haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 小学教育 > 小学英语小学英语

2013年小升初语法复习(四):形容词、副词

发布时间:2014-04-14 09:04:19  

2013年小升初语法复习(四):形容词、副词

一、形容词、副词的用法

知识概要:

(一)形容词的分类:

1. 表示颜色——green, orange, red, grey, pink, purple

2. 表示大小形状——big, large, small, little, sharp

3. 表示人或事物特征——long, short, nice, clean, safe, busy, old, heavy, light, interesting, broad, young.

4. 专有形容词——French, German, Italian, Russian, Chinese

5. 复合形容词——good-looking, kind-hearted, newborn, hard-working

(二)形容词的位置

1. 位于名词前:形容词作定语修饰名词时要放在名词的前。

a handsome man——一个英俊的男人

2. 位于不定代词后:修饰由some, any, every, no等与别的词构成的复合不定代词时须后置。如:something interesting.

(三)形容词的顺序

多个形容词修饰名词时,其顺序为:限定词——数词——描绘词(大小、长短、新旧、形状、颜色)——出处——材料性质——类别——名词。如:a small round table; an expensive Japanese sports car.

助记:总限观,大形令(龄),色国材。

注意:

(1)描述性形容词修饰名词时往往短词在前,长词在后。如:a tall heavy muscular boy:

一个高大结实肌肉发达的男孩。

(2)大部 分形容词加-ly可构成副词,但有些-ly结尾的词仍为形容词。如:friendly,

lovely, lonely, likely, lively, ugly

(四)副词的分类

1. 表示方式:quickly, slowly, fast, well, politely, softly

2. 表示时间:now, yesterday, tomorrow, today

3. 表示频率:often, always, usually, sometimes

4. 表示方位:here, there, in, out, inside, above

5. 表达程度:much, little very, so, too, quite

6. 疑问关系连接副词:how, where, when, whether

(五)副词在句中的位置

1. 一般在动词之后。如:He swims fast.

1

2. 用在动词之前。如:She slowly agreed to cook.

3. 用在宾语之后。如:She sings the song beautifully.

4. 用在介词前或宾语后。如:The girl sings loudly to the crowd.或The girl sings to the crowd loudly.

注意:

(1) 副词very可以修饰形容词,但不能修饰动词。如:I like English very much.

(2) 副词enough要放在形容词的后面,形容词enough放在名词前后都可以。

如:I don’t know him well enough.

There is enough food for everyone to eat.

(3)方式副词well, badly, hard等只放在句尾。如:He speaks English well.

二、形容词、副词的考点

考点1 形容词的词序排列

例题 选择正确答案

( )He keeps all his money in a _______ box.

A. strong black metal B. metal strong black

C. strong metal black D. black strong metal

【解析】:多个形容词修饰名词时,其顺序为:限定词+描绘词+特征词+颜色词+类属词(材质或专有名词)。例如:a small round table, a tall gray building, a dirty old brown shirt, a famous German medical school, an expensive Japanese sports car.

【答案】:A

举一反三训练:选择正确答案

( )1. Kim is going camping with _______ girls.

A. little three other B. three little other

C. three other little D. little other three

( ) 2. Yesterday we crossed the _______ bridge behind the palace.

A. old English stone B. English old stone

C. old stone English D. English stone old

( ) 3. —How was your visit to Chengdu?

—Very good. We spent the ________ days with our friends.

A. few last sunny B. last few sunny

C. last sunny few D. few sunny last

考点2 形容词和副词在句中的应用

例题 选择正确答案

( )He is still _______ in collecting coins.

A. interested B. interesting C. interest D. disinterested

2

【解析】:人+be interested in (doing sth.) 表示“对…感兴趣”,即以人作主语;It is interesting that (to do)…表示“做….是有趣的”。同样的用法有:excited, exciting等。例如:They are very excited when watch the football match. /The football match is very exciting.

【答案】:A

举一反三训练:选择正确答案

( )1. Don’t worry! We can do it ________!

A. good B. better C. best D. well

( ) 2. The bag is too ________. I can not move it.

A. heavy B. heavily C. lightly D. lighted

( ) 3. There is ________ milk in the bottle.

A. a few B. little C. few D. a little

( ) 4. It is _______ for girls to go out alone in the evening.

A. danger B. dangerously C. dangerous D. dangerouser

考点3 联系上下文写出形容词或副词

例题 根据题意,填写适当的单词。

Jane is ________. She wants to drink some water.

【解析】:做这类题道德要从句子的意思入手。后一个句子说::“她想喝点水”,这句话暗含Jane非常口渴。理解句子的意思是解题的关键。

【答案】:thirsty

举一反三训练:

一、根据提示将所缺单词补充完整。

1. They are t_______, they need to have a break.

2. You should talk q_______ in the hospital.

3. It is c_______. I have to wear more clothes.

二、选择正确答案。

( )1. In summer, the sun gets up early and sets ________.

A. early B. late C. quick D. high

( )2. Our national flag is _______ and _______.

A. red, green B. red, yellow C. yellow, blue D. red, blue

考点4 名词、形容词、副词之间的形式转换

例题 用所给词的适当形式填空。

1. It is hot and it is ________ (sun).

2. Mary speaks English ________(slow).

【解析】:名词、形容词之间的形式转换是易考点,通常以填空的题型出现。 第1题考查的是名词转换为形容词,并且形容词在句中作表语。与题目同类情况的单词很多,比 3

如:rain—rainy,cloud—cloudy等等。sun这个单词有点特殊,变为形容词为sunny。意思是“晴天”,为形容词。当然也包括一些特殊情况,比如:friendly是以-ly结尾,但它是一个形容词。

【答案】:1. sunny 2. slowly

考点5 疑问副词的使用

例题 填空

1. –Look! I have a toy car. ---Oh. _______ nice!

2. --_______is your bag? –It is on the desk.

【解析】:英语考试逐渐偏向实际应用,疑问副词在日常口语中非常常见,这一方面的考题分值比重在不断增加。 第1题中,说话人在向朋友展示自己的玩具汽车,朋友对他的玩具汽车表示赞叹:真漂亮!因而用感叹句。另外,nice后的感叹号也暗示 晨应该填how。第2题中是学习生活中常见到的场景,从回答入手,推测题目要什么。回答说“它在桌子上”, 这里显然是在问地点,因而填where.

【答案】:1. How 2. Where

举一反三训练:用适当的疑问词填空

1. —_________ are you?

— I am eleven.

2. —_________ did you go there?

— We went there by bike.

3. —_________ is the best answer?

— A is.

4

自我检测与提高

一、将给出的单词分为五类,分别为:动词、形容词、食物名称、动物名称,服装名称。

动词:_________________________________________________________

形容词:_________________________________________________________

食物类:_________________________________________________________

服装类:_________________________________________________________

动物类:_________________________________________________________

二、找出不同种类的形容词。

( )1. A. good-looking B. bad C. large D. small

( )2. A. English B. Spanish C. expensive D. Chinese

( )3. A. nice B. beautiful C. pretty D. handsome

( )4. A. kind-hearted

B. poor C. wonderful D. interesting

三、从方框中迁出合适的单词完成句子。

2. How________ is Mr. Green? He’s 175cm.

3. How________ are your feet? I wear size 18.

4. How________ is the white It’s 100 yuan.

5. How________ apples are there in the bag? There are five.

6. How________ is the fish? It’s 2kg.

四、写出或选用单词的正确形式填空。

1. The man took off his shoes and put them under his bed very ________ (quiet).

2. Ann felt very ________(happy)at her birthday party.

3. How________ (heavily) the rain is!

4. Nancy dances ________(beautiful).

5. The students are getting very ________(exciting).

6. The wind is blowing ________(strong).

7. My father is a ________(care) reader.

8. The teacher said ________(angry), ―Stop talking.‖

9. The supermarket is ________(to/too) ________(noisy/noise). I don’t like it.

5

10. The ________(one/first) girl is my sister. They are ________(quite/quiet) happy.

11. I don’t like monkeys, because I _______ think they are ________(not good-looking).

五、将问句和相应的答语用直线连起来

1. What did you do ? a. Yes, it does.

2. What was Jim doing? b. She goes to the city by train.

3. How does Sue go to the city? c. Sure.

4. Does the hotel have a computer? d. I bought a gift for you.

5. How did you go to the White House? e. He was sleeping.

6. May I help you? f. By bus.

六、选择填空。

( )1. We decided not to climb the mountain because it was raining _________.

A. badly B. hardly C. strongly D. heavily

( )2. This machine has ________ cover.

A. a steel strong red B. a steel red strong

C. a red steel strong D. a strong red steel

( )3. The boy draws __________.

A. careful B. carefully C. be careful D. care

( )4. This is a ________.

A. lovely girl B. love girl C. girl lovely D. girl love

( )5. I have ________ to tell you.

A. something important B. important something

C. some important D. important some

( )6. I will be back ________ an hour.

A. on B. up C. in D. off

( )7. _________, they found the boy _________.

A. Suddenly; out B. Suddenly; outside

C. Out; suddenly D. Outside; suddenly

( )8. Tom is _______ for school.

A. late always B. always late C. lately always D. always lately

( )9. He is ________ to pick the apples.

A. tall enough B. enough tall

C. an tall enough D. an enough tall

( )10. The teacher speaks in a low voice. I can ______ hear her.

A. hard B. hardly C. no D. easy

七、阅读下列短文,并根据短文内容判断所给句子是否正确,正确的写“T”,错误的写“F”。 Mrs. White has two children. John is seven. Ann is only three. John is a good brother. He is 6

always very nice to his sister. One day in the afternoon, Mrs. White was cooking dinner in the kitchen, while the two children were playing games in the garden. Suddenly, Ann began to cry and she ran to her mum in the kitchen. Mrs. White asked: ―What’s wrong with you, Ann?‖ ―John broke my toy bear.‖ Ann answered sadly. ―How did he do it?‖ mum said. Ann stopped crying, and thought for a few seconds, ―I hit his head with it.‖

( )1. John isn’t a good brother to his sister.

( )2. Ann is four years younger than John.

( )3. The two children played some games, and their mother was busy at home.

( )4. John broke Ann’s toy bear.

( )5. ―Sadly‖ means very happy.

7

参考答案

二、形容词、副词的考点

考点1 举一反三训练:

1. C 2. A 3. B

考点2 举一反三训练:

1. D 2.A 3.B 4.C

考点3 举一反三训练:

一、1.tired 2. quietly 3. cold

二、1. B 2. B

考点4 举一反三训练

1. heavy 2. fast 3. lovely

考点5 举一反三训练

1. How old 2. How 3. Which

自我检测与提高

一、形容词:kind, strict 动词:play, watch, see

服装类:dress, shorts 食物类:beef, tomato 动物类:bear, giraffe, goat 二、1. A 2.C 3.D 4.B

三、1. long 2. tall 3. big 4. much 5. many 6. heavy 四、1. quietly 2. happy 3. heavy 4. beautifully 5. excited

6. strongly 7. careful 8. angrily 9. too noisy 10. first, quite 五、1.d 2. e. 3. b 4. a. 5. f. 6.c.

六、1.D 2. D 3. B 4.A 5.A 6.C 7.A 8. B 9.A 10.B 七、1. F 2. T 3. T 4. F 5. F

8

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com