haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

初中英语状语从句讲解、练习

发布时间:2013-11-02 12:42:29  

状语从句

状语从句用来修饰主句中的动词,副词和形容词的从句叫状语从句。根据其含义状语从句可分为时间状语从句,地点状语从句,条件状语从句, 原因状语从句,结果状语从句,比较状语从句,目的状语从句,让步状语从句。

1. 时间状语从句

(1)时间状语从句常用when, as, while, before, after, since, till, until, as soon as等连词来引导。例如: It was raining hard(下大雨) when got to school yesterday.

While he was doing his homework, the telephone rang. the lake, he sang happily.

He had learned a little Chinese before he came to China.

After he finished middle school, he went to work in a factory.

(2)在时间状语从句里,通常不用将来时态,用现在时态表示将来的动作或状态。例如: I’ll ring you up as soon as I get to New York.

I will tell him everything when he comes back.

He won’t believe it until he sees it with his own eyes.

(3)在带有till或until引导的时间状语从句的主从复合句里,如果主句用肯定式,其含义是“一直到……时”,谓语动词只能用延续性动词。如果主句用否定式,其含义是“直到……才……”, “在……以前不……”, 谓语动词可用瞬间动词。例如: (熄灭).

Let’s wait until the rain stops.

We won’t start until Bob comes.

Don’t until the bus stops.

【Till是指直到某一特定事件发生的时候,而在那个时刻之后,该事情或状况仍将持续。 Until是指直到某一特定事件发生的时候,而讲话的人在自己心里认为,在那个时刻之后,该事情或该状况将中止(不怎么可能持续)。固定组合里from morning till night,till/until是不能替换的,】

2. 条件状语从句

(1)条件状语从句通常由if, unless引导。例如:

What shall we do if it snows tomorrow?

Don’t leave the building unless I tell you to.

(2)在条件状语从句里,谓语动词通常用现在时态表示将来的动作或状态。例如:

I’ll help you with your English if am free tomorrow.

He won’t be late unless he is ill.

(3)“祈使句 + and (or)+ 陈述句” 在意思上相当于一个带有条件状语从句的复合句。例如: Hurry up, or you’ll be late. =If you don’t hurry up, you’ll be late.

Study hard and you will pass the exam. =If you study hard, you will pass the exam.

3. 原因状语从句

(1)原因状语从句通常由because, since, as引导。例如:

He didn’t come to school because he was ill.

go the zoo.

1

Since you can’t answer the question, I’ll ask someone else.

(2)because表示直接原因,语气最强。Because引导的原因状语从句多放在主句之后。回答由why提出的问题,只能用because。As和since语气较弱,一般用来表示明显的原因。由as和since引导的原因状语从居多放在句首。例如:

------Why aren’t going there?

------Because I don’t want to.

As he has no car, he can’t get there easily.

Since we have no money, we can’t buy it.

(3)because和so不能同用在一个句子里。

4. 结果状语从句

(1)结果状语从句由so…that, such…that, so that引导。例如:

He is so poor that he can’t buy a bike for his son.

She is such a good teacher that everybody likes her.

My pencil fell under the desk, so that I couldn’t see it.

(2)so…that语such...that可以互换。例如:

在由so...that引导的结果状语从句中,so是副词,与形容词连用。其结构是: “...so + 形容词(副词)+ that + 从句”。例如:

He was so glad that he couldn’t say a word.

The hall is so big that it can hold 2,000 people.

see her.

在由such…that引导的结果状语从句中,such是形容词,它修饰的可以是单数或复数可数名词,也可以是不可数名词;名词前面可以带形容词,也可不带。如果是单数可数名词,前面需加不定冠词a或an。例如:

It was such a hot day that nobody wanted to do anything.

He had such long arms that he could almost touch the ceiling.(天花板)

He made such rapid progress that he did very well in the mid-term.

有时上述两种结构是可以互换的。例如:

It was such a wonderful film that all of us wanted to see it again.

=The film was so wonderful that all of us wanted to see it again.

It is such an important match that nobody wants to miss it.

=The match is so important that nobody wants to miss it.

(3)如果名词前由many, much, little, few等词修饰时,只能用so, 不用such。例如:

Soon there were so many deer that they ate up all the wild roses.

He has so little time that he can’t with you.

5. 比较状语从句

比较状语从句通常由as…as, 比较级 + than…等连词引导。例如:

Tom runs faster than John does.

This classroom is as big as that one.

6. 目的状语从句

2

(1)目的状语从句通常由 so that, in order that(为了,以便)引导。例如:

We started early so that we could catch the first train.

He studies hard so that he could work better in the future.

We used the computer in order that we might save time.

(2)so that既可引导目的状语从句,又可引导结果状语从句。区别这两种从句的办法有两个:1)目的状语从句里往往带有情态动词can, could, may, might等。2)从意思上看,目的状语从句往往表示的目的很明确。例如:

Speak clearly so that they may understand you. (目的状语从句)

Jack is badly ill so that he has to rest. (结果状语从句)

7. 让步状语从句

(1)让步状语从句通常由although, though等连词引导。例如:

Though he is young, he knows a lot.

Although I am tired, I must go on working.

(2)although(though)不能用在同一个句子中。例如:

我们不能说:Though it was raining hard, but he still went out.

应该说:Though it was raining hard, he still went out.或It was raining hard, but he still went out.

8. 地点状语从句

地点状语从句常常由where来引导。例如:

Go where you like.

Where there is a will, there is a way.

总结:状语从句分类及常用连词:

类别

时间状语从句

地点状语从句

原因状语从句

目的状语从句

结果状语从句

条件状语从句

让步状语从句

比较状语从句

方式状语从句 连 词 when, whenever, while, as, before, after, since, till, once(一旦) where, wherever because, since, as, for, now that(既然,由于)etc. (et cetera,等于and so on) in order that(为了,以便), so that, that, etc. so…that, so that, such…that, that, etc. if, unless, as(so)long as, etc. though, although, even if, even though, however, whatever, as, etc. as…as, so…as, than, etc. as, as if, as though, etc.

练习一

一. 单项填空

1. _______ he’s old, he can still carry this heavy bag.

A. Though B. Since C. For D. So

2. ---Do you know if he _______ to play basket ball with us?

---I think he will come if he ______ free tomorrow.

A. comes; is B. comes; will be C. will come; is D. will come; will be

3. In the zoo if a child _____ into the water and can’t swim, the dolphins may come up ______ him. 3

A. will fall; to help B. falls; to help C. will fall; help D. falls; helping

4. I don’t remember ________ he worked in that city when he was young.

A. what B. which C. where D. who

5. We will stay at home if my aunt ________ to visit us tomorrow.

A. comes B. come C. will come D. is coming

6. The police asked the children _______ cross the street ________ the traffic lights turned green.

A. not; before B. don’t; when C. not to; until D. not; after

7. I was late for class yesterday _______ there was something wrong with my bike.

A. when B. that C. until D. because

8. I’ll go swimming with you if I ________ free tomorrow.

A. will be B. shall be C. am D. was

9. In the exam, the ________ you are, ______ the _______ mistakes you will make.

A. careful; little B. more careful; fewest C. more careful; fewer D. more careful; less

10. You should finish your lessons _______ you go out to play.

A. before B. after C. when D. while

11. I hurried _____ I wouldn’t be late for class.

A. since B. so that C. as if D. unless

12. When you read the book, you’d better make a mark _______ you have any questions.

A. which B. that C. where D. though

13. The teacher raised his voice _______ all the students could hear him.

A. for B. so that C. because D. in order

14. He took off his coat _______ he felt hot.

A. because B. as C. if D. since

15. It is ______ that we’d like to go out for a walk.

A. a lovely day B. too lovely a day C. so lovely a day D. such lovely a day

16. Mary had ______ much work to do that she stayed at her office all day.

A. such B. so C. too D. very

17. _______ I felt very tired, I tried to finish the work.

A. Although B. Because C. As D. As if

18. ______ the day went on, the weather got worse.

A. With B. Since C. While D. As

19. ______ well you can drive, you must drive carefully.

A. So long as B. In order that C. No matter how D. The moment

20. Write to me as soon as you ________ to Beijing.

A. will get B. get C. getting D. got

练习二

1 The meeting didn't start___ everyone was there.

A. because B. until C. why D. if

2 The boy ___ to bed ___ his mother came in.

4

A. went not; until B. didn't go; after C. went; until D. didn't go; until

3 I won't believe you___ I have seen it with my own eyes.

A. before B. until C. after D. when

4 He ___ home ___ she was satisfied ___ his answer yesterday.

A. didn't go; until; with B. wasn't go; after; to

C. doesn't go; before; with D. didn't go; until; to

5 He ___ back until the work ___ done.

A. isn't; will be B. isn't; is C. won't be; will be D. won't be; is

6 They didn't start the work ___ their teacher came back.

A. until B. while C. as soon as D. if

7. Tom will call me as soon as he ___ Shanghai.

A. arrives B. will reach C. arrives in D. get to

8. I'm sure he'll come to see me before he ___ Beijing.

A. will leave B. is leaving C. leave D. leaves

9. I will tell him the news as soon as he___ back.

A. come B. comes C. will come D. came

10. Tom has got a watch. He ___ it for two years. It _______ by his father.

A. has bought; was bought B. has got; is bought , C. was bought; has bought . D. has had; was bought "'

11. When he got to the station, the train ___.

A. left B. had left C. leaves D. has left

12. The boy told his father what he ___ in the street.

A. saw B. have seen C. had seen D. see

13.We ___ TV when the telephone ____.

A. watched; was ringing B. were watching; rang C. watch; rings D. are watching; rang

14.By the end of last term, I___ ten books.

A. had finished reading B. have finish reading C. had finish to read D. finish read

15. I ___ you for a long time. Where ___ you ___?

A. didn't see; did; go B. didn't see; have; goneC. haven't seen; have; been D. haven't seen; have; gone

16. Tom___ China for 3 years.

A. has been B. has been in C. has been to D. has been at

17. I won't go to see the film tonight, because I ___ my ticket.

A. lost B. have lost C. will lose D. didn't lose

18.-Hello! May I speak to Bob?

-Sorry, but he ___ for a month.

A. had been away B. was left C. left D. has been away

19. I ___ him since I began to live in the city.

A. know B. have known C. knew D. will know

20.Zhao Lan ___ already ___ in this school for two years.

5

A. was; studying B. will; study C. has; studied D. are; studying

21.Betty didn't go to see the film yesterday ___ she was ill.

A. because B. but C. until D. if

22 May I sit nearer___I can see more clearly?

A. as if B. so that C. even if D. so

23 ___ you work hard, you will certainly succeed.

A. Though B. If C. Because D. For

24 ___ he came to study in the university, he has made much progress in the study of English.

A. While B. When C. Since D. After

25 I'd like to go swimming _____ the water is not too cold.

A. for B. unless C. if D. whether

26 There are ___ many league members in class 2 ___ in Class 4.

A. both; and B. 'so; that C. either; or D. as; as

27. -Do you have a big library?

-No, we don't. At least, not___yours.

A. as big as B. as big than C. as bigger than D. bigger as

28. Suzhou is not ____ beautiful ____ Hangzhou.

A. as; than B. so; as C. even; than D. /; than

29. Iron is more useful ___ any other metal.

A. as B. than C. then D. so

30. I want to know ___ she is going to see a film.

A. if B. that C. what D. which

练习一答案

一. 1.A 2.C 3.B 4.C 5.A 6.C 7.D 8.C 9.C 10.A

11.B 12.C 13.B 14.A 15.C 16.B 17.A 18.D 19.C 20.B

练习二参考答案:

1-5B D B A D 6-10 A C D B D 11-15 B C B AC 16-20B B D B C

26-30 D A B B A

21-25A B B C C 6

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com