haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

初中宾语从句练习题

发布时间:2013-12-03 11:23:22  

初中宾语从句练习题

II. 按要求转换句型。

1. Does Mr. Brown enjoy living in China? Could you tell us?(改写句子)

→Could you tell us _________ Mr. Brown _________ living in China?

2. "Does the girl need any help?‖ he asked me.(变为复合句)

→He asked me _________ the girl _________ some help.

3. Jim is not a student. Tom is not a student, either.(合并为一个句子)

_________ Jim _________Tom is a student.

4. When does the train leave? I want to know.(改为含宾语从句的复合句)

I want to know _________ the train _________.

5. They went home after they had finished their homework. (用not...until改写) They _________ go home _________ they had finished their homework.

6. Did Peter come here yesterday? Li Lei wants to know. (改为含宾语从句的复合句) Li Lei wants to know _________ Peter _________ here yesterday.

I.从下列A、B、C、D中选择一个正确选项填空。

1. I don't know _________ he will come tomorrow. _________ he comes, I'll tell you.

A. if; Whether B. whether; Whether C. if; That D. if; If

2. I don't know _________ the day after tomorrow.

A. when does he come B. how will he come

C. if he comes D. whether he'll come

3. Could you tell me _________ the nearest hospital is?

A. what B. how C. whether D. where

4. Could you tell me _________ the radio without any help?

A. how did he mend B. what did he mend

C. how he mended D. what he mended

5. I want to know _________.

A. whom is she looking after B. whom she is looking

C. whom is she looking D. whom she is looking after

6. Do you know where _________ now?

A. he lives B. does he live C. he lived D. did he live

7. Do you know what time _________?

A. the train leave B. does the train leave C. will the train leave D. the train leaves

8. I don't know _________. Can you tell me, please?

A. how the two players are old B. how old are the two players

C. the two players are how old D. how old the two players are

9. The small children don't know _________.

. what is their stockings in B. what is in their stockings

C. where is their stockings in D. what in their stockings

10. I can't understand _________.

A. what does Christmas mean B. what Christmas does mean

C. what mean Christmas does D. what Christmas means

宾语从句专项训练参考答案:

I. 1—5DDDCD 6—10ADDBD

1

II. 1. if/whether; enjoys 2. if/whether; needed 3. Neither; nor 4. when; leaves

5. didn't; until 6. whether; came

宾语从句练习题

1. He won’t come. I think. (变为复合句)(1996甘肃)

I ______ think he ______ come.

2. Miss Gao: Lucy, do you come from the USA? (改为含有宾语从句的句子)

Miss Gao asked Lucy that she came from the USA.

Miss Gao asked Lucy do you come from the USA.

Miss Gao asked Lucy if she came from the USA.

3. ―Do you wash your clothes yourself?‖ Tom asked the girl next to him.(改复合句)

Tom asked the girl next to him ______ ______ ______ her clothes herself.

4. Did Peter come here yesterday? Li Lei wants to know. (改为宾从)(1999福州)

Li Lei wants to know ______ Peter ______ here yesterday.

5. Is the earth round? The little boy asked.(改为宾语从句)

The little boy asked ______ the earth ______ round.

6. ―Where does he live?‖ Mr Hu asked.(改为复合句)

Mr Hu asked where _______ _______.

7. Tom’s father saw him sitting on some eggs.(改为复合句)

Tom’s father saw ______ ______ ______ sitting on some eggs.

8. Mrs White told Tom not to throw paper on the ground.(改为复合句) (99上海)

Mrs white told Tom ______ ______ ______ throw paper on the ground.

9. Please tell me where we show our tickets.(改为简单句,保持原意) (98广西)

Please tell me ______ ______ show our tickets.

10. Can you tell me how I can get to the post office? (改为简单句,保持原意)

Can you tell me the ______ _____ the post office?

11. Rose doesn’t know when they are going to repair the watch. (改为简单句)

Rose doesn’t know ______ ______ repair the watch.

12. The teacher told the boys what they should do and how they should do it.(改为简单句) The teacher told the boys ______ ______ do and ______ _____ do it.

13. The earth moves around the sun. The teacher said.(改为宾语从句)

The teacher said ______ the earth ______ around the sun.

14. Are you hungry? My mother asked me.(改为宾语从句)

My mother asked me ______ ______ ______ hungry.

15. Why hasn’t she come yet? Nobody knows. (改为宾语从句)

Nobody knows ______ ______ _______ come yet.

提高型

1. I don’t know _____ he will come tomorrow. _____ he comes, I’ll tell you.

A. if; WhetherB. whether; WhetherC. if; ThatD. if; if

2. Could you tell me ____ the radio without any help?

A. how did he mendB. what did he mend

C. how he mendedD. what he mended

3. Could you tell me ____ do with the money?

2

A. how toB. what should IC. how I shouldD. what I should

4. Can you tell me how many English words ____ since 1996?

A. have you learnedB. did you learn C. you have learnedD. you learned

5. Miss Li wants to know _____ next week.

A. when my uncle leavesB. when will my uncle

C. where my uncle will stayD. where does my uncle stay

6. Can you tell me when ____?

A. does the ship leaveB. the ship will leave

C. the ship leaveD. will the ship leave

7. Alice wanted to know ____ her grandmother liked the bag.

A. thatB. ifC. whichD. what

8. I don’t know ____ Jane was late for school this morning.

A. whoB. whatC. whomD. why

9. They don’t know ____ their presents are.

A. whenB. whyC. what

10. Mike asked the girl in the shop ____ the watch ____ cheap enough.(1998云南)

A. that; isB. if; wasC. that; wasD. whether; is

11. I think he ____ back next week.

A. comeB. will comeC. cameD. has come

12. Xiao Mao told me he ____ a film with his mother the next day.

A. would seeB. will watchC. would lookD. will see

13. Could you tell me if it ____ tomorrow?

A. rainB. will rainC. rainingD. rains

14. He said that he ____ speak a little English when he was five.

A. mightB. wouldC. couldD. can

15. I want to know if they ____ the spring sports meeting next month. If they ____ it, I must get ready for it.

A. hold; will holdB. will hold; hold C. hold; holdD. will hold; will hold 综合型

1. –Do you remember ____ he came?-Yes, I do, he came by car.

A. how B. whenC. thatD. if

2. That woman wanted to know _____ her daughter liked the sweater.

A. whetherB. whatC. thatD. which

3. Have you decided when _____ for London?

A. will you leaveB. you will leaveC. are you goingD. you are going

4. –Excuse me. Could you tell me ____? -Certainly.

A. when can I get to the stationB. I can get to which station

C. which station can I get toD. how I can get to the station

5. –What did your mother say, Tom? -She asked me why ____.

A. my sister cryingB. my sister was crying

C. is my sister cryingD. was my sister crying

6. I wonder what time _____ arrive.

A. does the trainB. will the train C. the trainD. the train will

7. I wondered _____ our teacher did that for.

3

A. thatB. ifC. whatD. why

8. Did you hear _____?

A. what did I sayB. what I saidC. that I saidD. I said which

9. Can you tell me which room _____?

A. does he live inB. does he livesC. he lives inD. he lives

10. The little boy often asks me what ______?

A. will our life of tomorrowB. will our life tomorrow be like

C. our life of tomorrow likeD. our life of tomorrow will be like

11. Do you really know _____ used?

A. how widely English isB. how wide is English

C. English is how widelyD. how is English wide

12. Would you please tell me ______ with Peter? He looks unhappy.

A. what’s the matterB. what wrong is

C. the wrong is whatD. what wrong it was

13. –Excuse me, where _____? Do you know? -Yes. I know where _____?

A. Jim lives; he livesB. does Jim live; do he live

C. Jim lives; does he liveD. does Jim live; he lives

14. I didn’t know _____ and _____.

A. what’s his name; how old he isB. what his name was; how old he was

C. what his name is; how is he oldD. that was his name; he was how old

15. My friend hasn’t decided _____ on a trip to Wuxi on holiday.

A. if he goesB. when will he go C. if he’ll go D. where he go

16. Did you ask her what ______ outside?

A. was happened to himB. he had happened

C. he happenedD. had happened to him

17. The man in the shop asked the woman _____

A. which kind does she likeB. which kind she is

C. which kind is she likesD. which kind she likes

18. No one told us _____, so we need your help.

A. how should we doB. what should we do

C. how to do itD. what to do it

19. I don’t know ______ the day after tomorrow.

A. when does he comeB. how will he come

C. if he comesD. whether he’ll come

20. –Could you tell me _____?-Yes, they _____ to the library.

A. where are the twins; have beenB. where the twins are; have gone

C. where were the twins; have beenDwhere the twins were; have gone

1. He won’t come. I think. ()(1996甘肃)

I __don't ____ think he _will_____ come.

2. Miss Gao: Lucy, do you come from the USA? (改为含有宾语从句的句子) Miss Gao asked Lucy if she came from the USA.

3. ―Do you wash your clothes yourself?‖ Tom asked the girl next to him.(改复合句) Tom asked the girl next to him __if____ she____washed__ ______ her clothes herself.

4

4. Did Peter come here yesterday? Li Lei wants to know. (改为宾从)(1999福州) Li Lei wants to know __if____ Peter _came_____ here yesterday.

5. Is the earth round? The little boy asked.(改为宾语从句)

The little boy asked __if/whether____ the earth ___was___ round.

6. ―Where does he live?‖ Mr Hu asked.(改为复合句)

Mr Hu asked where _he______ _lives______.

7. Tom’s father saw him sitting on some eggs.(改为复合句)

Tom’s father saw __that____ _Tom__ __was____ sitting on some eggs.

8. Mrs White told Tom not to throw paper on the ground.(改为复合句) (99上海)

Mrs white told Tom __that____ _he_____ _shouldn't_____ throw paper on the ground.

9. Please tell me where we show our tickets.(改为简单句,保持原意) (98广西) Please tell me _where_____ _to_____ show our tickets.

10. Can you tell me how I can get to the post office? (改为简单句,保持原意) Can you tell me the __way____ __to___ the post office?

11. Rose doesn’t know when they are going to repair the watch. (改为简单句)

Rose doesn’t know __when____ ___to___ repair the watch.

12. The teacher told the boys what they should do and how they should do it.(改为简单句) The teacher told the boys __what____ __to____ do and _how_____ _to____ do it.

13. The earth moves around the sun. The teacher said.(改为宾语从句)

The teacher said _that_____ the earth _moves_____ around the sun.

14. Are you hungry? My mother asked me.(改为宾语从句)

My mother asked me _if_____ _i_____ _was_____ hungry.

15. Why hasn’t she come yet? Nobody knows. (改为宾语从句)

Nobody knows _why_____ __she____ ___hasn't____ come yet.

补充:

提高型

DCDCC BBDCB BABCB

综合型:

AABDB DCBCD AADBC DDCDB

初中英语分类练习

——宾语从句

宾语从句专练(一)

Ⅰ.用动词的适当形式填空。

1. I think he ________ (come) back soon.

2. He told mw his father ________ (read) the newspaper this time yesterday.

3. I want to know if he ________ (go) fishing with me.

4. I didn’t know who ________ (break) the window.

5

5. He told me his father ________ (fly) to Beijing the next day.

6. The teacher told us that light ________ (travel) much faster than sound.

7. He asked if the girl ________ (find) her lost bike.

8. He said he ________ (go) to Beijing three years ago.

9. He asked who the girl ________ (look) for.

10...I asked him whether it ________ (snow)in winter in Australia.

Ⅱ.将下列句子改成宾语从句。

1. My father will come back in two days. He said ____________________________.

2. Does your uncle live in Beijing? He asked me __________________________.

3. Have you finished reading the novel? He asked me ______________________________.

4. Will you go to the park with me? He asked me _________________________________.

5. Who can answer the question in English? He asked _____________________________.

6. What’s wrong with the boy? The doctor asked ___________________________.

7. What is the man doing? He asked ________________________________.

8. Are the foreign guests going to visit our school?

Nobody knew________________________________.

9. Is the shanghai library open o n Sundays? Do you know____________________________?

10.Who does he want to see? Didn’t he tell you ______________________________?

Ⅲ.选择填空。

1.Have you decided ________ for Australia?

A. when will you leave B. when do you leave C. you will leave when D. when you will leave

2.Can you tell me _________ ?

A. where does Tom live B. where Tom lived C. Tom lives where D. where Tom lives

3.The old man asked me ________ .

A. where was the cinema B. where is the cinema

C. where the cinema was D. where was the way to the cinema

4.I think _______ you will like him.

A. that B. if C. why D. how

5.I didn’t know _______ he will come or not.

A. that B. whether C. weather D. how

6

6.I wonder _________ .

A. how much cost these shoes B. how much do these shoes cost

C. how much these shoes cost D. how much are these shoes cost

7.She asked me _________ .

A. who he was B. who was he C. who is he D. who he is

8.Ask him _________ .

A. whose cup this is B. whose cup is this C. this is whose cup D. whose is this cup

9.I don’t know _________ .

A. what time the movie starts B. what time starts the movie

C. the time to start the movie D. the movie what time starts

10.The doctor asked me how long ________ .

A. was I ill B. have I been ill C. I have been ill D. I had been ill

11.The weather forecast doesn’t say _________.

A. if it rains tomorrow B. if does it rain tomorrow

C. if it will rain tomorrow D. if will it rain tomorrow

12.Do you know _________?

A. whose pen is this B. whose pen this is

C. whom does the pen belong to D. whom the pen belong to

13.Could you tell me where _________?

A. the tape was B. was the tape C. the tape is D. is the tape

14.They want to know _________?

A. where is the hospital B. how old are you

C. when the train will leave D. why is the boy crying

15.Tony wanted to know _________.

A. what had Father Christmas put in his stocking

B. when Father Christmas had put in his stocking

C. what Father Christmas had put in his stocking

D. where Father Christmas had put in his stocking

16.No one knows _______ the professor will come to our school tomorrow to give us a talk or not.

A. when B. whether C. where D. if

7

17.July didn’t know_________.

A. where is Tim’s father B. when was the first watch made

C. who the old man is D. what was wrong with her watch

18.No one told us _________, so we need your help.

A. how should we do B. what we should do C. what to do D. what should we do

19.We don’t know _________ with the rubbish and it pollutes out land and sea.

A. how do it B. how to do C. what do it D. what to do

20.He asked me _________.

A. whether I find out the sender of the money B. whether did I find out the sender of the money

B. whether the sender of the money found out D. whether I found out the sender of the money

宾语从句专练(二)

1. Did you hear ______?

A. what did I say B. what I said C. I said what D. what I say

2. Can you tell me ________?

A. which class you are in B. which class are you in

C. you are in which class D. are you in which class

3. ---Excuse me. Could you tell me _______? --- Certainly.

A. when can I get to the station B. I can get to which station

C. which station can I get to D. how I can get to the station

4. Could you tell me where _______ yesterday?

A. did you go B. you go C. you have gone D. you went

5. Tom asked me ________.

A. whose shirt was this B. whose shirt this was

C. who shirt was this D. who shirt this was

6. Excuse me, could you tell me _______?

A. where’s the teachers’ office B. where’s the bus station

C. what’s she doing D. where the post office is

7. I want to see Mrs. Wang , but I don’t know _______.

A. she lives where B. she where lives C. where she lives D. where does she live

8

8. --- Go and ask Mr. White for help. --- But I don’t know _______.

A. where does he live B. where he lives

C. where is he living D. he lives there

9. --- Can you tell me ______? --- Yes, he lives in a small town.

A. where he lives B. who is singing C. when he will leave D. what he said

10. Have you decided ______ for London?

A. when will you leave B. when you will leave

C. when are you going D. when you are going

11. Excuse me. Could you tell me ______our tickets?

A. where do we show B. where shall we show

C. where did we show D. where we shall show

12. --- What are you interested in about cooking food? --- We are all interested in ______.

A. how egg is fried B. how is egg fried C. how egg fries D. how does egg fry

13. Do you know _______?

A. what it is B. what is it C. who is he D. whose name is it

14. Do you know _______?

A. whose book is this B. whose book this is C. this book is whose D. who’s book this is

15. I don’t know ______ now.

A. where is my cat B. my cat is where C. where my cat is D. where my cat

16. Does he know ______?

A. what’s your name B. what name is your C. what your is name D. what your name is

17. Do you know ______?

A. which floor he lives B. which floor he lives on

C. he lives on which floor D. which floor does he lives on

18. Can you tell me where _______?

A. is the hospital B. the hospital is C. is hospital D. hospital is

19. He hasn’t decided _______.

A. if he’ll go on a trip to Wuxi B. when will he go on a trip to Wuxi

C. if he goes on a trip to Wuxi D. when does he go on a trip to Wuxi

20. Can you see ________?

9

A. what he’s reading B. what is he reading

C. what does he read D. he reads what

宾语从句专练(三)

1. --- When are the Shutes leaving for New York?

---Pardon?

--- I asked _______.

A. when are the Shutes leaving for New York B. when the Shutes are leaving for New York

C. when were the Shutes leaving for New York D. when the Shutes were leaving for New York

2. Could you tell me ______? I have something interesting to tell him.

A. where is Li Hong B. where Li Hong is

C. where was Li Hong D. where Li Hong has been to

3. --- Could you tell me _______?

A. how many people have been out of hospital B. when is Thanksgiving

C. which animal does he like best D. what time will the dolphin show start

4. I want to know _______.

A. what is his name B. what’s his name C. that his name is D. what his name is

5. He asked me ________.

A. if she will come B. how many books I want to have

C. they would help us do it D. what was wrong with me

6. Do you still remember ______ at the meeting?

A. that Jim said B. what Jim said C. did Jim said that D. what did Jim said

7. --- Excuse me, ______ to the nearest bookshop, please?

--- Go straight and take the second turning on the left.

A. where the way is B. which the way is C. where is the way D. which is the way

8. Mike, go and see who ______ football on the playground.

A. is playing B. plays C. played D. were playing

9. The woman still doesn’t know what ______ in her hometown while she was away.

A. happens B. happened C. will happen D. was happened

10

10. --- Can I help you? --- Yes. I’d like a ticket to Mount Emei. Can you tell me ______take to get there?

A. how soon will it B. how soon it will C. how long it will D. how long will it

11. --- I hear we’ll have a new teacher this term. --- Really? Do you know ______?

A. what subject does he teach B. what subject will he teach

C. what subject he teaches D. what subject is he going to teach

12. He asked his teacher _______.

A. if there was a monster in Loch Ness B. when was Albert Einstein born C. how would the scientists find out the result D. where could he find the library

13. Do you know ______ over there?

A. what happens B. what was happened C. what is happening D. what did happen

14. --- Do you know ______ we will arrive at your hometown? --- This afternoon.

A. when B. why C. if D. where

15. Could you tell me ______ to Mount Putuo tomorrow?

A. how you will go B. how will you go C. how you have gone D. how have you gone

16. Could you tell me ______?

A. which room he lives B. which room he lived

C. which room did he live in D. which room he lives in

17. --- Do you know ______ he is? --- He says ―1.75 metres‖, but I’m not sure.

A. how many B. how old C. how far D. how tall

18. She said she _______ me five letters in one month.

A. has written B. will write C. had written D. wrote

19. Can you tell me ______ she is waiting for?

A. why B. whose C. whom D. which

20. I don’t know ______ he still lives here.

A. where B. what C. when D. whether

21. --- Be careful! Don’t break the bottles. Do you hear ______ I said, David? --- Yes, mum.

A. what B. that C. why D. if

22. I’d like to know ______.

A. when will he give back the tape B. whether has he received higher education

C. that he has been busy D. whether she will join in our English evening

11

23. Could you tell me _______?

A. when shall we start B. who are you waiting for

C. where the bus station is D. why were you late

24. --- Do you know _______? I’m going to see him. --- Sorry, I don’t know.

A. where does Mr. Li live B. where did Mr. Li live

C. where Mr. Li lives D. where Mr. Li lived

25. He asked me ______.

A. who did kick the first goal in the World Cup B. when was the APEC meeting held

C. when China became a member of the WTO D. where will the 2008 Olympics be held

26. She wanted to know _____ her mother liked the present.

A. which B. that C. if D. what

27. Could you tell me _______?

A. who is she B. where’s the nearest fast restaurant

C. if he will come tomorrow D. which way is to the underground station

28. Do you know if ______ back next week? If he ______ back, please let me know.

A. he comes, will come B. will he come, comes

C. he will come, comes D. will he come, will come

29. --- Can you tell me why ______? --- Because I want to help the people there.

A. do you go to Tibet B. did you go to Tibet

C. are you going to Tibet D. you are going to Tibet

30. --- Where does he come from? --- Pardon? --- I asked where ______.

A. did he come from B. he came from

C. he comes from D. does he come from

31. You must remember _______.

A. what your teacher said B. what did your teacher say

C. your teacher said what D. what has your teacher said

32. Lily likes _____.

A. what her twin sister like B. what her twin sister does

C. what is her twin sister like D. what does her twin sister do

33. --- Excuse me. Could you tell me ______ get to the plane?

12

--- Certainly. Go straight along here.

A. how can we B. how we can C. when can we D. when we can

34. Do you know what time _______?

A. does the train leave B. leaves the train

C. the train leave D. the train leaves

35. --- I don’t know _____ Mr. Green will come to see us? --- He will help us with our English.

A. why B. when C. how D. where

直接引语变为间接引语专练(四)

1. He said,―I will give you a present.‖

He said _____________________________________.

2. She asked, ―Are you going to plant trees with us?‖

She asked ____________________________________.

3. They asked,―Where is the post office?‖

They asked ___________________________________.

4. She said,―Come at five o’clock.‖

She told him __________________________________.

5. My sister said,―The earth travels round the sun.‖

My sister said that ______________________________.

参考答案

宾语从句专练(一)

I、

1.will come 2.was reading 3.will go

4.had broken 5.would fly 6.travels

7.had found 8.went 9.was looking

10.snowed

II、

1. his father would come back in two days.

2. if (whether) my uncle lived in Beijing.

13

3. if (whether) I had finished reading the novel.

4. if (whether) I would go to the park with him.

5. who would answer the question in English.

6. what was wrong with the boy.

7. what the man was doing.

8. if (whether) the foreign guests were going to visit our school.

9. if (whether) the Shanghai library is open on Sundays.

10. who he wanted to see.

III、

1.D 2.D 3.C 4.A 5.B 6.C 7.A 8.A 9.A 10.D

11.C 12.B 13.C 14.C 15.C 16.B 17.D 18.B 19.D 20.D

宾语从句专练(二)

1—5 BADDB 6—10 DCBAB 11—15 DAABC 16—20 DBBAA

宾语从句专练(三)

1—5 DBADD 6—10 BDABC 11—15 CACAA 16—20 DDCCD

21—25 ADCCC 26—30 CCCDB 31—35 ABBD

直接引语变为间接引语专练(四)

1. that he would give me a present 2. if I was going to plant trees with them 3. where the post office was 4. to come at five o’clock 5.the earth travels round the sun

14

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com