haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 小学教育 > 小学英语小学英语

一般将来时练习题

发布时间:2013-09-24 16:30:30  

一般将来时练习题及答案学习

一般将来时(The future indefinite tense)

一般将来时主要有以下几种表现形式:

由助动词shall或will加动词原形构成,shall 用于第一人称,will用于第二、三人称。除英国外的说英语的国家,在陈述句中,即使在第一人称一般也用will,在英国也有这种趋势。在口语中,常用shall, will的缩写形式为’ll, 如:I’ll, you’ll等。Shall not的缩写式为:shan’t, will not 的缩写式为:won’t.

肯定句:I/We shall/will go.

You/He/She/They Will go.

否定句:I/We shall/will not go.

You/He/She/They Will not go.

疑问句:Shall I/we go?

Will you/he/she/they go?

什么叫做一般将来时

(1)一般将来时表示将要发生的动作或情况。

例如:I will(shall) arrive tomorrow.我明天到。

Will you be free tonight? 你今晚有空吗?

We won’t (shan’t) be busy this evening. 我们今晚不忙。

(2)在一般将来时的句子中,有时有表示将来时间的状语,有时没有时间状语,这时要从意思上判断是否指未来的动作或情况。例如:

Will she come? 她(会)来吗?

We’ll only stay for two weeks. 我们只待两星期。

The meeting won’t last long. 会开不了多久。

(3)在以第一人称I或we作主语的问句中,一般使用助动词shall,这时或是征求对方的意见(a),或是询问一个情况(b):

a. Where shall we meet? 我们在哪儿碰头?

b. Shall we have any classes tomorrow?明天我们有课吗?

在这类问句中,近年来也有不少人用will,特别是在美国。例如:

How will I get there? 我怎么去?

(4)be going to+动词原形

a.表示打算、准备做的事。例如:

We are going to put up a building here.我们打算在这里盖一座楼。

How are you going to spend your holidays?假期你准备怎样过?

b.表示即将发生或肯定要发生的事。例如:

I think it is going to snow. 我看要下雪了。

There’s going to be a lot of trouble about this. 这事肯定会有很多麻烦。

c.“will”句型与“be going to”句型,前者表示纯粹将来,后者表示打算、计划、准备做的事情,更强调主语的主观意愿。例如:

Tomorrow will be Saturday. 明天是周六了。

We are going to visit Paris this summer.今年夏天我们打算游览巴黎。

( ) 1. There __________ a meeting tomorrow afternoon.

A. will be going to B. will going to be

C. is going to be D. will go to be

( ) 2. Charlie ________ here next month.

A. isn’t working B. doesn’t working

C. isn’t going to working D. won’t work

( ) 3. He ________ very busy this week, he ________ free next week.

A. will be; is B. is; is

C. will be; will be D. is; will be

( ) 4. There ________ a dolphin show in the zoo tomorrow evening.

A. was B. is going to have

C. will have D. is going to be

( ) 5. –________ you ________ free tomorrow?

– No. I ________ free the day after tomorrow.

A. Are; going to; will B. Are; going to be; will

C. Are; going to; will be D. Are; going to be; will be

( ) 6. Mother ________ me a nice present on my next birthday.

A. will gives B. will give

C. gives D. give

( ) 7. – Shall I buy a cup of tea for you?

–________. (不,不要。)

A. No, you won’t. B. No, you aren’t.

C. No, please don’t. D. No, please.

( ) 8. – Where is the morning paper?

– I ________ if for you at once.

A. get B. am getting

C. to get D. will get

( ) 9. ________ a concert next Saturday?

A. There will be B. Will there be

C. There can be D. There are

( ) 10. If they come, we ________ a meeting.

A. have B. will have

C. had D. would have

( ) 11. He ________ her a beautiful hat on her next birthday.

A. gives B. gave

C. will giving D. is going to giving

( ) 12. He ________ to us as soon as he gets there.

A. writes B. has written

C. will write D. wrote

( ) 13. He ________ in three days.

A. coming back B. came back

C. will come back D. is going to coming back

( ) 14. If it ________ tomorrow, we’ll go roller-skating.

A. isn’t rain B. won’t rain

C. doesn’t rain D. doesn’t fine

( ) 15. – Will his parents go to see the Terra Cotta Warriors tomorrow?

– No, ________ (不去).

A. they willn’t. B. they won’t.

C. they aren’t. D. they don’t.

( ) 16. Who ________ we ________ swimming with tomorrow afternoon?

A. will; go B. do; go

C. will; going D. shall; go

( ) 17. We ________ the work this way next time.

A. do B. will do

C. going to do D. will doing

( ) 18. Tomorrow he ________ a kite in the open air first, and then ________ boating in the park.

A. will fly; will go B. will fly; goes

C. is going to fly; will goes D. flies; will go

( ) 19. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watching D. is going to watch

( ) 20. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will be

C. shall going to be D. will going to be

( ) 21. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will having D. is going to have

( ) 22. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be

C. Do; be D. Are; be

( ) 23. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is

C. will be D. be

( ) 24. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrows D. Are; going to borrows

( ) 25. – Shall I come again tomorrow afternoon?

–________ (好的).

A. Yes, please B. Yes, you will.

C. No, please. D. No, you won’t.

( ) 26. It ________ the year of the horse next year.

A. is going to be B. is going to

C. will be D. will is

( ) 27. ________ open the window?

A. Will you please B. Please will you

C. You please D. Do you

( ) 28. – Let’s go out to play football, shall we?

– OK. I ________.

A. will coming B. be going to come

C. come D. am coming

( ) 29. It ________ us a long time to learn English well.

A. takes B. will take

C. spends D. will spend

( ) 30. The train ________ at 11.

A. going to arrive B. will be arrive

C. is going to D. is arriving

二、动词填空。

1. I ______(leave)in a minute. I ______(finish)all my work before I ______

2. —How long _____ you _____(study)in our country?

—I _____(plan)to be here for about one more year.

—I _____(hope)to visit the other parts of your country.

—What ______ you ______(do)after you ______(leave)here?

—I ______(return)home and ______(get)a job.

3. I ______(be)tired. I ______(go)to bed early tonight.

4. Mary’s birthday is next Monday, her mother _____(give)her a present.

三、句型转换。

1. People in the north often go skating in winter. (next winter)

2. There are two cinemas in that town. (next year)

3. He comes back late.(in two days)

4. She is a conductor of a train.(soon)

leave). (

答案:

1. C 2. D 3. D 4.D 5. D 6. B 7. C 8. D

9. B 10. B 11. D 12. C 13. C 14. C 15. B 16. D

17. B 18. A 19. D 20. B 21. B 22. B 23. C 24. B

25. A 26. A 27. A 28. D 29. B 30. D

二、动词填空。

1. am leaving ; will finish ; leave

2. will ; study ; plan ; hope ; will ; do ; leave ; will return ; get

3. am ; will 4. will give

三、句型转换。

1. People in the north will go skating next winter.

2. There will be two cinemas in that town next year.

3. He will come back late in two days.

4. She will be a conductor of a train soon.

作业

一、单项选择。

( ) 1. The day after tomorrow they ________ a volleyball match.

A. will watching B. watches

C. is watching D. is going to watch

( ) 2. There ________ a birthday party this Sunday.

A. shall be B. will be

C. shall going to be D. will going to be

( ) 3. They ________ an English evening next Sunday.

A. are having B. are going to have

C. will having D. is going to have

( ) 4. ________ you ________ free next Sunday?

A. Will; are B. Will; be

C. Do; be D. Are; be

( ) 5. He ________ there at ten tomorrow morning.

A. will B. is

C. will be D. be

( ) 6. ________ your brother ________ a magazine from the library?

A. Are; going to borrow B. Is; going to borrow

C. Will; borrows D. Are; going to borrows

二、动词填空。

1. I am afraid there ______(be)a meeting this afternoon. I can’t join you.

2. Mike ______(believe, not)this until he ______(see)it with his own eyes.

3. Most of us don’t think their team ______(win).

三、句型转换。

1. China is a modern and strong country.(in twenty years)

2. Do you study hard?(from now on)

3. She didn’t speak English at the meeting.(before long)

The keys:

一、单项选择。

1. D 2. B 3. B 4. B 5.C 6. B

二、动词填空。

1. will be 2. won’t believe ; sees 3. will win

三、句型转换。

1. China will be a modern and strong country in twenty years.

2. Will you study hard from now on?

3. She won’t speak English at the meeting before long.

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com