完形填空是一种在语意封闭的情况下考察学生阅读能力及掌握语言基础知识能力的综合性题目。学生应根据语义完整、语法正确下文，推断出可能的答案。全文时脑海中已出现的答案填入空内。"西游记"，"水浒传"，否全面理解文章的正确意思，在选择后还要前不要急于顺4个选项进行分析，比① 所选答案是否能使全文流畅，逻辑推理是否正确。② 具体实事是否成立，前后关系是否理顺。③ 语法是否正确，其中包括时态的选择、词汇选择、固定搭配等。在通读全文时最好在可能的条件下将所选答案填入文章中，反复阅读。而不要在文章空中只写选项的代号，这样影响全文的理解，不易找出错误之处。在做完形填空时，应注意以下几点：
It took Charlie Mui several save up seven dollars He
A sell Bbuy C hold D bring
Ｍr Evans is an old man of about sixty His wife died a few years ago His children ______ him by then．
A left B would leave C have left D had left
答案应为D。这句话正确的语意都是"离开"，但仔细发现有 by then 之说，由此可得出这是个动作的截止时间，应选为 had left 过去完成时态。下面再看一些例子。
A young father was visiting an old neighbour They were standing in the old man's garden and talking about ______ ．
A trees B flowers C children D 那么他们谈论的中心是什么呢?谈论。但如果前后的段落配合看，这就是要求我们切勿望文生义。
One night the dog to bark suddenly It made Mr Erens ______ ① to sleep He had to get up and tried his ______ to stop it， but the beast wouldn't stop， and kept on ③ ______
① A go not B not go C not to go D to not go ② A well B good C better D best
③ A bark B to bark C barking D barked
词 make 后面的定语补足语应省去不定式符号 to， 且其否定式 ＋ not，即不定式的否定式为 not to do， 而省去 to 后则应为 not do． 在动词前直接＋ not故应选B。而第二个空显然是一个固定搭配。语意上为： Mr Erens 尽力地阻止狗叫，所以应选D。 try one's best 是尽力而为之意。第三个空显然是 keep on doing something 连续不断之意，应选 ing 的动词形式。其答案为C。
例如： They often worked late the night， ______ ① ______ people came to drink they were ______ ② ______ trainsAt ， one man was still at a table in the small bar He was asleep The bar man's wife wanted to leave She looked ______ ③ ______ the bar several times， and each time the man was ______ ④ ______ there Then at last she went to her husband and said to him， "You ______ ⑤ ______ that man six times， George ，
______ ⑥ ______ he isn't drinking anything"
① A as soon as B because C so D though
② A catching up with B getting on C looking after D waiting for
③ A at B for C into D out of
④ A always B often C still D already ⑤ A have woken B wake C had will wake
⑥ A and B but C yet D
B。第D。 第三选项给了四个介词，而 into C。第四项是副词 still 意为仍然，C。 而第五项所给的是同个动A。 而最后一 but 转折连词。
如上所述，阅读过程是一个综合作用的过程，仅将着眼点放在语言结构的测试上， 文章说的是什么事情(即中心思想是什么)。② 么。③ 作者所持态度如何。④而这些说明性及内隐性的信息正而其难点在于理解、推断、得出结论时，考虑，而不是仅从中国人的语言习惯来作推论。这也是这方面的难点之一。
例： John drove a taxi through the busy streets of Boston every dayJohn was ____________
A a manager B a driver C a policeman D a dustman 中小学教育资源站 http://www.edudown.net
由此我们应能由drive a taxi 来得出结论约翰是位出租车司机而不是别的什么人。
例：Mrs Barker's sister was ill She had someone to look after her from Monday to Friday， but not at the weekend， so every Friday neighboring town…This meant that Mr Baker … drive home from the station Then he had to drive to the station to catch her train
A MrBaker B Mrs Baker
C Mr Baker's sister D
由于考虑到考生的能力有限，和大部分学生毕业但对于要考入重点中学因为这一部分分值是往往使学生棘手的那些隐性问题的测试。如： Like many other families in 1870， Katie Olson and her family had come to the grassy plains of Kansas Katie liked the prairie and their new sold house But with no friends to play with， she was very lonely Besides her mother and father， she had only her little brother， Matt， 中小学教育资源站 http://www.edudown.net
for company She missed their old home in Wisconsir Then one day her father had exciting news Some settlers had bought the farm near the Olson's land Katie became so excited on hearing the news that she thought she might burst She begged her father to let her ride over with him to greet their new neighborsThe two rode across the prairie They found Mr and Mrs Laski at working building their sod home Katie was She had hoped there would be some children to play withLaski called out" Anna， and Carl, " A boy and a girl jumped down and came Katie didn't believe it Her wish had come true1
A Matt B Anna and Carl 2
A She didn't like Kansas.
C She didn't like Anna and Carl. 信息的获得不是直接的，而是必须通过整个文章的阅读，理清人物关系，掌握中心思想，才能作出正确的判定。如第一问故事中人物众多，但一直到读完才知，故事讲述了一个女孩Katie的事情。则她是故事的中心，所以应选择B 第二问是测试通过阅读是否了解了人物的心理情绪。这些信息必须通过线索，综合判定，从而其结论是A。
People sometimes change their way of doing business Africa， people are using money for the first time doing business with the world Before this tribe (部落money， ) things they had for things they needed wantBefore using money， one another Their father who was head of the family ， and clothing to his sons and their families the sons worked for their father Instead， they are When a new road was needed. Everyone in Now people must pay money to the village The chief hires workers to build these new projects More and better roads and schools are being builtIt is not easy for people to change a way of doing business To change from trading goods to using money takes time
① The story doesn't say so， but it makes you think that ____________.
A family members often quarrel (争吵) about money
B Africans do not change their way of doing business
C Africans refuse to use money
D families do not help one another in the same way now
② On the whole this story is about ____________
A the life of some Africans
B changing from goods to using money
C people helps one another
D building roads across Africa
例：… the front of the house The next day they found they couldn't open any of the front windows They get them open at last， but they broke three of the seven and they were very expensive to repair
① They lasted for about ______ days
A two B three
C more than seven D Less than seven
② They had to get someone to make repair for ______ windows
A seven B four C ten D three
， 很可能会选择答案C。事实上，他们只干了两个， 而不是从这个星期六到下个星期六的7天时间。7个窗户中的3个，所以应选D。
例： He can think， learn and speak……but They
这篇文章只要我们注意了首尾句，即可得出结论，它是讲述人类大脑与语言的关系的。人脑的其中一个作用是使他拥有语言，也就是和动物 apes， dogs 有了根本的区别。这样这篇文章的许多细节可以迎刃而解了。
① In what way are men different from animals?
A Men can understand things quickly.
B Men can learn.
C Men have learned language.
D Men have brains.
② Scientists now know ______
A how children learn to speak
B why apes can learn a few words
C men's brain helps him to learn to speak
D what happens when men speak
Once there was a clever farmer Though he was poor， he decided one day to take the king a roast goose (烤鹅) as a present He had not had ____ 1 ____to cat that day， and soon the of the roast goose became too much for him as (当……时 ____ 3 ____ it to the king， so he ate one of its legsbefore the king and gave him the goose， ____ saw that it had only one legNow， ____ 5 ____ was born with one bad leg， ____ 6 ____ properly (正常地) When he goose with only one leg， he thought the farmer had this to laugh at him Of course he was very 8 ____ The farmer was told that if ， he would be ____ 9____ at once 10 ____ leg of the goose?" the king asked" (goose 的复数) in this ____ 11 ____ of the country have one leg only， " the farmer answered"Do you think I'm a fool(傻子)?" the king shouted"____ 12 ____ ，" said the farmer， "if you look out of the window， you will see geese with one leg by the ____ 13____ "The king looked， and there the geese were ____ 14 ____ on one leg beside the water The king at 中小学教育资源站 http://www.edudown.net
once told one of his men to ____ 15 ____ them with a big stick， and of course， they ____ 16 ____ their other legs and ran away"There， " said the king " You were lying(说谎) That ____ 17 ____ that the geese here have two legs， like all other ____ 18 ____ in the country""But it doesn't show anything，" answered the farmer， I would grow two ____19 ____ legs myself to to run away ____ 20 ____ "
1 A less B all C little D 2 A head B neck C temperature
3 A returned B carried Csent D handed
4 A at once B by then D on time
5 A once B himself D yet
6 A come B see D eat
7 A done C made D found
8 A worried C sad D angry
9helped B killed C saved D covered
10 A other B another C that D the other
11 A city B village C farm D part
12 A Certainly not B Of course C That's nothing D Never mind
13 A hole B forest C lake D house
14 A swimming B resting C flying D lying 15 A fill B lock C hit D keep
16 A sent up B put down C did with D moved away
17 A shows B talks C sees D knows
18 A geese B animals C legs D 19 A slower B faster C less D 20 A more slowly B more carefully C D earlier
［答案］ 1 D 2 C 3 B 4 C
6 B 7 B 8 D 9 B 1011 D 12 A 13 C 14 C
16 B 17 A 18 D 20 C
其中1选 much它应为much food to eat 而将省略。2要知道 smell 可以作系动词，但也可以作at once 立刻， at last 最终， on time 准时。所以应为at once 7则要熟悉英语的习惯用法，即干这件事要用do，而不用make 10之所以要用D则是因为鹅有两只腿，由于只剩一只而问另一只哪里去了，要用特指的定冠词。而 other 则为泛指的形容词，一般指复数， another虽然也指单数，但也应用于泛指的情况。而11题因其后有 of the country， 是在乡村的这个部分，所以只能用part country 是中小学教育资源站 http://www.edudown.net
We were going to play a team from a country school come until the game time arrived They looked than we had thought 仔裤) and looked like farm boys basketball beforeWe all sat downthat we didn't ____ 2 ____ any practice (训练It was already so late that no could be given to them for a warmupOne of our boys ____ 4 ____ ) a long pass to our forward (前锋) From shirt ____ 5____ the pass and 姿势) he shot and got two points (分)They usThen they got another ____ 7____ of points in a minuteSoon it was all over The country team ____ 8____ usWe certainly learned that even though a team is good， there is usually another ____ 9 ____ a little better But the important lesson learned was: One can't tell a man， or a team， by the ____10 ____
1 A stronger B younger C worse D less
2 A get B try C use D need
3 A basket B space C ball D time
4 A got B played C missed D carried
5 A caught B changed C started D stopped 6 A surprised B kept C broke D hit
7 A half B pair C group D double
8 A won B saved C beat D 9 A just B already C 10 A Tshirts B points ［答案］ 1 C 2 D 3 A 5 D
6 A 7 B 8 C 9 B
［析］ 在1， younger worse， less 四个选项全可以选，从文章开始到这里并看不出其原因为什么要选择C，所以提醒考生要注意的 是后面的情景决 We even thought that they had never seen a basketball before 和 We felt that we didn't need (2) any practice against a team like that 则就肯定会得到第一个空的选项决不是比我们强壮，也不可能是少，更不可能是年轻、而是球技不佳，比我们差得很远。而5题是要仔细考虑才能得到正确的结论。这四个动词都可以用在篮球运动中，但要注意的是，其后面的名词是pass，在这里应译中小学教育资源站 http://www.edudown.net
为"长传"。而这个长传这里决不是开始，而是被截住了。所以这里应用stopped。 即"拦截了一个长传。"而 caught 的宾语应换为ball球就对了。B 选项为"改变"，用于这里就不合题意了。而7项虽然很多人都知道篮球规则，投一球按两分计算，但这里应选哪个词则拿不准了，主要在B选项与D选项之间发生了问题。不知double的真实意义是"加倍，翻一翻"之意，还是"一对，一双，两倍"还有9项，它的选择应为 just论一个队多么好，总会有一个队会比你强出一点儿，
Peter was a small boy some hills One night it was very dry and windy， Peter suddenly heard some noise 厨房) He got up and He found that the wood beside the stove (火炉) 水龙头) in the house， so he out (扑灭) the fire He shouted loudly to wake up everyone in the house Then he ran out of his house and knocked on the doors of many houses to wake the people up They all left their houses quicklyAt last the fire was put out by the firemen Many houses were burnt But nobody was hurt in the fire
1 Peter lived with his ______
A sisters B brothers C uncles D parents
2 One night he found that ______ beside the stove was burning
A the table B the wood C the door D the window
3______ ， so he could not put out the fire
A Everybody was asleep B
C The kitchen was very big D There water tap in the house
4 A to get some water
C to visit them
A Peter's parents were C Peter was
［答案］ 1 D 2 B 3 D 4 A 5 C
［析］ 本题属于表层理解阅读考查题目，因为完成其答案所需要的信息基本上可以直接从文章中获取，并不太多的需要推理和对环境，习俗的分析与了解。例如1题可直接从文章中 He lived with his parents in a small…中获取。2 题则可以从 He found that the wood 中小学教育资源站 http://www.edudown.net
beside the stove was buring 获取答案。3 题几乎是文章中的原句， There was no water tap in the house 所以得分率会很高。4 题也可从文章中：Then he ran out of his house and knocked on the doors of many houses to wake the people up 直接找出答案。5题的答案则可以从文章中最后一句获得，如： But nobody was hurt in the fire。 这样的阅读题目，是属于表层理解题目，的分数所设计的。以免不必要的丢分。
"You're just in time， Joe 牛仔) and Indians， and you can be the Indians， 堂兄弟) said"How many Indians?" I "Oh， about a thousand，" he answered， ， I was pushed out into the night Two minutes later I was running in The shouts of "After them killers!" and other such TVplay language came "We've got him, boys Let's go and catch him!"But no one wanted to come to get me All of my cousins except one were always very friendly with me It was quiet outside And I went out of the car to have a lookJust then I heard a shout， "Bring the rope (绳子)， and we can burn him""Only Indians burn people Cowboys …，中小学教育资源站 http://www.edudown.net
" I stopped just in time I had almost said， "Cowboys hang (绞死) people"I was tied to a tree， and the cowboys were looking for some wood when my dear mother called， "We're leaving now""Untie me，" I shouted "We're going""Why did Bobby want matches (火柴)?" Mum asked when we were in the car "He was asking Dad whether he had any""Oh， MATCHES? Are you sure he wanted matches?"quite sure， and I didn't say any more
1 How many children played the Indians?
A One thousand. B One.
2 Why did Joe's cousin Joe was just in time? Because ______
3 Joe didn't say "Cowboys hang people" out because ______
A he was tied to a tree
B that would make things worse
C he was caught by the cowboys
D that would make the cowboys angry
4 Which of the following is TRUE?
A One of Joe's cousins was looking for matches.
B Dad didn't want to give the children any matches.
C Bobby wanted to get some matches from his father.
D Mum didn't think children should play with matches.
5 The name of the story should be "______ "
A Joe and his cousins
B C Cowboysand D
［答案］ 1 D 2 B 4 A 5 B
［析］ 困难。而且要对问题和问题中的选择如1题的问句之意是有多少个孩子在游戏中扮"How many Indians?" I asked 当作者问到有多少印第安人时，其答语为" about a thousand" 这对于看不懂全文，而只认识个别单词的人就是一种很强的误导作用。因题目中问的是 How many，而文章中的数字是 a thousand 但如果认真往下看则会发现： I was pushed out into the night and became a thousand Indians 我被推入了黑暗之中变成了一千个印第安人。所以文章中小学教育资源站 http://www.edudown.net
暗示了一个小孩来扮演一千个印第安人。这种题目的得分率自然不会很高。紧接而来的2题则更困难，问题问的是 Joe 的堂兄说他来的正是时候，是因为 ______。这是要认真去推理来判定的。由文中的句子 and before I could say no …这显然暗示了作者并不想扮演这样的角色，所以可以推论是没有人愿意扮演这个角色，但正在这个时候 Joe 来了，而且不由分说把 Joe 推入了角色之中。而3难，其题目之意是"Joe 没有说出牛仔是绞死人"么 ______。从文章中 Joe Joe 为了摆脱困境而要讲出的话是："死人。"是立刻马上之事。B。 这样的话可能会使事情更糟。4 所以只有一个是符合标准的。这时可以采用选取正把不正确的排除后再是C选项，因文章中讲在他们上车回家的路上妈妈问他："为什么 Bobby 要火柴，他问爸爸是否有火柴。" 这里的爸爸显然指的是 Joe 的爸爸而不是 Bobby的爸爸。而其他三个选项则都处于可选之例：如A项应为 Joe 的一个堂兄在找火柴。B项是爸爸不想给孩子任何火柴。D项是妈妈认为孩子们不应玩火柴。而B项，在文章中根本没中小学教育资源站 http://www.edudown.net
有进述Joe 爸爸的态度，所以应首先放弃，而D项是可以从推理中得到的，要不然他的母亲不会在车上问这个问题，但是文章中并未直接提出来，所以只有A是对的。因其妈妈讲 Bobby 是向 Joe的爸爸寻找火柴。而5项则更是要全文反复阅读才可能领会到其中的原由的。文章的题目要概括全部文章内容，但更重要的是从中抽取最重要时说："他真的在找火柴?十分肯定，而作者再也不讲什么了。在。所以其答案是B多但对要进入重点高中的学生来说，也就是成功与失败的焦点所在。
例： Our car was full of flowers way home we had to stop at traffic lights， and there saw the bookshelfIt stood outside a furniture (家具 "Buy it，" she said at once "We'll carry it rack(车顶架) I've always wanted one like that"， and the bookshelf was tied on to the roofrack It was tall andnarrow， quite heavy tooAs it was getting darker， I drove slowly Other drivers seemed more polite than usual that evening The police even stopped traffic to let us through Carrying furniture was a good ideaAfter a time my wife said， "There's a long line of cars 中小学教育资源站 http://www.edudown.net
behind Why don't they overtake(超车)?"Just at that time a police car did overtake The two officers (警官) inside looked at us seriously when they went past But then， with a kind smile they asked us to follow their car through the busy traffic The police car stopped at our village church(教堂)One of the officers came to me"Right， sir，"he said"Do you need any more help now?""Thanks， officer，" I said "You've been very kinddown the road"， then at the bookshelf "Well， well， "It's a "My wife began to laugh here I smilcd at the officer， it's a bookshelf， but thanks again
C D the writer was not very glad to buy the bookshelf for his wife
2 What made the writer think that carrying furniture was "a good idea"?
A He could drive slowly and it was safe
B Other drivers would let him go first
C His wife could use a new bookshelf
D He could save a lot of money and time
3 Why were the police and other drivers so kind to the writer?
A Because they thought the writer liked studying very much and needed a bookshelf
B Because they didn't think it was polite to with a bookshelf on it
C Because they thought somebody in the family had died and he needed help
A B C Because the officer was always looking at the flowcrs and the bookshelf
D Because the police had helped them a lot
5 When did the officers begin to realize(意识到)they had made a mistake?
A Before they arrived at the church
B Before they overtook (overtake的过去式) the writer's car C After one of them looked at the flowers and the bookshelf carefully at the church
D After the writer's family left the church
［答案］ 1D 2B 3C 4A 5C
［析］ 一般都是讲述一个故事，对于这样的文章要从头认真看到尾，了，其实则不然。愿地为其妻子买了个书架呢。"Buy it"这样的祈使句。What can I do?"我还能作什么吗?"其后又是一句风趣的抱怨：即暗示十分不情D。其后2题则是推理题，从作首先是其他的驾驶员开车对他十分的礼貌，甚至警察阻挡其他车辆让他先行。所以其答案是B。第3题则一句道破天机。因为前两件事已使作者感到奇怪了。后来警察竟然亲自驾驶汽车为他开道。而且警察并不知道他要去什么地方就把他带到教堂来了。这是因为英美人一生三件大事都要在教堂做：其一是出生时在教堂洗礼，其二是结婚，其三则是死亡。所以警察不问中小学教育资源站 http://www.edudown.net
其由而将他带到教堂是为了帮助他。所以答案是C。当警察讲到We thought it was …er something else?时，显然有个词是不好意思讲出口的，所以道出了文章的真实情况。这时不难对5题作出答复其答案是C。