haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 小学教育 > 小学其它学科小学其它学科

教案(好)

发布时间:2014-05-01 09:43:56  

英语阅读之细节理解(一)

Teaching plan for reading strategies

课程设计意图:

I、在近几年的高考阅读题中,细节题出现频率最高,占考题内容的80%,该题型难度较小,得分率较高,但随着英语试题难度的加大,近几年得分率呈下降趋势,因此,掌握一定的做题策略,突破这一类型的阅读势在必得。

II、Teaching aims:

1. Students will be able to have a knowledge of different types of questions in reading comprehension.

2. Students will be able to have a good understanding of the reading passage by using different reading strategies.

3. To cultivate students’ interest of reading and improve the students’ reading ability. III、Teaching important points:

1. Help Ss obtain the detailed information of the given passage.

2. Help Ss solve the detailed questions by using the taught strategies.

IV、Teaching difficult points:

1. How to solve the detailed reading questions by using reading strategies?

2. How to locate the important information in the reading comprehension?

V、Teaching methods:

Demonstration---Explanation---Exploration---Teacher and students interaction---Group work VI、Teaching aids:

Multi-media (computer & projector)

VII、Teaching procedures:

Step 1:Organize the class

Greetings: Good morning , everyone!

Step 2:Lead in:(Hearing a song sung by Michael Jackson)

Step3:Check and explain homework

Step4:New presentation (见ppt与学案)

常见阅读题型考查:

1. 主旨大意题 2.推理判断题 3.猜测词义题 4. 篇章结构题5.细节理解题

细节理解题是指原文提到了某事物、现象或理论,题干针对原文具体叙述本身发问。在高考阅读理解中出现的频率很高,而且已由过去简单的对号入座直接答题转向通过语句的同义或反义转换来考查同学们对英语语言的理解能力。

细节题

是非题3.计算题 图表题5.排序题 其它题

Wh-类细节题的考查方式有以下几种:

1. How did Percival feel during his meeting with Laura? (方式)

2. Who are the intended readers of the passage? (人物)

3. What made “I” finally think of getting a cell phone?(事件)

4. When did Tanni win her first Olympic gold medal?(时间)

5. Why did the author and his wife try a new diet?(因果)

解题技巧与策略:

第一步:略读题干(Skimming)

首先,快速浏览每道试题的题干(即问题)。

第二步:通读全文(Scanning)

浏览了题干与选项之后,要带着“问题”通读全 文。

第三步:研读攻关(Close-reading)

注意对信息进行综合分析,分清主次,真伪,避免受信息的干扰,陷入高考题所设下的“陷阱”,学会“排除”干扰项。

Part 1 典题示例 第1招:根据题干中的关键词语在原文中定位

阅读实例

(New York) A French tourist highly praised for rescuing a two-year-old girl in Manhattan said he didn’t think twice before diving into the freezing East River.

Tuesday’s Daily News said 29-year-old Julien Duret from France is the man who left the spot quickly after the rescue last Sunday.

He lifted the little girl out of water after she fell off the bank at the South Street Seaport museum. He handed the girl to her father, David Anderson, who had dived in after him. Q:Who dived after Duret into the river to save the little girl?

A. David Anderson B. A passer-by C. His girlfriend D. A taxi driver 第2招:只读题目出处内容

阅读实例

… ...

Getting There:

Nearest underground stations: Charing Cross(2-minute walk). Leicester Square(3-minute walk),Embankment(7-minute walk),and Piccadilly Circus(8-minute walk).

70.Which underground station is closest to the National Gallery?

A.Piccadilly Circus. B.Leicester Square. C.Embankment. D.Charing Cross. 第3招:注意题目与原文信息的转换

阅读实例

Modern inventions have speeded up people's lives amazingly. Motor-cars cover a

hundred miles in little more than an hour, aircraft cross the world inside a day, while computers operate at lightning speed. Indeed, this love of speed seems never-ending. Every year motor-cars are produced which go even faster and each new computer boasts (吹嘘) of saving precious seconds in handling tasks. 4.The new products become more and more time-saving because ______.

A. time is limited.

B. our love of speed seems never-ending D. the manufactures boast a lot. C. the prices are increasingly high.

第4招:识别细微之处的干扰

阅读实例

We are looking for a Head of Research to manage the CWU Research Department and Information Centre. You would be required to exercise control of all research work of the department and manage a team of three researchers and four support staff.

The person appointed would be expected to carry out research work of a strategic nature across the range of businesses in which the CWU has or seeks membership and to contribute to the strategic thinking and direction of the union as a whole.

You will need: proven line management skills, especially in managing and motivating a team; good research skills, holding a good degree in a related subject or other similar experience; a high level of mathematical and calculating skills; the ability to produce high quality work under pressure; a commitment to and knowledge of the trade union movement and social democratic politics; and knowledge and/ or experience of the postal and/ or telecommunications industry. 6.One of the duties of the person to be appointed is ______.

A. managing a team of three or four members

B. taking charge of research work

C. running a telecommunications company D. seeking membership for the trade union

解析:原文第一段最后一句话说明了所要求的工作,练习控制好所有研究工作,因此选A。B错在原文第二段是说CWU寻找成员不是贸易联盟。C错在第一段最后一句话是说管理有三个研究人员和四个工作人员的团队,不是或者。D错在第三段最后一句话是说有电子通讯行业的知识或经验。

第5招:过于绝对的选项为答案的可能性较小

一般来说,含有模糊性概括的词语,如some, sometimes, someone, certain, more…than, (not)as…as, less, probably, possible等的选项为答案的可能性较大;而含有绝对含义较强的词,如only, everything, all, none, must, never, always, alone, everyone, entirely, absolutely, any, no, completely等的选项为答案的可能性较小。

阅读实例

All this saves time, but at a price. When we lose or gain half a day in speeding across the world in an airplane, our bodies tell us so. We get the uncomfortable feeling known as jet-lag; our bodies feel that they have been left behind on another time zone. Again, spending too long at computers results in painful wrists and fingers. Mobile phones also have their dangers,

according to some scientist; too much use may transmit harmful radiation into our brains, a consequence we do not like to think about.

However, what do we do with the time we have saved? Certainly not relax, or so it seems. We are so accustomed constant activity that we find it difficult to sit and do nothing or even just one thing at a time. Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imagination take us into another world. 8.What does “the days” in Paragraph 3 refer to? A. Times of inventions.

B. Imaginary life. D. Simple life in the past.

C. Time for constant activity.

解析: 回原文定位第三段该句Perhaps the days are long gone when we might listen quietly to a story on the radio, letting imagination take us into another world.也许, 我们静静聆听广播里的故事节目, 任想象插上翅膀肆意翱翔的日子, 已经一去不返了。根据前后一句可得知, 文章重点是说的高速生活和简单生活的对比。故:B选项是对原文的正确解读。而A选项的理解有偏差, 重点转移了。

Step5: Group work:(高考真题实训)

在规定时间内完成学案阅读练习,得分最高的小组获胜,得分最低的小组将额外加一篇阅读作为惩罚。

Step6:Assignment:

Try to finish the reading comprehension according to your group.

Step7:Blackboard design:

Reading strategies for detailed information(一)

Step7:Reflection

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

2014年高三备考二轮专题 英语阅读之细节理解(一) Teaching

plan for reading 大通七中 高小玲 strategies

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com