haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 初中英语初中英语

初一语法:代词讲解和训练

发布时间:2013-09-22 09:43:57  

初一语法:代词讲解和训练 什么叫代词: 代词是代替名词、形容词和数词的词。按其意义、特征及其在 句中的作用分为:人称代词、物主代词、指示代词、反身代词、 相互代词、疑问代词、不定代词和关系代词等。 一. 人称代词 1.人称代词的人称、数和格,如下表所示。

2.人称代词有主格和宾格之分。通常主格作主语,宾格作宾语。如: I like table tennis. (作主语) Do you know him?(作宾语) 3.人称代词还可作表语。作表语时用宾格。如: ---Whos is knocking at the door? ---It’s me. 4.人称代词在than之后与其他人或事物进行比较时,用主格和宾格都可以。如: He is older than me. He is older than I am.

二. 物主代词 1.表示所有关系的代词叫物主代词。物主代词分形容词性物主代 词和名词性 物主代词,如下表所示。

2. 形容词性物主代词的作用相当于形容词,可在句中作定语。例如: Our teacher is coming to see us. This is her pencil-box. 3. 名词性物主代词的作用相当于名词,在句中可用作主语、宾语和表 Our school is here, and theirs is there.(作主语) --- Is this English-book yours? (作表语) --- No. Mine is in my bag. I've already finished my homework. Have you finished yours? (作宾语) 语。

三. 指示代词 指示代词包括:this,that,these,those。 1. this和these一般用来指在时间或空间上较近的事物或人,that和those 则指时间和空间上较远的事物或人,例如: This is a pen and that is a pencil. We are busy these days. In those days the workers had a hard time. 2. 有时that和those指前面讲到过的事物,this 和these则是指下面将要讲 到的事物,例如: I had a cold. That‘s why I didn’t come. What I want to say is this ; pronunciation is very important in learning English. 3. 有时为了避免重复提到的名词,常可用that或those代替,例如: Television sets made in Beijing are just as good as those made in Shanghai. 4. this 在电话用语中代表自己,that 则代表对方。例如: Hello! This is Mary. Is that Jack speaking?

四. 反身代词 英语中用来表示"我自己","你自己","他自己","我们自己"," 你们自己" 等意义的代词称为反身代词,也有人称之为自身代名词,其形式如表 所示。

反身代词可以在句中作宾语,表语,同位语。 1. 作宾语,表示动作的承受者就是动作的发出者,主语和宾语指同一个人 或一些人。 He called himself a writer. Would you please express yourself in English? 2. 作表语。 It doesn't matter.I'll be myself soon. The girl in the news is myself. 3. 作主语或宾语的同位语,表示亲自或本人。 I myself washed the clothes.(=I washed the clothes myself.)(作主语同位 语) You should ask the teacher himself.(作宾

语同位语)

五. 不定代词 不是指明代替任何特定名词的代词叫做不定代词,在句中可作主语、表 语、宾语和定语。现将几个常用的不定代词举例说明如下: 1. some与any的区别 1)some多用于肯定句,表示“一些,几个”作形容词时,后面可以接①不 可数名词+单数动词;②可数名词+复数动词。 Look! Some of the students are cleaning the library. . Some rice in the bag has been sold out. 2)any多用于疑问句、条件句和否定句中,表示“一些,任何”用作形容 词时,后面可以接①不可数名词+单数动词;②可数名词+复数动词。 If you have any questions, please ask me. There isn't any orange in the bottle. Have you got any tea? 3)any和some也可以作代词用,表示“一些”。any多用于疑问句或否定 句中,some多用于肯定句中。 How many people can you see in the picture? I can't see any. If you have no money, I'll lend you some. 注意:与some, any结合的词如something, somebody, someone, anything, anyone, anybody在肯定句、否定句、疑问句、条件句中的用法, 大致和some, any的用法相同。

2. few, a few, little, a little在用法上的区别 1)用作形容词: 含义 用法 用于可数名词 用于不可数名词 表示肯定 a few虽少,但有几个 a little,虽少,但有 一点 表示否定 few不多,几乎没有 little不多,没有什么

I'm going to buy a few apples. He can speak only a little Chinese. There is only a little milk in the glass. He has few friends. They had little money with them. 2)a little和little也可以用作副词,a little表示“有点,稍微”,little表示 “很少”。 I'm a little hungry. (修饰形容词hungry) Let him sleep a little. (修饰动词sleep) Mary, go a little faster, please. (修饰副词比较级) She slept very little last night.

3. other, the other, another, others, the others的区别。

1)other可以作形容词用,后面可以跟单数或复数名词,意思是“其他的、别 的”。 Where are his other books? I haven't any other books except this one. 2)other也可以用作代词,与冠词the连用构成“the other”,表示两个人或物中的“另 一个”。常与one搭配构成“one ..., the other ...”句型。 He has two brothers. One is 10 years old , the other is 5 years old. She held a ruler in one hand and an exercise-book in the other.

3)other作代词用时,可以有复数“others”,泛指“另外的人或物”。常与some搭配 构成“some ...., others ...”句型。
Some went to the cinema, others went swimming. This coat is too large. Show me some others, please.

4)“the others”表示特指某范围内的“其他的人或物”。 We got home by 4 o'clock, but the others didn't get back until 8 o'clock. In our class only Tom is English, the others are Chinese. 5)another可以作形容词用,修饰后面的名词,意

为“另一个”,还可 以 跟代词one. You can see another ship in the sea, can't you? Mary doesn't want to buy this skirt. Would you please show her another one? 6)another也可以作代词用,表示“另一个”。 I'm still hungry after I've had this cake. Please give me another.

4. every与each的区别。
each 1)可单独使用 2)可做代名词、形容词 3)着重“个别” 4)用于两者或两者以上中的每一个人或物 every 1)不可单独使用 2)仅作形容词 3)着重“全体”,毫无例外 4)用于三者或三者以上每一个人或物

The teacher gave a toy to each child. Each ball has a different colour. 当我们说each child, each student或each teacher时,我们想到的是一个 人的情况。而当我们说every child和every student时,我们想到的是全体的 情况,every的意思与all接近,表示他们都如此。 Every student loves the English teacher. = All students love the English teacher. Every child likes playing. = All children like playing.

5. all和both的用法。

1)all指三者以上,或不可数的东西。谓语动词既可以用单数,也可以用作复数。 在句中作主语、表语、宾语、同位语和定语。 All of us like Mr Pope. 我们都喜欢Pope先生。(作主语) = We all like Mr Pope. (作同位语) All the water has been used up. (作主语) That's all for today. (作表语) Why not eat all (of) the fish? (作宾语) All the leaders are here. (作定语) 2)both作代词。 ①与其他名词或代词并列出现,表示“两个都”。 Lucy and Lily both agree with us. They both passed on their sticks at the same time. How are your parents? They're both fine. ②与“of +代词(或名词)”连用,表示“两者都”。 Both of them came to see Mary. Both of the books are very interesting. ③单独使用,表示“两者(都)”。 Michael has two sons. Both are clever. I don't know which book is the better, I shall read both. 3)both用作形容词,放在名词之前,修饰该名词,表示“两者都”。 Both his younger sisters are our classmates. . There are tall trees on both sides of the street.

七. 疑问代词
疑问代词有who,whom,whose,what和which等。疑问代词用于特殊疑 问句中,一般都放在句首,并在句子中作为某一句子成分。例如: Who is going to come here tomorrow? (作主语) What is that? (作表语) Whose umbrella is this? (作定语) Whom are you waiting for? (作宾语)

八.关系代词 关系代词是一种引导从句并起连接主句和从句作用的代词。关系代词 有 who, whose, whom, that, which. 它们在句中可用作主语,表语,宾 语,定语. 在主句中,它们还代表着从句所修饰的那个名词或代词。例如: I hate people who talk much but do little. I’m looking at the photograph which you sent me with your letter. With the money that he had saved, he went on with his studies. Do you know the lady w

ho is interviewing our headmaster?

【实例解析】 1. (2004年北京市中考试题) Mary, please show ________ your picture. A. my B. mine C. I D. me 答案:D。该提考查的是人称代词和物主代词的用法。在本题中,动词show的后面 要跟双宾语,空白处缺少一个间接宾语,所以应选me。 2. (2004年北京市中考试题) ---What’s on TV tonight? Is there _________ interesting? ---I’m afraid not. A. something B. anything C. nothing D. everything 答案:B。该提考查的是不定代词的用法。这是一个疑问句。在疑问句中,通常用 anything。 3. (2004年上海徐汇区中考试题) ________ of them has his own opinion. A. Both B. Some C. Every D. Each 答案:D。该题考查的是不定代词用法。因为谓语动词是单数形式,所以Both和 Some都不对。Every 不能作主语,所以只有Each合适。 4. (2004年安徽省中考试题) ---Where is my pen? ---Oh, sorry. I have taken _______ by mistake. A. yours B. his C. mine D. hers 答案:A。该题考查的是物主代词的用法。根据题干的背景,我们可以判断出错拿 的钢笔应该是对方的,所以选yours。

【中考演练】 1. Tom, Please pass ________ the glasses. I want to read the newspapers. A. you B. me C. him D. her 2. The English novel is quite easy for you. There are ______ new words in it. A. a little B. little C. a few D. few

3. ---You want ________ sandwich? ---Yes, I usually eat a lot when I’m hungry. A. other B. another C. others D. the other
4. The doctors and nurses are doing their best to fight SARS. They think more of others than _______. A. they B. them C. themselves D. theirs 5. ---Which do you prefer, a bottle of orange or a bottle of milk? ---______________, thanks. I’d like a cup of tea. A. Either B. Neither C. Both D. None 6. ---Oh! I came in a hurry and forgot to bring food. ---Never mind. You can have ________. A. us B. ours C. you D. yours

7. ---Can I come this evening or tomorrow morning? ---_______ is OK. I’m free today and tomorrow. A. Either B. Neither C. Both D. None 8. ---How are you going to improve _______ this term? ---Work harder than last term. A. ourselves B. myself C. himself D. yourself 9. ---Could you tell me _______ she is looking for? ---Her cousin, Susan. A. that B. whose C. who D. which 10. ---Is _______ here? ---No. Li Lei and Han Mei have asked for leave. A. everybody B. somebody C. anybody D. nobody 11. Paul has _______ friends except me, and sometimes he feels lonely. A. many B. some C. few D. more 12. If you want to book a round-trip ticket, you’ll have to pay ______ $ 30. A. more B. other C. the other D. another 20. This is ______ classroom. Where is _______? A. our; them B. us; they C. our; theirs D. ours; theirs

13. ---Do you live by yourself, Mr Wang? ---Yes. I have two sons. But ______ of them lives with me. They are now studying in America? A. neither B. both C. none D. either 14. ---Have you sent your parents an E-ma

il telling them you arrived safe? ---No. _______ of them can use a computer. A. None B. Both C. Neither D. All 15. Who taught _______ English last term? Was _____ Mr. Smith? A. you; it B. you; he C. your; it D. your; that 16. ---That woman has a bag in her right hand. What’s in her _____ hand? A. another B. other C. one D. the other 17. We decided to go for a field trip with some friends of _______. A. us B. our C. ours D. ourselves 18. ---Is there a bus to the zoo? ---I’m afraid there’s _______ bus to the zoo. A. no B. any C. some D. none 19. You forgot your dictionary? You may have _______. A. me B. my C. mine D. myself

二. 用所给代词的适当形式填空

1. This is not my pencil-box. _______ ( I ) is in the bag.
2. Trees are planted in ______ ( we ) country every year, which makes our country more and more beautiful.

3. ---Is that bike Miss Gao’s? ---Yes, it is ______(she) . Beautiful, isn’t it?
4. Help ______ (you) to some fruit, Jack. 5. ---Who taught your brother to surf? ---Nobody. He learnt all by _______ (he). 6. Their English teacher is from America, but ______ (we) is from England. 7. Mary’s answer is different from ________ ( I ). 8. ---My watch keeps good time. What about _______(you)? ---Mine? Oh, two minutes slow. 9. Sam is my brother. Do you like to play with ______ (he)? 10. Did you enjoy _______ (you), Mary and Kate?

三. 用适当的代词填空
1. The old man has two sons. One is a worker, _______ is a teacher. 2. Students are usually interested in sports. Some like running; some like swimming; _______ like ball games. 3. Let’s go and have a drink. We’ve got _______ time before the train leaves. 4. We were all very tired, but _______ of us would like to have a rest.

5. ______ of the twins are in our class. 6. Boys, don’t touch the machines, or you may hurt _______.
7. It is said there is going to be ________ important in the CCTV news. 8. We couldn’t buy anything because _______ of the shops opened at that time. 9. They didn’t learn _______ new in this lesson. 10. ---Why is ______ easy for such a young girl to learn three foreign languages so well? ---Because Britain, Germany and France are all very near ______ country.

四. 用适当的疑问代词和关系代词填空 1. ______ is the population of the world today? 2. _______ jumped the longest of all in the long jump? 3. --- _______ colour is your mother’s dress? ---It’s black. 4. ---______ is your car? ---The red one in front of the tree.

5. ---______ of the following can you often find on a medicine bottle? ---I know, sir. It’s instruction. 6. The necklace ______ she is wearing is beautiful.
7. Do you know the person _______ lost his bike? 8. Most people _______ live in less developed countries are quite poor. 9. The boy ______ is helping the old man is John’s brother. 10. People ______ use credit cards to buy things online should be very careful

【练习答案】 一. 1.B 2.D 3.B 4.C 5.B 6.B 7.A 8.D 9.C 10.A 11.C 12.D 13.A

14.C 15.A 16.B 17.C 18.A 19.C 20.C 二.1.Mine 2.our 3.hers 4.yourself 5.himself 6.ours 7.mine 8.yours 9.him 10.yourselves 三. 1..the other 2.others 3.a little 4. none 5.Both 6.yourselves 7.something 8.none 9.anything 10.it; her 四. 1. What 2. Who 3. What 4. Which 5. Which 6. that/ which 7. that/ who 8. who/that 9. who/ that 10. who/ that


网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com