haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 小学教育 > 小学英语小学英语

2013年小升初语法复习(三):名词

发布时间:2014-04-13 17:16:34  

2013年小升初语法复习(三):名词

知识概要:名词的分类及用法

1. 名词的种类:

(1). 可数名词:apple, book, pen, tree

(2). 不可数名词:milk, water, money

2. 名词的复数:

(1) 规则变化:

①一般加-s:desk—desks

②以字母s,sh, ch, x结尾,加-es:bus—buses

③辅音字母+O结尾,

加-es,有四个词: 黑人:negro-negroes; 英雄:hero-heroes

西红柿:tomato—tomatoes;马铃薯:Potato。

其他的名词加-s,如:photo-photos。

④以字母f或fe结尾的名词,变f或fe为v, 加-es, 如:knife-knives

⑤以辅音字母+y结尾,变y为i加-es—country—countries, story—stories

(2)不规则变化:

①单复数相同—sheep—sheep; deer—deer

②其他形式—child—children; ox-oxen, mouse—mice

3. “某国人”的单复数

①单复数相同—Chinese—Chinese, Japanese—Japanese

②词尾加s—Russian—Russians, American—Americans, German-Germans

③变man为men—Englishman—Englishmen, freshman—freshmen

考点1 名词的复数

例题 写出下列单词的复数形式。

1. mouth ( ) 2. boy ( )

3. Englishman ( ) 4. wife ( )

【解析】

Mouth的复数形式是mouths,属于一般情况,直接在名词后加“s”。

boy的复数形式是“以元音字母O+y结尾的”,不属于“以辅音字母+y结尾的,变y为i,再加-es”的形式,若是将boy的复数写成“boies”就大错特错了,这一点要特别注意!

Englishman的复数形式是Englishmen,这属于名词复数的不规则变化,即“把a变e”的man—men, woman—women这一类。

Wife的复数形式是wives, wife是属于“以f, fe结尾的词要变f或fe为v,再加-es”的情 1

况。

【答案】:1. mouths 2. boys 3. Englishman 4. wives

举一反三训练

一、写出下列名词的复数形式

1. book _________ 2. bus _________ 3. photo _________ 4. knife _________

5. country _________ 6. man _________ 7. woman _________ 8. child _________ 考点2 名词的复数在句中的应用

例题 1. 选择正确的单词形式填空。

( )(1)These are your__________.

A. apple B. books C. pen

( )(2)This is a ___________.

A. women B. man C. men

例题 2. 用所给单词的正确形式填空。

Look! There are some _________(sheep)and _________(fox)in the zoo.

【解析】

第1题中,第(1)小题原文中的不定代词These意思是“这些”,代表复数形式,故答案选B。第(2)小题This意思是“这个”,代表单数形式,故选B。第2题some表示“一些”,是用来修饰名词的,而sheep的名词复数还是sheep。Fox是以x结尾的名词,复数加-es,变成了foxes。

【答案】:1. (1)B (2)B 2. sheep, foxes

举一反三训练

一、用所给单词的适当形式填空。

1. There are four ______ in a year. (season)

2. The _______ are talking to their parents.(child)

3. In the past, none of the pilot were ________. (woman)

4. It’s rainy. I have my _______and umbrella.(boot)

5. These are ______ names. (girl)

二、从A、B、C、D四个选项中选择最佳答案。

( )1. We are _______ and we speak_______.

A. Chinese; Chinese B. Chinese; China

C. China; Chinese D. Chineses; Chinese

( )——Who’s that__________? ——He’s my brother.

A. man B. woman C. men D. women

( )3. Those girls are ____________.

A. Americans B. an American

2

C. Americas D. American

( )4. I want three ________and four _______milk, please.

A. bags; bottle B. bag; bottle of

C. bags; bottle of D. bags; bottles of

( )5. I don’t have any _______, but I have some ____________.

A. apple; juice B. apple; juice

C. apples; juice D. apples; juice

自我检测与提高

一、选择填空。

( )1. Can you give me __________?

A. a orange B. some orange C. Oranges D. an orange

( )2. There are many __________.

A. lemon trees B. lemon tree C. lemons trees D. lemons tree ( )3. The house is ___________.

A. Jane and Kim B. Jane’s and Kim

C. Jane’s and Kim’s D. Jane and Kim’s

( )4. Last weekend we helped our parents do _________.

A. house works B. the housework C. house works D. a housework ( )5. Sunday comes after ________.

A. Friday B. Monday C. Saturday D. Tuesday

( )6. There are many Chinese ________ in Canada.

A. peoples B. people C. the people D. the peoples

( )7. There are many ________ at the restaurant.

A. man B. woman C. child D. people

( )8. How many ________ are there?

A. animal B. animals C. the animal D. an animal

( )9. Let’s _______ a special dinner.

A. have B. has C. had D. have been

( )10. There are many _______ on the square.

A. bus B. has C. the bus D. a bus

二、请将下列名词的复数形式写在后面横线上。

1. scarf ________ 2. dress _________

3. mouse __________ 4. sandwich ___________

5. family _________ 6. horse___________

3

7. goose _________ 8. hero__________

三、将下面的单词分类。

衣物:_______________________________ 蔬菜:_______________________________ 季节:_______________________________ 水果:_______________________________

四、将下列各句改为复数形式。

1. This is a bag. ____________________

2. I am a good boy. ____________________

3. It is a lovely cat. ___________________

4. There is a dog in the room_______________

5. I have a glass of water. ___________________

五、用名词的正确形式填空。

1. How many _______ are there in the river? (fish)

2. There are two _______ in the bag. (knife)

3. Those pants are _______. (Ben)

4. Give me some _______, please. (cake)

5. Every _______ has a pen. (student)

6. There are a lot of _______ students in our team. (girl)

7. Three small _______ are in the snow. (baby)

8. There are _______ pencils. (Sue)

六、把括号内顺序打乱的字母组成单词,将句子补充完整。

1. My sister is one year old. She is a _______. (yabb)

2. Do you like to _______ pictures? (ward)

3. Would you like _______ tea? (mose)

4. Fast and _______ are the same. (kuciq)

5. _______ is it? It is my little brother. (how)

七、翻译下列词语。

1. 第二课____________ 2. 一位英语教师 ____________

3. your father’s name ____________ 4. Class Five, Grade Three ____________

八、选择填空。

( )1. Let’s __________the radio?

A. listen B. hear C. listen to D. look at

( )2. The TV is quiet. Turn it __________.

4

A. up B. on C. off D. down

( )3. Can you _______ the music?

A. listen to B. listen C. hear D. voice

( )4. I like Western music, but I like Chinese music _______.

A. good B. better C. best D. more

( )5. —Thanks for your help.

— ________.

A. Okay B. Don’t thanks C. You’re welcome ( )6. I ate rice______ supper.

A. for B. at C. in D. of

( )7. We have fun ________ Saturdays.

A. at B. in C. on D. for

( )8. I________ a movie last Friday.

A. see B. am going to see C. watch D. saw ( )9. Do you feel scared _______ a scary movie?

A. at B. on C. for D. of

( )10. What big _______ the tiger has!

A. tooth B. teeth C. tooths D. toothes

5 D. That’s all right.

参考答案

考点1 举一反三训练

1. books 2. buses 3. photos 4. knives

5. countries 6. men 7. women 8. children

考点2 举一反三训练

一、1. seasons 2. children 3. women 4. boots 5. girls’

二、1. A 2. A 3. A 4. D 5. C

自我检测与提高

一、1.D 2. A 3. D 4. B 5. C 6. B 7. D 8. B 9. A 10. B

二、1. scarves 2. dresses 3. mice 4. sandwiches

5. families 6. horses 7. geese 8. heroes

三、衣物:skirt dress blouse shirt

蔬菜:tomato eggplant cabbage potato

季节:autumn spring winter summer

水果:banana apple pear watermelon

四、1. These are (some) bags.

2. We are good boys.

3. They are lovely cats.

4. There are dogs in the room.

5. We have some glasses of water.

五、1. fishes 2. knives 3. Ben’s 4. cake

5. student 6. girl 7. babies 8. Sue’s

六、1. baby 2. draw 3. some 4. quick 5. Who

七、1. Lesson Two 2. an English teacher 3. 你爸爸的名字 4. 三年级五班 八、1. C 2. A 3. C 4. B 5. C 6. A 7. C 8. D 9. D 10. B 6

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com