haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

疑问句专项训练

发布时间:2014-07-10 12:05:48  

疑问句

第一部分:要点归纳

疑问句可分为一般疑问句、特殊疑问句、选择疑问句和反意疑问句四种。

一、一般疑问句

能够用Yes和No来回答的疑问句叫一般疑问句, 其基本结构是:Be(情态动词、助动词)+主语+名词(数词、形容词、副词等)+?其肯定回答用:Yes, 主语+Be(情态动词、助动词);否定回答用:No, 主语+ Be(情态动词、助动词)与not的缩略形式。一般疑问句的语调用升调,但答语用降调。

e.g.--Is he a teacher?

--Yes, he is. /No,he isn’t.

一般疑问句的否定式

(1)一般疑问句的否定式,一般结构为系动词/助动词/情态动词+not+主语;也可为系动词/助动词/情态动词+主语+not,如:

Is it not / Isn’t it a lovely day?

Are you not / Aren’t you coming?

Is he not / Isn’t he a doctor?

(3)否定的一般疑问句的答语中,yes的含义为“不”,no的含义为“是”,但在回答这类句子时,应该注意yes后接肯定结构,no后接否定结构,这和汉语习惯不同,如:

—Are you not Mr Smith?

—Yes,I am. /No,I am not.

—Don’t you play chess?

—Yes ,I do. /No,I don’t.

教你一招:在这样的答语中,只要根据实际情况来判断,如果事实上是,就要用yes;如果事实上不是,就要用no

注意:一般疑问句中some 应改为any, already应改为yet.

二、选择疑问句

用来询问两种或两种以上情况中哪一种是事实的疑问句叫选择疑问句。它由"一般疑问句+or+供选择部分?"构成。选择疑问句不用yes或no回答,而要根据事实从两者中选一种来回答。

选择疑问句结构有两种:

1. 以一般疑问句为基础,用 or 来连接一个不同的选择对象。

-- Do you like English or Chinese?

--I like Chinese.

2. 以特殊疑问句为基础,在其后用or 来连接两个或多个不同的选择对象。

e.g. -- Which do you like better, milk or water?

--I like milk better.

三、特殊疑问句

特殊疑问句是由“特殊疑问词+一般疑问句?”构成的问句.

-- What is your father?

-- He is a doctor.

常用的特殊疑问词有:who/ whom(问人), whose(问物主),what(问物/动作), where(问地点), when(问时间), why(问原因), which (问那一个/哪一些),how(问程度/健康情况), how old( 问年龄),how long(问长度), how often (问频率), how far(问距离/路程), how soon(问还要多久), how many/ much (问数量)。

四、反意疑问句

由两部分组成,前一部分是陈述句,后一部分是附加的一简短问句,中间用逗号隔开。如果陈述句是肯定句式,附加问句用否定句式;如果陈述句是否定式,附加问句用肯定句式。附加问句一般为“be动词(助动词、情态动词)+代词”构成,如:

1)--That’s wonderful, isn’t it?

--Yes, it is./ No, it isn’t.

2)-- Hans wasn’t a scientist, was he?

--Ye, he was. / No, he wasn’t.

基本用法归纳:

1、反意疑问句中疑问部分一般由两个单词构成,即:

be动词、情态动词或助动词+主语代词

2、反意疑问句中陈述部分和疑问部分的人称、动词和时态必须一致。

3、反意疑问句中附加问句动词的否定应用缩略形式。

4、反意疑问句中附加问句的主语应用相应的代词,不能用名词。

(1)当陈述部分是There be或There live等结构时,疑问部分的主语 用there。 e.g.

There is a boy over there, isn’t there?

(2)当陈述部分主语为this, that, something, nothing, anything, everything等时,疑问部分主语用it;当陈述部分主语为these 或those时,疑问部分主语用they;当陈述部分主语为somebody, nobody, anybody, no one, everybody等时,疑问部分主语常用 they 或he, 也可以用he or she。

5、当陈述部分为I am?结构时,疑问部分要用aren’t I?

I am a student, aren’t I?

6、当陈述部分为肯定祈使句时,疑问部分一般用will you 或won’t you, 也可用 can you或would you;当陈述部分为否定祈使句时,疑问部分 一般只能用will you。但是,以Let’s?开头的祈使句,其反意疑问 部分要用shall we,而以Let us 开头的祈使句仍用will you。

7、当陈述部分为感叹句时,疑问部分一般要用否定形式。

What a nice day, isn’t it?

8、当陈述部分带有no, none, nothing, nobody, no one, never, neither, nor, nowhere, few, little(少), seldom, hardly等否定词或半否 定词时,疑问部分要用肯定形式.

You have never been to Beijing before, have you?

注意:带有否定前缀的单词并不算否定词,当陈述部分带有这些词时, 其疑问部分仍用否定形式。

Mr Green is unhappy today, isn’t he?

9、当陈述部分为复合句时,疑问部分一般根据主句的主语和谓语形式来 决定。

I didn’t know you were here, did I?

但是,当陈述部分复合句的主句为I think, I believe, I suppose 等时,疑问部分的主谓语要和宾语从句的主谓语保持一致, 并且要 注意否定转移。

I believe he will come on time, won’t he?

第二部分:专项练习

I. 选择填空。

( )1.What would you like to drink , tea___ coffee ?

A. but B. and C. or D. of

( )2. -- Is your father a boss or a worker?

--_____________ .

A. Yes , he is B. No , he isn't C. He is a man D. He's a boss.

( )3.-- What would you like to eat , bananas or apples ?

-- ____________.

A.I wouldn't like B. No one like C. I'd like to eat apples D. No , I don't like.

( )4.______ do you like best , bananas, apples or grapes ?

A. Which B. What C. Where D. Who

( )5. --You never have bread for breakfast, ______you?

--No, I only have porridge.

A. have B. haven’t C. do D. don’t

( )6. --Linda had little money left after she bought the book, ____ she? --Yes, she brought a lot of money with her.

A. didn’t B. did C. hadn’t D. does

( )7. Few of us hurt in the accident, ______?

A. did we B. did us C. didn’t we D. didn’t us

( )8. There once lived an old man named Ansaldo, _______?

A. didn’t he B. didn’t there C. did he D. did there

( )9. John put the book on the desk, ______?

A. does he B. doesn’t he C. didn’t he D. did he

( )10. –You haven’t paid for the computer, have you?

-_______. My father will pay for it.

A. Yes, I have. B. No, I haven’t C. Yes, I haven’t. D. No, I haven’t have.

( )11. Don’t make any noise, _______?

A. won’t you B. will you C. can’t you D. shall we

( )12. We must finish the job on time, ______?

A. don’t we B. mustn’t we C. need we D. do we

( )13. He said that he wasn’t at home last night, ______?

A. did he B. didn’t he C. was he D. wasn’t he

( )14. Nothing can make him stop working hard, _____?

A. can it B. can’t it C. can’t he D. can he

( )15. --______ do you watch TV?

--Every evening.

A. When B. How soon C. How often D. How long

( )16. --______ are these books?

--Uncle Wang’s.

A. What B. How C. Who D. Whose

( )17. -_______ is it from your school to the bus stop?

-About 100 metres.

A. How long B. How far C. How soon D. How much

( )18. --____ are those vegetables?

--Three yuan a kilo.

A. How many B. How much C. What D. How

( )19. --____ have you been here?

--Since 1998.

A. How long B. When C. How often D. How soon

( )20. --____ and _____ did you buy the dictionary?

-- At eight in a bookshop.

A. When, where B. When, what C. What, where D. How, what II. 按要求改写句子

Jack did well in maths.(对划线部分提问)

______ _______ Jack _______ in maths?

I want some salt. (改为一般疑问句)

_______ you _______ _______ salt?

This is an unusual accident, _______ ______?(完成反意疑问句)

4. I would like to eat pizza rather than hamburger . (改为选择疑问句,并作回答)

______you like ______ ______ pizza _______ hamburger?

________ _________ _________.

Key:

I. II. 1. C 2. D 3.C 4 A . 5. C 6. C. 7. A 8. B 9. C 10. B 11. B 12. B 13. B 14. A 15. C 16. D 17. B 18. B 19. A 20. A 1. How, did, do 2. Do, want, any 3. isn’t it 4. Would, to , eat, or, I’d, like, pizza

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com