英语阅读理解解题技巧 概述 中考阅读理解题选材，一般遵循三个原则： 1. 文章不少于三篇，阅读量在1，000单词左右； 2. 题材广泛，包括科普、社会、文化、政治、经济等多 方面内容； 3. 体裁多样，包阔记叙文、说明文、应用文等。 故事类：人物，时间，地点，情节发展线索 科普类：事物的特征，用途和相互关系 图表类：图表的主题，确定图表的主要内容，推敲图画 的语言和数字，找出关联和表达的意思
中考阅读理解主要考查6种能力： 2．1 掌握所读材料的主旨和大意的能力。 此类考查主旨和大意的题大多数针对段落(或短文)的主题，主题思想，标 题或目的，其主要提问方式是： 1) Which is the best title of the passage? 2) Which of the following is this passage about? 3) In this passage the writer tries to tell us that____. 4) This passage mainly talks about_______. 2．2. 把握文章的事实和细节的能力。 此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的，其主要提问 方式是： 1) Which of the following is right? 2) Which of the following is not mentioned? 3) Which of the following is Not True in the passage? 4) From this passage we know ________.
题目类型 3．1 A类题：可以直接从原文中找到答案的题目 A类题是拿分题。 丢分原因： 1）凭印象做题，准确率低。 2）时间把握最容易出问题：忘记内容的时候往往会回到文章中去找答案，一篇文 章往往要读好几遍。 A类题解题技巧：看清题目所问的内容之后，要在原文中划出原句，并标上题号。 这样做的目的： 1）做到万无一失，保证把该拿到的分数拿到手。 2）减少阅读文章的次数，争取宝贵的时间。 3．2 B 类题：不能够从原文中直接找到答案的题 需要经过分析、判断、推理之后才能解答的题。该类题是失分题，往往是出题老 师用来拉开学生梯度和层次的题。 B类题包括：文章主题和中心大意等，一般都是主旨题。 B类题解题技巧： 1、以原文为依据，不参杂个人意见，要客观不要主观。要克服“我认为…怎么样” 的观点。 2、答案是比出来的。答案不选对的，只选最好的。 因为，有时候四个答案都是对的。所以，当看到第一答案是正确的时候，也要看 后面的答案。遇到这种情况，往往有学生钻牛角尖。老师给学生解释的时候，也 可以这样说：你的答案没错，但是另一个答案更好，更全面。答案不选对的，只 选最好的。 比答案的原则是：好的>不知道的；不知道的>不对的。
3、注意绝对化的词。 如果答案选项中出现绝对化的词，比如：all，always，never， nothing，every 等等，除非文章当中使用了该类词汇，否则， 一般都要排除。 比如，
原文中出现了这样一个句子：Almost everyone likes the music. 答题时，要你判断如下这个句子正误（True or False）：Everyone likes the music. <——该句子应该是错误 的。 4、答案要避免以点带面，以偏盖全。 尤其是多个选项都有道理，难以挑选正确答案的时候，要注 意选择最符合题目要求的一个。 5、“傻瓜”原则。 文章中没有提到的就当时不知道，不要枉自猜测，自作聪明。 一切以文章内容为准。 4 阅读理解解题步骤 1、第一步：先读题 2、第二步：读文章 3、第三步：解题
? 首先看题目的问题，推算出这篇文章大 概讲的事什么内容
（1） When you are in England, you must be very careful in the street, because the traffic （车辆） drives on the left. In the morning and in the evening when people go to or come from work, the streets are very busy. Traffic is the most dangerous then. When you go by bus, you have to be careful, too. Always remember the traffic goes on the left. Have a look first, or you will go a wrong way. In many English cities there are big buses with two floors. You can sit on the second floor, and from there you can see the city very well. It’s very beautiful.
67．You must be very careful in the street in England because ________. A．there is a lot of traffic B．the traffic is very fast C．the traffic drives on the left D．there are no policemen
68．When is traffic the most dangerous in the streets？ A．In the morning. B．In the evening. C．At night. D．During the time when people go to or come from work.
69．If you want to see the city well, which floor can you sit？ A．On the first floor. B．On the second floor. C．On the third floor. D．On the fourth floor.
67.C you must be very careful in the street, because the traffic （车辆） drives on the left. 由文 章第一句知道在英国车辆靠左行，因此要特别小心， 选C
68.D In the morning and in the evening when people go to or come from work, the streets are very busy. Traffic is the most dangerous then. 由文 章第二段内容知道上下班的时候车最多，街上最危 险，选D 69.B You can sit on the second floor, and from there you can see the city very well. It’s very beautiful 由文章最后一段知道坐巴士的第二层可以 好好地看这个城市，选B
Whether you will be a doctor or a police officer in the future, there is a teacher in your life. They teach you and help you know who you are. Of course, you want to thank them. Teachers’ Day is the best day for students around the world to thank their teachers. The festival is on different days in different countries. In China, Teachers’ Day is on September 10. But in the US, teachers
have a whole week to celebrate. Teacher Appreciation （感 谢） Week is in the first full week of May every year. Kids used to （过去常常） bring apples for their teachers because apples are healthy. Now, they bring gifts with pictures of apples, such as cups, pictures and some toys. School clubs often give teachers a free breakfast. The South Korean Teachers’ Day is on May 15. Many students give carnations （康乃馨） to their teachers. Another traditional gift is a card. Hundreds of students make DIY cards for their favorite teachers. Although different countries have different Teachers’ Days, there is one day for the whole world to honor teachers. On October 5 of every year, over 100 countries, such as Canada and the Philippines, show their thanks by celebrating World Teachers’ Day. It started in 1994 and it wants to tell people about the importance of teaching.
70．When is World Teachers’ Day？ A．October fifth. B．May fifteenth. C．September tenth. D．July fifteenth.
71．How long dAo people in the US celebrate the festival？ A．One day. B．Three days. C．A week. D．A month. A 72．What are the traditional gifts for the teachers in South Korea？ A．Carnations and cards. B．Cups and pictures. C．Apples. D．Cakes.
73．What is the best title for the passage？ A．How do students in China celebrate Teachers’ Day？ B．Different Teachers’ Days around the world. C．The importance of teaching. D．Gifts for teachers.
On October 5 of every year, over 100 countries, such as Canada and the Philippines, show their thanks by celebrating World
Teachers’ Day. 由文章最后一段第二句话知道国际教师节在十月五 日，选A
But in the US, teachers have a whole week to celebrate. 由文 章第三段第二句话知道美国的教师节持续一周，选C
Many students give carnations （康乃馨） to their teachers. Another traditional gift is a card.由文章第四段二三句话知道康乃馨和 开案是传统礼物，选A
d me that I could do this only if I could keep up my schoolwork,” he said. Jordan has already climbed the highest mountains of six other continents(大洲). When he was 10, he climbed the highest mountain in Africa. If he succeeds this time, he will become the youngest person to the top of the world’s highest mountain.
61．Which of the following sentences is Not right according to the article? A．Jordan is afraid of the bad weather and illness while climbing. B．Four people will climb together with Jordan. C．Jordan’s father lets him climb the mountain only if he can keep up his schoolwork. D．Jordan will set up a new world record this time if he succeeds in climbing up Mount Qomolangma. 62．What did he do at the age of ten? A．He climbed the highest mountains of six continents. B．He climbed the highest mountain in Africa. C．He climbed Mount Qomolangma. D．He became the youngest person to the top of the world’s highest mountain.
珠穆朗玛峰位于中国和尼泊尔两国边界上。它的北坡在我国西藏境内， 南坡在尼泊尔境内。珠穆朗玛峰海拔8844．43米，是喜马拉雅山脉的主 峰，也是世界上最高的山峰。藏语中“珠穆”是女神的意思，“朗玛” 是第三的意思。因为在珠穆朗玛峰的附近还有四座山峰，珠峰位居第三， 所以称为珠穆朗玛峰。
Every one of us, rich or poor, should at least have one or two good friends. Your friends will listen to you when you speak, will take care of you when you are ill, and will be together with you in your journey(旅程) through life. Everyone needs friends. Friendship can make us happier. How can we find a good friend and get on well with each other? Here is some advice. Make friends with a person who is easy to get along with. You should make friends with a person who has something in common with you. Give your friend a hand when she or he is in trouble. Friends should always be ready to help each other. Believe in each other. This is the most important thing in a friendship. Even the best friends may have a fight sometimes. If this happens, don’t let your fight last too long. Try to make up with your friends soon. Friendship is a kind of treasure(宝藏) in our life. It is like a bottle of wine(酒), the longer it is kept, the better it will be.
66．Everyone needs friends. Which of the following is Not a reason for it? A．Friends will look after you when you are ill. B．Friends will fight with you. C．Friends will make you happier. D．Friends will be with you through your life journey. 67．Which of the following is Not right according to the article? A．If your friends have some problems, you should help them. B．Friends may fight with each other, but best friends never fight. C．Believing in your friends is the most important thing in a friendship. D．Make
friends with a person who has the same interests as you.
? ? ? ?
61.A 62.B 66.B 67.B
When I was at university, I studied very hard. But a lot of my friends did very little work. Some did just enough to pass exams. Others didn’t do quite enough. Tommy Green was one of them. He spent more time drinking in the Students’ Union than working in the library. Once at the end of the term, we had to take an important test in physics. The test had a hundred questions. In my room the night before the test, Tommy was watching TV. Tommy usually worried a lot on the night before a test. But on that night he looked quite calm. Then he told me of his plan. “It’s very simple. There are a hundred questions and I have to get fifty right to pass the test. I’ll take a coin into the exam room. I haven’t studied a physics book for months, so I’ll just toss(掷) the coin. That way, I’m sure I’ll get half the questions right.” The next day, Tommy came happily into the exam room. As he sat tossing a coin for half an hour, he wrote down his answers. Then he left, half an hour before the rest of us. Two days later, he saw the physics professor outside the teachers’ office. “Oh, good.” he said, “Have you got the result of the test？” The professor looked at him and smiled, “Ah, it’s you, Tommy. Just a minute.” Then he reached into his pocket and took out a coin. He tossed it into the air, caught it in his hand and looked at it. “I’m very sorry, Tommy.” he said, “You failed!”
67．Tommy came happily into the exam room because ________. A．he had got ready for the exam B．he knew the answers already C．the other students would be behind him D．he had his way to finish the exam 68．The physics exam in fact ________. A．was not very hard B．took the other students an hour to finish C．had more than one hundred questions D．needed to be done by tossing a coin
69．The professor tossed the coin to tell Tommy that ________. A．he thought his way for the exam great B．he wanted to make friends with him C．his way for the exam would never work D．the exam result depended on the coin
? 67.D ? 68.B ? 69.C
? 做题完毕，辛苦噜···· ···