haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

仁爱英语七年级Unit4 Topic3学案 2

发布时间:2013-12-09 12:27:25  

仁爱英语七年级学案

Unit 4 Topic 3

一、知识目标

【重要短语】

every day每天

be lost =get lost 迷路;迷失

go home 回家

go to school 去上学

go to bed 去睡觉

play sports 做运动

start school 开始上课

get up 起床

do one's homework 做某人的家庭作业 watch TV 看电视be afraid 担心;害怕【重点句型】

1.It's very kind of you to help us. 谢谢你帮助我们。

这是向他人致谢的一种正式表达方式。

同义表达:It's nice of you.

2.What's wrong with…? ……你怎么了/出什么事了?

3. It's time to do sth.… 该做……了;是……的时候了

如:It's time to go home. 该回家了。

4.It's time for + 名词也可以同It's time to do sth.互换。

如: It's time for lunch. = It's time to have lunch.

It's time for school. = It's time to go to school.

5. 询问时间

What time is it? / What's the time? 几点了?

★ 介词past和to可以用于表达时间。当时间小于或等于30分钟时,我们用past;当时

间大于30分钟时,我们用to。

e.g. ten past two 2:10 two to two 1:58 (前分钟,后点钟。)

★ 15/45分钟可用单(名)词quarter代替,30分钟可用单(名)词half代替。

e.g. 7:15 seven fifteen; fifteen /a quarter past seven

8:30 eight thirty; thirty / half past eight

9:45 nine forty-five; fifteen /a quarter to ten

★ 在具体的某一时刻,介词用at:

e.g. I get up at 6:40 in the morning.

6. What animals do you like best? 你最喜欢什么动物?

★ 这是询问对方最喜欢什么的一个句型。也可表达为:

What's your favorite animal? / Which animal do you like best?

★ best(adj.﹠adv.)最好的(地)(good和well的最高级)

7.询问价格:How much …? ……多少钱?

e.g. — How much is your sweater? — It's 168 yuan.

— How much are the apples? — They're 8 yuan a kilo.

同时,How much也可用来提问不可数名词的数量。

二、要点讲评

1.— What can I do for you,madam?

— I want some clothes for my daughter.

madam(n.)夫人;女士,与sir的用法相同(单独使用),一般不与姓连用。 e.g. The clothes section is over there,madam.

2.— Thanks a lot. — Not at all.不用客气/不用谢。(回答道谢的客套话)

e.g. — Thanks for your help. — Not at all.

3. Can I try it on?

try on 试穿(代词it/them作宾语,放中间。)

e.g. Please try on this new sweater.(= Please try this new sweater on .)

4.It`s a good price. We'll take it.

price(n.)价钱;价格;代价(可数名词)

e.g. What price are you asking.

Prices are rising/falling/going up/going down.

take 意为“买下”的意思,相当于buy。口语中买下某物常用take,也可用buy。

5.How do the pants fit?

fit(v.)合适,合身

e.g. I try the dress on but it doesn't fit.

6.Would you like to try on another pair?

another(adj.﹠pron.)另一个(的);又一个(的)(三者或三者以上)

pair(n.)一双,一对

e.g. a pair of shoes/ pants/ glasses/ chopsticks

7.Could you help me out,Ben? 本,帮帮忙好吗?

help out 帮助……克服(困难),帮助……摆脱(困难)<代词作宾语放中间>

其答语为:Sure./ Certainly./ Of course./ With pleasure.或I'm afraid not./ I'm sorry I can't.

8.She isn't in now. 她现在不在家。

in 副词,表示:在家“,相当于at home,be in = be at home

9. thin(adj.)瘦的(反义词)fat;薄的(反义词)heavy

10.fish 鱼(作为动物本身是可数名词,它单复数同形;作为吃的肉是不可数名词。) e.g. a fish two/some/a few/many fish;I have rice,fish and vegetables for lunch.

三、典型例解

1. —What are your favorite animals?

—____

A. Cute. B. Tigers. C. Zoos. D. Baby.

分析:B本题问最喜欢的动物是什么, 只有B是动物, 故选B。

( )2. —____ is it?

—It’s six o’clock.

A. What B. What color C. What time D. How

分析:C本题是通过语境考查询问时间的表达方法。常有两种问法: What time is it?或What’s the time?。

( )3.“12: 45”reads(读作) ____.

A. a quarter past twelve B. a quarter to twelve

C. twelve forty-five D. three quarters past twelve

分析:C 本题考查时间的表示法。除整点时间有一种表示方法外, 一般有两种表示方法。12: 45既可以表示为a quarter to one, 也可以表示为twelve forty-five。

( )4. Mike often gets up ____ 6:40 ____ the morning.

A. in; in B. on; on C. at; at D. at; in

分析:D 本题考查表示在某一确定时刻和在上午/下午/晚上时, 一些介词的应用。在几点钟常用介词at, 在上午/下午/晚上常表达为in the morning/ afternoon/ evening。

( )5. Maria often ____ breakfast at seven o’clock.

A. drink B. has C. have D. eat

分析:B have breakfast“吃早饭”,Maria是第三人称单数, 动词应与主语在人称和数上保持一致, 故选B。

( )6. What’s wrong ____ you?

A. about B. with C. of D. on

分析:B本题考查固定句子结构What’s wrong with ...?“……怎么了/出什么事了?”。

( )7. It’s very kind ____ him to cook food for his mother.

A. for B. to C. of D. with

分析:C 本题考查句式It’s (very) kind of sb. to do sth. 的用法。

( )8. It’s seven o’clock, it’s time to ____.

A. goes home B. go home C. to go home D. going home

分析:B It’s time to do sth. 是固定搭配, go home的意思是“回家”。整个句意为“七点钟了, 该回家了。”故选B。

( )9. —What time do you get up, Jim?

—I get up ____.

A. about six o’clock B. at about six o’clock

C. about at six o’clock D. six o’clock

分析:B本题通过语境考查at和about的用法。“大约在几点钟”通常表示为at about +时间。

( )10. —____, what’s the time, please?

—It’s half past six.

A. Hi B. Sorry C. Hello D. Excuse me

分析:D 本题考查日常交际用语。当麻烦别人的时候常说Excuse me“打扰了/麻烦您了/劳驾”。

四、评价作业

Ⅰ. 基础选择

( )1.These books are _____. _____ are in _____ bags.

A. my. You, You B. My, Yours, your

C. mine, Your, Yours D. mine, Yours, your

( )2.Would you like _____ your mother cook supper?

A. helping B. to help C. help D. helping

( )3.Let Tom _____ right away.

A. go home B. to go home C. goes home D. goes to home

( )4.---May I have some milk?

---Sorry, we have _____ left(剩下).

A. few B. a few C. little D. a little

( )5.Tom with his classmates _____ an English lesson now.

A. has B. have C. are having D. is having

( )6 .Could you_____ a message _____ him?

A. take, to B. give, to .C. leave, from D. give, for

( )7.She is _____ the blackboard, but she can’t _____ the words on it.

A. looking at, see B. seeing, look at C. seeing, see D. looking at, look at

( )8.We would like some meat and fruit _____ lunch.

A. to B. in C. of D. for

( A. ask, to call B. ask, call C. to ask, call D. to ask, to call

( ) 10.Look at the boys. They _____ games at school.

A. play B. playing C. are play D. are playing

( .

B: Nice to see you, too.

A. Nice to see you. B. How are you?

C. How do you do! D. See you later

( ) 12. A: Here you are.

A. That’s right. B. Let me see. C. Thanks. D. Yes , I like it

(

B: He’s tall.

A. Is the boy tall or short? B. Is the boy tall?

C. Is the boy short? D. How old is he ?

( ) 14. A: Would you like an egg and some fish?

.

A. No, please, I’m full. B. That’s a good idea.

C. No, thanks. D. You are OK

( ) 15. A: Thank you, Kangkang.

.

A. Not at all. B. Of course. C. I think so. D . Don’t say that

( )16.-What’s your favorite______? Basketball

A. sport B. color C. subjectD. movie

( ) 17.-May I help you?-.

A. No, you can’t. B. Yes, please. C. Yes, you can. D. Sorry.

( )18.____the man? He is Kate’s father.-.

A. What’s. B. Who’s C. Whose’s D. How’s

( )19.-What color is it?-It’sorange. It’s A. a, an B.an, an C. an,× D. ×, an

( )20.- -I’m A. do, seeing B. are, looking C. do, watching D. are, reading

Ⅱ.完形填空仔细阅读下面对话,在A, B, C, D四个选项中选择一个最佳答案。 A: What’s your name?

name’s Jenny.

跳读—了解大意 A:

细读—初步答题 B: I’m

精读—解决难点 A: Is your brother?

name is Ben.

A: Do you like tennis?

B: Yes, that sounds .

A: Do you a tennis racket(球拍)?

B: No, I don’t. I only have a computer game.

A: Well. Let’s computer games.

( ) 1. A. My B. I C. Your D. Her

( ) 2. A. My name B. I’m C. I D. She’s

( ) 3. A. What B. Where C. Who D. How

( ) 4. A. good B. small C. fine D. lost

( )5. A. she B. this C. this girl D. him

( ) 6. A. His B. Her C. My D. its

( )7. A. play B. plays C. to play D. to plays

( )8. A. bad B. difficult C. boring D. interesting

( ) 9. A. like B. have C. likes D. has

( ) 10. A. plays B. to play C. play D. playing

Ⅲ.阅读理解

(A)

Everybody has a home. We people have homes. Animals(动物) have homes, too.

Some animals live(住) under the ground(地面). The woodchuck lives in holes(洞 ) under the ground. His home has two doors. If anybody comes in one door, he goes out from the other door. Some birds live in holes in trees. They come out for food in the daytime (白天)and go back to sleep at night. But many birds live just in the trees. It’s quite interesting that turtles(海龟) carry their homes on their backs. Bees(蜜蜂) work hard to make their homes. There are many, many little rooms in their house.. Cats, dogs, and chicks live in people’s homes.

We see all kinds of animals in the zoo. It is a big home for lots of animals.

根据上文内容判断正误,正用“T”表示,误用“F”表示。

( )1. People and animals both (都) have homes.

( )2. A woodchuck’s home has two rooms.

( )3. All birds’ homes are holes in trees.

( )4. Bees don’t work hard to make their homes beautiful .

( )5. People’s homes are some animals’ homes, too.

(B)

72 Newton Drive

London SW6

3rd October

Dear David,

How are you? I’m fine. I’m in London, at the International(国际的) School of English. I’m in Class 3 with eight students. They’re from different countries—Spain(西班牙), Japan, Argentina(阿根廷), Switzerland 瑞士)and Thailand(泰国). Our teacher’s name is Henry Briscall. He’s very nice. He’s a very good teacher.

I’m living with an English family. Mr and Mrs Brown have three children. Thomas is fourteen, Catherine is twelve, and Andrew is seven. They are all very friendly, but it isn’t easy to understand(懂) them!

London is very big and very interesting. The weather is good—cold but sunny—and the parks are beautiful! Hyde Park, Green Park, and St. James’ Park are all in the city centre(中心 ). English food is OK, but the coffee is horrible(可怕)!

Write to me soon.

Love,

Paul

根据上文内容选出正确答案。新课标第一网

( )6. The letter is from .

A. David B. Paul C. Paula’s classmate D. Not A, B or C

( )7. The writer’s (作者的) class has A. many students B. nine students C. eight students D. eight girls

( )8. The writer lives (住) .

A. at school B. in a hotel C. with her classmates D. at Mr Brown’s home

( )9. Hyde Park is .

A. in a school B. in London C. in Japan D. small

( )10. The letter is NOT about A. the writer’s classmates B. the writer’s teacher

C. the writer’s dinner D. London

Ⅳ. 词形变换:选择方框里的词,并用其适当形式填空,每词只用一次。

___.

2. This pen isn’t yours. I think it’s _________.

.He works on a farm . 4. How many does have every day ?

6.He has to a friend this Sunday .

7.How about to have a picnic next Sunday ?

8. Mr Wang often TV on Saturday evening .

9. Wanglin’s mother is a doctor and his father is a .

10. Look !The children are on the river( 河) .

Ⅴ.口语交际 :根据对话内容与上下文,用适当的词或句子补全对话,使对话完整通顺。(10分)

Mrs Brown =A Salesgirl=B

A: Good morning!

B: Good morning! ①?

A:② . I want to buy a sweater.

B: Come this way. Here are sweaters .

A: ③ is this white one?

B: 49 dollars(美 元).

A: How much is it in Chinese money?

B: About 400 yuan.

A: ④

B: But good things always cost (值) much .

A: I know that. And ⑤ that blue one?

B: That’s cheap(便宜). It’s only 100 yuan.

A: Ok. I’ll take it.

Ⅵ.综合填空:阅读短文,根据每个空格中所给的单词首字母,填入适当的词,使短文完整

me Jerry. I a sister, Ginny. We are twins(双包胎) a high nose, while she has a round face with a small nose. I like football. But she basketball. I like loud music. She likes light music.

经营. We

family member, Beibei. She is a lovely dog. She will have a puppy(小狗) .

Ⅶ.根据短文内容回答问题或填空完成句子

It is a fine day. Zhou Jun and his friends Steve, Lucy and Amy are out for a picnic. They are in the beautiful countryside(乡下). There is a clean river, wide open green field(野外) with beautiful flowers and some big trees.

Look! Lucy is preparing food. Steve is staring(开始) a fire. Amy is washing the dishes. What’s Zhou Jun doing? He is carrying water. He is strong. Some birds are singing in the sky. How happy they are! 1. What are they doing? 2. What’s Lucy doing? 3. Is Steve carrying water? 4 Some birds in the sky .

5. It is a fine day . they are !

Ⅷ. 书面表达: 下面是王海的作息时间表,根据他的时间表写一段小短文,请以第三人称

“he”(友情提示:别忘了动词 +s )介绍王海的一天。

参考答案

Ⅰ. 1. D 2 . B 3. A 4. D 5. D 6. B 7. A 8. D 9. A 10 . D 11 . A 12 . C 13 . A 14.C 15. A

16. A 17. B 18. B 19. D 20. D Ⅱ. 1-5 ABDCB 6-10 ACDBC

Ⅲ. 1. T 2. F 3. F 4. D . F 5. T 6. B 7. C 8.D 9. B 10. C

Ⅳ. 1. boxes 2. hers 3. farmer 4. classes 5. Chinese 6. visit 7. going 8. watches

9. driver 10. swimming

Ⅴ. 1.Can / May I help you ? What can I do for you ? 2. Yes , please 3. How much 4. It’s too expensive / dear 5. What / How about

Ⅵ. 1. boy 2. call 3. have 4. different 5. with 6. likes 7. hospital. 8. store 9. another 10. soon Ⅶ. 1. They are having a picnic . 2. She is preparing food . 3. No . 4. are singing 5. How

happy

Ⅷ. 书面表达:

Wanghai gets up at 6:00. He runs at 6:10. He reads English at 6:30. He eats / has breakfast at 7:00,.He goes to school at 7:30. He has four classes from 8:00 to 12:00. He goes / gets home at 4:00 pm. He eats / has dinner at 6:00 pm. He

his homework at 7:00pm. He goes to bed at 10:00pm.

watches TV or does

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com