haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 小学教育 > 小学英语小学英语

2013年小升初语法复习(十一):There be句型

发布时间:2014-04-14 09:04:15  

2013年小升初语法复习(十一):There be句型

一、知识概要

(一)there/here be结构

(1)there be结构表示“某时、某地存在着什么事物或人”,包括there is、there are、there was、there were。

(2)here be结构与它类似,用法也完全相同,只不过是表示“这里存在着什么事物或人”。

(二)和have、has、had的区别:

(1)There be 句型表示:在某地有某物(或人);而have、has、had表示:某人拥有某物。

(2)在there be 句型中,主语是单数,be 动词用is;主语是复数,be 动词用are;如有几件物品,be 动词根据最近be 动词的那个名词决定即“就近原则”。

(3)there be 句型的否定句在be 动词后加not,一般疑问句把be 动词调到句首。

(4)there be句型与have(has) 的区别:there be 表示在某地有某物(或人);have(has) 表示某人拥有某物。

(5)some和any在there be 句型中的运用:some 用于肯定句,any 用于否定句或疑问句。

(6)and 和or 在there be句型中的运用:and 用于肯定句,or 用于否定句或疑问句。

(7)针对数量提问的特殊疑问句的基本结构是:

How many + 名词复数+ are there + 介词短语?

How much + 不可数名词+ is there + 介词短语?

(8)针对主语提问的特殊疑问句的基本结构是: What’s + 介词短语?

(9)There be结构一般用在句子的开头,而have等词只能用于某一个主语后面。

(三)there be的呈现形式:

there is (有,现在时,用于单数)

There is a pond here now.

there are (有,现在时,用于复数)

There are big trees now .

there isn't (没有,现在时,用于单数)

There isn't a small playground now .

there aren't(没有,现在时,用于复数)

There aren't two swings here now.

there was (有,过去时,用于单数)

There was only a slide before

1

there were (有,过去时,用于复数)

There were old desks and chairs in the classroom before .

there wasn't (没有,过去时,用于单数)

There wasn't a park here before

there weren't (没有,过时,用于复数)

There weren't ducks, too.

(四) There be 句型就近一致原则

There is a picture book and some apples. (be与最近的主语a picture book一致)

There are some children at the door. (be与最近的主语some children保持一致)

二、There be句型考点

考点1 There be句型中系动词be的用法

例题 选择填空

( )1. There ________ some bread on the plate.

A. is B. are C. be D. am

( )2. There ________ a pen and two books on the desk.

A. is B. are C. am D. be

( )3. There ________ two books and a pen on the desk.

A. am B. have C. are D. is

【解析】:第1题中,主语为some bread, 看似复数,但要注意bread为不可数名词,所以be动词用is。第2题考查There be句型中所需遵循的就近一致原则,该题中主语为a pen and two books, 虽然不是单数,但与be动词最近的主语为a pen,所以be动词用单数is。同理,第3题中,主语为two books and a pen,但与be动词最近的主语为two books, 所以be动词用复数are.

【答案】:1. A 2.A 3.C

举一反三训练:单项选择

( )1. Look! _____ a cute cat on the sofa.

A. there is B. there are C. There is D. There are

( )2. ________ an expensive ring in the box.

A. there is B. there are C. There is D. There are

( )3. _______ shy and quiet pandas at the zoo.

A. there is B. there are C. There is D. There are

( )4.There ________ a bicycle, two buses and three jeeps behind this building.

A. is B. are C. be D. Are

( )5. ________ there a telephone next to the backpack?

A. is B. are C. be D. Is

2

( )6. There are ________ interesting comic books in the school library.

A. any B. some C. a D. an

考点2 There be句型的一般过去时

例题 选择填空

( )1. There _______ two eggs in the fridge this morning, but now there _______ only one.

A. are; is B. were; was C. were; is D. are; was

( )2. There _______ a bird in the tree yesterday.

A. is B. are C. was D. were

【解析】:There be句型的一般过去时主要考查be的两种形式was(单数)和were(复数)。句中有明显的时间状语提示。使用一般过去时,也可根据上下文语境来确定。如第1题中前半句this morning是过去时间,而且two eggs是复数,故用were,后半句now是“现在”,且one为单数,故用is;第2题中,yesterday是过去时间,且a bird是单数,故用was。

【答案】:1.C 2.C

举一反三训练:

一、单项选择。

( )1. There _______ some milk in the glass, but the glass is empty now.

A. is B. are C. were D. was

( )2. “_______ there any parties in your school last night?” I asked Linda.

A. Be B. Are C. Was D. Were

二、用所给动词适当形式填空。

1. There_________ (be) a good film last week.

2. There_________ (be) two pens on the desk this afternoon, but now where are they? 考点3 There be句型的句式变换

例题 句型转换

1. There are some trees near the house. (改为否定句)

There ________ ________ trees near the house.

’s desk.( 对划线部分提问)

________ ________ on the teacher’s desk? 对划线部分提问)

________ ________ bags are there under the chair?

【解析】第1题变否定句,主要是在are后面加not,但要注意句中some要改为any;肯定句用some, 否定句和疑问句用any。第2题中把some flowers划线,就是问“在老师桌子上有什么”。所以用what’s; 第3题中把two划线,也就是要问“有几个书包”,而且书 3

包是可数名词,所以用How many。

【答案】:1. aren’t any 2. What is 3. How many

举一反三训练:按要求完成下列各题

1. There are some apples on the tree. (变一般疑问句)

______________________________________________________________

2. There are some oranges in the glass? (变否定句)

______________________________________________________________

3. Is there a baby in the room? (变复数)

______________________________________________________________ 就划线部分提问)

______________________________________________________________ 就划线部分提问)

_______ ________ buses are there near the hill?

4

自我检测与提高

一、用“there be”正确形式填空。(每空一词)

1. ________ ________ some tea in the cup.

2. —________ ________ any trees in the picture? —No, ________ ________.

3.—________ ________ any coffee in the cup? —Yes, ________ ________.

4. ________ ________ some sheep near the house.

5. ________ ________ an orange and two bananas in the basket.

6. On the tree, ________ ________many big pears.

二、按要求改写句子。

1. There’s some rice in the bowl. (改为否定句)

___________________________________________________________

2. There isn’t any beef in the bag. (改为肯定句)

___________________________________________________________

3. There are many cows over there. (改为一般疑问句)

___________________________________________________________

4. There are five girls at the door. (用How many改为特殊疑问句)

___________________________________________________________

5. There are seven days in a week. (用How many改为特殊疑问句)

___________________________________________________________

三、单项选择。

( )1. There _______ some money in the bag.

A. is B. are C. have D. be

( )2. There _______ many bananas, but there ________ only an apple.

A. are; is B. is; are C. aren’t; is D. aren’t; isn’t

( )3. There is_______.

A. a book B. two pens C. five cups D. a water

( )4. There _______ a desk, two chairs and three cups in the room.

A. is B. are C. be D. were

( )5. There _______ a bird in the tree yesterday afternoon.

A. is B. are C. was D. were

( )6. —_______ is in the box? —Two apples.

A. Where B. When C. Who D. What

( )7. There _______ two chairs and a bed in the room.

A. is B. are C. be D. am

5

( )8. There _______ a lot of apple trees here last year.

A. is B. are C. was D. were

( )9. Look! There _______ two knives in the pencil-box.

A. are B. be C. is D. am

( )10. How many rabbits _______there?

A. is B. be C. are D. were

四、用括号内所给动词的适当形式填空。

1. There ________ (be) a little water in the glass.

2. There ________ (be not) any milk in the bowl.

3. There ________ (be) some money in my pocket.

4. There ________ (be) some books, a ruler and a pen in the box.

5. There ________ (be) a tall tree in front of the bus station, but now there isn’t.

五、连词成句。

1. a, on, the, there, clock, nice, is, wall(.)

_____________________________________________________

2. basket, some, there, bananas, in, are, the(.)

_____________________________________________________

3. there, floor, the, are, any, footballs, not, on(.)

_____________________________________________________

4. some, there, is, juice, bottle, the, in, orange(.)

_____________________________________________________

5. are, any, there, students, the, farm, on(?)

_____________________________________________________

6. there, workers, are, in, any, factory, the(?)

_____________________________________________________

六、用there be与have填空。

1. This desk ________ four legs.

2. ________ some books on the desk.

3. Everyone________ a dictionary in my class.

4. ________ (没有)knives in the room.

5. I ________ a new sweater.

6. ________ some flowers and a desk in the room.

7. ________ nothing in the bag.

8. They ________ something to eat.

七、短文改错。(仔细观察下面的短文,无错误打“勾”,在错处划线,然后在这一行后面的横线上更正。

6

I have a very big and nice bedroom. There are 1.___________ a bed, a desk and a chair in it. In the wall 2.___________ there is a clock, and near the clock there is a 3.___________ map of China. I like it very much. 4.___________ I like pictures and there is many singers’ pictures on the 5.___________ wall. This is a picture of my home. The man is 6.___________ my father. The woman is after my sister. She is 7.___________ my mother. She is a teacher. Oh! A cat is on 8.___________ the picture, too. Its name is Mimi. My sister and I

are in same school, but we are in different grades.

7 9.___________ 10.___________

参考答案

二、There be句型考点

考点1 举一反三训练

1. C 2. C 3.D 4. A 5. D 6. B

考点2 举一反三训练

一、1.D 2.D

二、1.was 2. were

考点3 举一反三训练

1.Are there any apples on the tree?

2. There aren’t any oranges in the glass.

3.Are there any babies in the room? 自我检测与提高

一、1. There is 2. Are there, there aren’t 3. Is there, there is

4. There are 5. There is 6. there are

二、1. There isn’t any rice in the bowl.

2. There is some beef in the bag.

3. Are there many cows over there?

4. How many girls are there at the door?

5. How many days are there in a week?

三、1. A 2. A 3. A 4. A 5. C

6. D 7. B 8. D 9. A 10. C

四、1. is 2. isn’t 3. is 4. are 5. was

五、1. There is a nice clock on the wall.

2. There are some bananas in the basket.

3. There aren’t any footballs on the floor.

4. There is some orange juice in the bottle.

5. Are there any students on the farm?

6. Are there any workers in the factory?

六、1. has 2. There are 3. has 4. There aren’t

5. have 6. There are 7. There is 8. have

七、1. are----is 2. In-----On 3. 正确 4. 正确

5. is----are 6. home----family 7. after----behind 8. on---in

9. It’s ----Its 10. same----the same

8

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com