haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

Unit2复习学案九年级英语

发布时间:2013-09-30 09:22:00  

Unit 2 I used to be afraid of the dark.

[语言目标]language goal:

Talk about what you used to be like.

谈论你过去的外表。

[学习目标]Functions:

1. 学会陈述自己过去常做的事情

2. 学会陈述自己过去的爱好等

3. 能够表达自己现在和过去在外表、性格、娱乐等方面的变化

4. 能够表达朋友、家人等现在和过去的变化

[语言结构]Target Language:

1. I used to be short when I was young.

我年轻时个子很矮。

2. —Did you use to have straight hair?

你过去是直发吗?

—Yes, I did. 是的。

3. —Did you use to play the piano?

你过去弹钢琴吗?

—No, I didn?t. 不,我不弹。

4. I used to be afraid of dark.

我过去害怕黑暗。

5. I?m terrified of the snakes.

我害怕蛇。

6. —Did you use to be afraid of being alone?

你过去害怕独自一人呆着吗?

—Yes, I did. 是的,我怕。

7. I used to walk to school.

我过去走着上学。

[主要词汇]Vocabulary:

dark 黑暗 sure 无疑,确实 terrify 使害怕,使恐惧 on 接通的,工作着的 spider 蜘蛛 insect 昆虫 chew 嚼,咀嚼 gum 口香糖 right 立即,马上 comic 连环漫画 hardly 不十分,简直没有

used to do sth. 过去经常 be interested in 对…感兴趣 be on the swim team 是游泳队成员 be afraid of 害怕 be terrified of 害怕 with the light on 灯开着做… worry about 担心 chew gum 嚼口香糖

these days 目前,如今 not…any more 不再

[词汇复习]recycling:

short hair 短发 curly hair 卷发

long hair 长发 straight hair 直发

1

tall 高的 short 矮的

(be)medium height 中等身高 thin 瘦的

heavy 重的,沉的 (have/has) a medium build 中等胖瘦

[语法分析]

一、本单元语法重点内容是used to这个句型。

1. “主语+used to+动词原形+其它”。在这个句型结构中used to的含义为“过去常常”。表示过去的习惯,暗示现在已无此习惯,

Dave在过去几年中一直在factory(工厂)中工作,但现在他在Supermarket(超市)中工作,所以Dave usedto work in a factory. 隐含的意思是:Dave worked in a factory before but he doesn?t work there now.

如果用时间轴表示的话,应该是这样的。

2. 我们可以说I used to work…/She used to have…/they used to be…等等,也就是说used这个词没有人称的变化,to后面接动词原形。

请看例句:

·When I was a child, I used to like chocolate

·I used to read a lot of books but I don?t read much these days.

·Liz has got short hair now but it used to be very long.

Liz现在梳短发,但以前她是长发。

·They used to live in the same street as us, so we often used to see them. But we don?t see them very often thesedays.

他们过去和我们住在同一条街道,所以我们经常能看见他们,但现在我们不能经常见到他们了。 ·Ann used to have a piano, but she sold it a few years ago.

Ann过去有一架钢琴,但几年前她把钢琴卖了。

used to的否定形式是I didn?t use to….

·When I was a child, I didn?t use to like tomatoes.

当我还是个孩子时,我不喜欢西红柿。

问句形式是did you use to…?

·Where did you use to live before you came here?

当你来这儿之前你住哪儿?

3. used to这个词组只用于讲述过去,我们不能用use to来讲述现在

·I used to play tennis. These days I play golf.

(不说 I use to play golf.)

·We usually get up early.

(不说We use to get up early)

二、anymore

我们用anymore来表示情况或活动的变化。(We use anymore to show a change in a situation or activity.) ·She used to live in NewYork, but she doesn?t live there anymore.

如果动词(或动词短语)相同,则第二个动词可省略。(If the Second Verb phrase has the same verb, you can omitit.)

·She used to live in London, but she doesn?t anymore.

anymore可不与used to连用(You can use anymore without used to)

2

·She doesn?t live in NewYork anymore.

anymore只能和否定词连用

·We don?t go there anymore.

·They never talk to me anymore.

·No one likes him anymore.

三、still

我们用still来说明某人或某物没有变化。(Use still to show that something or someone has not changed) She still lives in Mexico.

still应放在主要动词前面(Use still before the main verb)

He still lives in New Zealand.

still应放在be动词后面。

He is still crazy after all these years.

still 应放在像can, may, should这样的助动词之后

She can still play the piano.

四、频率副词

频率副词(如always)在句中位置不同。(Adverbs of frequency can appear in different positions in a sentence.) 它们的位置应是:在主要动词之前,在be动词之后,在助动词(will, can, have等)之后,在used 't之前。 ·I usually get up at six.

·You were rarely happy. 你很少高兴。

·You will sometimes hear from them.

·I have seldom spoken to her.

·They never used to dance.

·He always used to call her.

五、词语辨析

1. used to和would

①used to和would都可表示过去的习惯或行为,常可换用。

When we were children we used to/would go skating every winter. 我们小时候每年冬天都去滑冰。

②used to含有较强的“今昔对比”的含义,而would无此含义

I do not swim so often as I used to

我不像过去那样常游泳了。(不能用would代替)

He would sometimes work into the night.

以前他常工作到深夜。(不表示现在他不工作到深夜)

③用would时,有时应有时间状语来加以限制,而used to则可无时间状语

He would go to see Mother every vacation.

(那时)他每个假期去看望妈妈

He isn?t what he used to be. 他不再是过去的他。

2. used to do和be used to doing.

①be used to 是“习惯于”某一客观事实和状态,不强调动作,to是介词,后面接名词或动名词,

如:

I am used to the weather here.

我已经习惯于这里的天气了。

He is used to hard work. 他习惯于艰苦的工作。

②get(或become)used to指的是从不习惯到习惯这一过程的转变,另外,它往往包含着克服困难去适应的意思。

如:You will soon get used to the weather here.

3

你会习惯于这里的天气的。

In the end, I got used to doing the hard work.

最后,我终于习惯干苦活了。

[单元课文重点分析]

1. I?m on the swim team. (Section A 2b)

我是游泳队成员。

类似的说法还有:I?m on the soccer team 或I play on the soccer team.

2. People sure change. (Section A 2b)

人们的确是要变的。

sure在这里为副词。

如:It sure was cold. 天气确实很冷。

3. Are you still afraid of the dark?

I?m terrified of the dark.

(Section A 3b)

afraid的词组有be afraid of sth 害怕某物

如:She?s afraid of dogs.

He?s afraid of seeing strangers.

在口语中也说I?m afraid he?s out at the moment.

我想他现在出去了。

be terrified of doing sth 是个同义词组。

如:I?m terrified of being alone.

我害怕独自一人呆着。

4. I go to sleep with my bedroom light on. (Section A 3b)

我把卧室的灯开着睡觉。

with的短语表方式

5. 课文Section B 3a 难点

5. these days

“…but these days I get up early and stay in school all day.”

these days是个词组,意思是“现在,这几天”

Your son?s trouble is very common these days.

你儿子的毛病现在是极常见的。

6. right

Then I go right home and eat dinner.

right在这里是副词,意为“直接地”。

如:The wind blew right in our faces.

风迎面吹来。

7. have to

but now. I have to study.

have to意为“必须”侧重于客观上的必要。

其句型为have (has) to+动词原形

如:We have to leave now.

He has to work on Sunday.

I had to do my homework last Sunday.

8. hardly ever.

4

These days, I hardly ever have time for concerts.

hardly ever = very seldom.很少

He hardly ever goes to bed before midnight.

他很少在午夜以前就寝。

9. miss

I really miss the old days.

①miss在这里为“怀念”的意思。

How he misses his mother while she is away in London!

他妈妈在伦敦期间,他多么想念她啊!

②此外miss还有“缺”的意思。

I?m afraid that Jim will miss a lot of his lessons.

恐怕Jim会缺很多课。

③错过

I missed catching the 2:15 train.

我未赶上2点15分的火车。

④missing 失去的,缺少的,不在的,失踪的。

They are looking for the missing child.

他们在寻找失踪的孩子。

10. It seems that…(Selfcheck)

It seems that YuMei has changed a lot.

It seems as if he would recover.

看来他好像会康复的。

It seemed that the day would never end.

那天好像没有尽头似的。

【模拟试题】

一、单词分类。请将单词或短语按要求分类,(只写序号)

1 read comics 2 chew gum 3. short 4 get up early 5 medium build

6 play on the swim team 7 sleep with light on 8 play games

9 straight hair 10 heavy 11 watch TV 12 thin 13 paint pictures

14 attend gym class 15 eat candy

A 容貌外表__________ __________ __________ __________ __________

B 生活习惯__________ __________ __________ __________ __________

C 活动爱好__________ __________ __________ __________ __________

二、英英释义。选出正确的英文解释填入相应的括号内。

1. comic a. almost no

2. hardly b. fill with fear

3. insect c. books or magazines with stories in the form of drawings

4. terrify d. winged animals with 6 legs

5. dark e. having little or no light

三、单项选择。

1. I ___________ frustrated when I wasn?t sure of the correct answer.

A. may be B. used to C. used to be D. use to be

2. When I was a child, I used to ___________ chocolate.

A. liking B. like C. liked D. likes

5

3. ___________ work in Microsoft?

A. Did you used to B. Did you use to

C. Do you used to D. Do you use to

4. Where ___________ live before you came here?

A. did you used to B. did you use to

C. use he to D. he used to

5. No one likes him ___________.

A. still B. never C. anymore D. too

6. I am ___________ of spiders.

A. terrify B. terror C. terrifying D. terrified

7. He is afraid of ___________ strangers.

A. see B. seeing C. saw D. seen

8. It ___________ that he has been ill for a long time.

A. seems B. looks C. looks as if D. seems as if

9. I always go to sleep ___________ the light on.

A. in B. with C. to D. and

10. Don?t ___________ about things so much. It will make you stressed out.

A. afraid B. terrify C. terrified D. worry

四、看图,用used to完成句子。

五、用used to或一般现在时完成句子。

1. I used to play tennis. I stopped playing a few years ago.

2. Do you do any sport? Yes, I play basketball.

3. ?Have you got a car???No, I _______________ one but I sold it.?

4. George _______________ a waiter. Now he?s the manager of a hotel.

5. ?Do you go to work by car???Sometimes but most days I_______________ by train.?

6. When I was a child, I never _______________ meat, but I eat it now.

7. Mary loves watching TV. She _______________ TV every evening.

8. We _______________ near the airport but we moved to the city centre a few years ago.

9. Normally I start work at 7 o?clock, so I _______________ up very early.

10. What games __________ you _______________ when you were a child?

六、用used to或anymore的正确形式填空。

My grandmother complains about how things have changed, and she says that life 1 be better.

Families aren?t families the way they 2 be. Everyone?s divorced.(离婚) If a husband and wife are havingproblems with their marriage, they don?t stay together 3 . And mothers 4 stay home and take care of theirchildren, but not 5 . Everyone?s working. No one has time for children 6 .

And the cars! No one walks 7 ; everybody drives. We 8 walk five miles to school everyday, even in winter. And people don?t talk to each other 9 . They are too busy to talk, too busy to eat, too busy to think… Life 10 be simple, but it isn?t 11 .

七、Holly和Greta自从高中以来就是朋友,Greta刚刚参加了他们的20年校庆,在下面的对话中,他们在谈论他们以前的同学,看图片完成对话,请使用still和anymore的正确形式。(注意一些句子是否定的)

Holly: Did you see Jim Jensen? He used to be so wild!

Greta: Yes, but he 1 (be). He looks very conservative(保守) now.

Holly: Was he thin in high school? I don?t remember.

6

Greta: Yes, and he 2 (be).

Holly: 3 (he, wear) glasses?

Greta: Yes, he does.

Holly: 4 (he play) the guitar?

Greta: Yes, he does, but now he plays classical guitar. He 5 (play) rock and roll 6 .

Holly: Didn?t he used to have long hair?

Greta: Yes, he did, but now he?s bald. I also saw Jan Bissing at the reunion(校庆). Remember her? She used to bethe most popular girl in school.

Holly: What does she look like now? 7 (she, look) the same?

Greta: Yes, except for her hair. She 8 (have) long, brown hair 9 . It?s short and blonde. And she 10 (be)cute! She 11 (have) those big blue eyes and those thick

eyelashes(眼睫毛).

Holly: There was something different about her…didn?t she always used to wear a hat?

Greta: Yes, and she 12 (do).

Holly: Didn?t she used to date(和…约会) George Weissler?

Greta: She 13 (do)! In fact, they?re going to get married (结婚)next month.

八、看下列表格,用still,anymore和频率副词写一篇文章,注意动词时态,Carol过去是单身。去年她和

George结婚了。George离过婚,并有两个孩子。这个表格显示了Carol生活的变化。请用6句以上的话描述。 always go dancing on weekends stay home on weekends

often/usually go out to eat cook dinner

travel clean the house

do the laundry every day

sometimes read novels help kids with homework

go to the beach go to the beach

read novels

seldom/hardly cook go out to eat

ever clean

never stay home on weekends go dancing

go to baseball games travel

have children

【试题答案】

一、A. 容貌外表 3 5 9 10 12

B. 生活习惯 2 4 7 11 15

C. 活动爱好 1 6 8 13 14

二、1. c 2. a 3. d 4. b 5.e

三、1. C 2. B 3. B 4. B 5. C 6. D 7. B 8.A 9. B 10.D

四、2. He used to play football

3. She used to be a taxi driver.

4. They used to live in the country.

7

5. He used to wear glasses.

6. This building used to be new.

五、3. used to 4. used to 5. go to work

6. used to eat 7. watches 8. used to live

9. get 10. did…use to play

六、1. used to 2. used 3. anymore

4. used to 5. anymore 6. anymore

7. anymore 8. used to 9. anymore

10. used to 11. anymore

七、1. isn?t anymore 2. still is 3. Does he still wear

4. Does he still play 5. doesn?t play 6. anymore

7. Does she still 8. doesn?t have 9. anymore

10. is still 11. still has 12. still does

13. still does

八、She always used to go dancing on weekends, but now she stays home on weekends; She often used to go out to eat, but now she cooks dinner every day. She doesn?t read novels anymore. She sometimes help kids with homework.

8

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com