B. how C. when D. where

答案:B(选择A的同学要注意语境,这里指他们怎么能在如此短的时间里完成如此多的困难的工作。)

34.—— Do you speak English?

—— Yes, I speak _________ a little English _______ some French.

A. neither,not B. both,or C. either,or D. not only,but also

答案:D(选择C的同学要注意语境。)

35.______ the maths problem is difficult, I’ll try very hard to work it out.

A. Though B. When C. Before D. After

答案:A(选择B的同学要注意语境。不能说当题目难的时候,我将努力。而是说尽管题目难,但我将努力解决。)

36.The accident took place ________ a cold February evening.

A. on B. in C. at D. for

答案:A(选择B的同学要注意,在特指的早上、下午、晚上,不用in要用on)

37.He turned ________ the radio because his father was asleep.

A. on B. down C. up D. over

答案:B(根据语境:他爸爸睡着了,因此不能用A-打开,也不能用C-调大。D表示反过来)

38.I don’t know the homework _______ today.

A. on B. in C. of D. for

答案:D(选择C的同学要注意of表示从属关系,要注意中文的干扰。)

39.—Oh, it’s raining heavily.

—Please don’t leave ________ it stops.

A. when B. after C. since D. until

答案:D (选择其它选项的同学要注意读懂句子, 只有把语境搞清楚才能答对问题。)

40.Jane said she would come here ________ 9:00 and 9:30 tomorrow morning.

A. from B. at C. between D. around

答案:C (选择B的同学没有把体看完整; 选择A的同学没有注意到from…to…的搭配。)

四、动词

41.My father went to Shanghai yesterday. He ______ back in two weeks.

A. comes B. has come C. will come D. came

答案:C (选择D的同学要注意in +时间段, 表示在未来的一段时间,应用将来时)

42.It’s spring now. The students ________ trees these weeks.

A. plant B. are planting C. will plant D. planted

答案:B (选择A的同学要注意 these weeks 并不表示经常做某事,而是强调这几个星期同学们一直在种树。)

43—__________ you ________ your book to the library?

— Yes. I returned it yesterday.

A. Did,return B. Have,returned C. Will,return D. Do,return

答案:B ( 选择A的同学过分注意回答用了一般过去时, 但在上一句中, 并没有给出过去的时间,强调你现在是否还书了, 应用现在完成时。)

44.—Must I finish it now?

—No, you ________.

A. mustn’t B. needn’t C. can’t D. shouldn’t

答案:B (选择A的同学要注意mustn’t意思指不允许, needn’t指的是不必要。)

45.Though it’s cloudy now, it _________ get sunny later.

A. can B. may C. must D. need

答案:B ( 选C的同学要注意语境, 这里强调过些时候也许会晴天, 表示推测性。)

46.It is in the library, you _______ talk loudly.

A. may not B. can’t C. needn’t D. mustn’t

答案:D ( 选择B的同学要注意中文的干扰。can’t表示不能够。)

47.If anyone wants to say something in class, you ________ put up your hands first.

A. must B. may C. should D. can

答案:A ( 选其他三个选项的同学要注意语境,anyone暗示出语气。表明是一个规定,而不是建议。)

48.—I called you last night but no one answered the phone.

—I ________ dinner with my friends in the restaurant.

A. have B. had C. was having D. have had

答案:C(选择B和D的同学要注意分析语境。这里指我当时正在和朋友在饭馆吃饭。)

49.If you have lost a library book, you have to _________ it.

A. find out B. look after C. pay for D. take care

答案:C(选择A的同学要注意语境)

50.He will call me as soon as he _________ the city.

A. reaches B. reached C. will reach D. is reaching

答案:A(选择B的同学要注意主将从先)

51.The pen _________ him ten yuan.

A. paid B. cost C. took D. spent

答案:B(选择C的同学要注意took通常用在时间上;选择A和D的同学要注意,这里的主语是物品,因此不能用paid 和spent)

52.The train _________ for twenty minutes.

A. left B. has left C. is leaving D. has been away

答案:D(选择B的同学要注意,当用完成时表示持续动作时,要选择可持续动词,不要用瞬间动词。)

53.— How many books _____ they ________?

—Five. But they haven’t finished reading even one.

A. did…borrow B. had…borrowed C. will…borrow D. do…borrow

答案:A(选择B的同学要注意,这里只是问过去发生的一件事,并不是过去时间之前发生的。)

54.He _________ his bike so he has to walk there.

A. lost B. has lost C. had lost D. loses

答案:B(选择A的同学注意句子并没出现两个时间点,因此要注意时态的前后一致。)

55.—Why did the policeman stop us?

—He told us not _______ so fast in this street.

A. drive B. driving C. to drive D. drove

答案:C (这里考查的是tell sb. not to do sth.)

五、形容词、副词

56.The population of the world in 20th century became very much _________ than that in 19th.

A. bigger B. larger C. greater D. more

答案:B.(选择其它三项的同学要注意population的固定搭配是large)

57.Miss Li is one of _______ in our school.

A. a popular teacher B. more popular teacher C. most popular teacher D. the most popular teachers

答案:D.(选择其它三项的同学要注意one of + 复数的用法。)

58.The magazines are ________ easy that the children can read them well.

A. such B. so C. too D. very

答案:B (选择A的同学要注意easy是形容词,要用so…that, 而不用such…that)

59.—Would you like ________ more tea?

—Thank you. I’ve had ________.

A. any,much B. some,enough C. some,much D. any,enough

答案:C(选择B的同学要注意enough是形容词,不能说had enough)

60.I think basketball is _______. I like to watch it.

A. boring B. bored C. exciting D. excited

答案:C(选择D的同学要注意basketball本身很令人激动,excited表示被什么所感染而激动。)

61.This dinner looks _______ to me, and I like it.

A. terrible B. good C. badly D. nicely

答案:B(选择D的同学要注意look在这里是系动词,后面要加形容词。)

62.The math problem is so hard that ________ students can work it out.

A. a few B. a little C. many D. few

答案:D(选择A、C的同学要注意语境,这里指没有什么学生能做出来。)

63.—What’s the weather like tomorrow?

—The radio says it is going to be even ______.

A. bad B. worst C. badly D. worse

答案:D(选择A的同学要注意,even+比较级)

64.Though she talks ______, she has made ________ friends here.

A. a little,a few B. little,few C. little,a few D. few,a few

答案:C(选择A的同学要注意语境,这里指虽然她不怎么说话,但她有一些朋友。)

65.He never does his work _______ Mary.

A. as careful as B. so careful as C. as carefully as D. carefully as

答案:C(选择A和B的同学要注意work 是行为动词,要用副词来修饰。)

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com