haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 学科竞赛学科竞赛

013年初三毕业及统一练习试卷

发布时间:2013-09-26 11:14:11  

2013年初三毕业及统一练习试卷

知识运用(共25分)

四、单项填空(共13分,每小题1分)

从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。

22. — Is this your MP3, Kathy?

— No. ______ is in the bag.

A. My B. Mine C. Your

23. The Ninth Garden Expo is on May 18th, 2013 ______ Fengtai.

A. in B. on C. at

24. They were all very tired, but ______ took a rest. D. Yours D. to A. everybody B. somebody C. anybody D. nobody

25. — May I smoke here?

— No, you ______ . This is a no-smoking room.

A. needn’t B. mustn’t C. couldn’t D. wouldn’t

26. I ______ in the hospital yesterday. I had to look after my sick mother.

A. am B. was C. are D. were

27. I’d like to go swimming with you, ______ I am too busy today.

A. but B. and C. so D. or

28. Roast duck is one of _______ dishes in Beijing.

A. delicious B. more delicious C. most delicious D. the most delicious

29. — ______ did you visit the Great Wall?

— Last Sunday.

A. Where B. What C. When D. How

30. After he finished ______ the exciting story, he talked about it on and on with his friends.

A. reads B. read C. reading D. to read

31. Mr. White is my English teacher. He ______ in this school for about 5 years.

A. has worked B. will work C. is working D. works

32. We______ to see the movie Life of Pi as soon as school is over.

A. go B. went C. will go D. was going

33. This famous tower has a long history. It ______ more than 300 years ago.

A. builds B. built C. is built D. was built

34. — Do you know ______?

— Next Monday.

A. when will he come back B. when he will come back

C. when did he come back D. when he came back

五、完形填空(共12分,每小题1分)

阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

Each day I took the same route to work and passed

by a security guard (保安).greeted everyone

walking by and made small talk with many of the

passers-by and wishing them well. His simple ―hello‖

made people feel part of my day. When he was absent, many people noticed it, and I felt a little bit empty.

The first few times, I didn’t say hello back to him when he greeted me. I was in my own world. On Monday the security guard asked me:“How was your weekend?” I told him about my visit to California, to see my mother, who had colon cancer. I how I visited her each month. ―The time with my mother is so precious(珍贵的), I know that each time may be the last.‖

He listened like a close friend I’d known for years. He felt my my love. He shared how he had lost his father to cancer two years before. He said, ―I understand what you are going through. My father passed away while I was serving in Germany. Because of some reasons I was unable to fly back in time. I was unable to say goodbye to him. I wish I could have been with him, given him a hug, and told him I loved him. You are really lucky to have the gift of As I walked away, I realized I did not even know his name. The following day, on my way to work, I said: ―After we spent all that time yesterday, I still don’t know your name.‖ He answered, ―Gary.‖ I responded back, ―I’m Deborah.‖

After that, we talked and shared stories about our weekends, dreams and families.

Later, Gary got a new job and moved away. It’s been several years since I last spoke to him, yet the memory feels like yesterday. Gary reached out to me, me and made my morning the best part of the day. I experienced the beauty of friendship and love.

In the business of life, we often forget to wish a stranger hello although how easy it is, and how great and lasting a it can make. When you say hello to a stranger you become like a pebble(鹅卵石) thrown into a pond. With each ripple (波纹)you create, you spread love that continues to keeps on giving.

35. A. She B. They C. He D. I

36. A. nervous B. funny C. special D. surprised

37. A. lost B. left C. missed D. dropped

38. A. wondered B. shared C. realized D. found

39. A. because B. so C. and D. but

40. A. weakness B. illness C. sorriness D. sadness

41. A. god B. time C. nature D. friendship

42. A. thinking B. calling C. crying D. talking

43. A. offered B. afforded C. invited D. chosen

44. A. moved B. touched C. told D. helped

45. A. progress B. sense C. trouble D. difference

46. A. receive B. send C. give D. create

阅读理解(共44分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选

项中,选择最佳选项。(共26分,每小题2分)

A

Happy City Public Library Service for young people Readers’ Service Center From Monday to Friday 10:00 a.m. to 5:00 p.m.. The services staff help children and parents select reading materials and find information for school projects. Summer Reading Club The Summer Reading Club aims to encourage reading during the school holiday. It holds some activities for students, such as drawing, cartooning and making masks. Bookings are necessary. Preschool Story Time Gives young children and their parents a chance to share stories, poems and a simple craft activity. Each class lasts about thirty minutes.

Story time is held during school term at: East Hills — Monday 10:30 a.m. and Wednesday 10:00 a.m. Green Island — Tuesday 10:30 a.m. and Friday 11:30 a.m.

47. The parents and children can select reading materials in _________.

A. East Hills B. Summer Reading Club

C. Green Island D. Readers’ Service Center

48. Students can take part in _______ activities in Summer Reading Club.

A. drawing B. singing C. swimming D. dancing

49. Story time activities are held on ________.

A. Friday 10:00 a.m. B. Tuesday 10:00 a.m.

C. Monday 10:30 a.m. D. Wednesday 10:30 a.m.

B

A little girl walked to and from school every day. Though it was

not fine and clouds appeared in the sky that morning, the little girl

made her daily trip to school as usual. When school was over, winds became stronger and it began to rain.

The mother of the little girl felt worried that her daughter would

be afraid and that lightning might frighten(惊吓) her child. Following

the bright light of lightning, the mother quickly got into her car and

drove to her child’s school.

As the mother drove along the road, she saw her little girl

walking alone in the rain. To her great surprise, she found that when a

lightning came, her daughter stopped, looked up and smiled. Another lightning came and then another followed. With each lightning, the little girl stopped, looked up and smiled.

Inside the car, the mother asked her daughter, ―What were you doing? Why did you look up and smile when the lightning came?‖ The little girl answered with a smile, ―Mum, you know, God was looking at me. Each time I felt a little afraid walking in the rain, God would take a picture of me. I knew he was playing a game with me.‖

50. The little girl went to school __________ every day.

A. by car B. on foot C. by bus D. by bike

A. she couldn’t look after her daughter

B. her daughter hadn’t taken her umbrella

C. she had something more important to do

D. her daughter might be afraid of lightning

A. proud B. shy C. brave D. nervous

C

Stay as safe as possible during an earthquake. Be aware that some earthquakes are actually foreshocks(前震) and a larger earthquake might occur. Reduce your movements to a few steps to a nearby safe place.

If you are indoors, do ―duck, cover and hold‖. Duck or drop down to the floor, under something strong, such as a table or a desk, cover your head and face with your arms and hands and hold on to that table or desk so that it does not move away from you as the ground shakes. Do this until the shaking stops and it is safe to move. Stay inside to avoid being injured by falling glass or building parts. If there isn’t a table or desk near you, cover your face and head with your arms and crouch(蜷缩) in an inside corner of the building.

Stay clear of windows, fireplaces, and heavy furniture that may fall over. Stay inside until the shaking stops and it is safe to go outside. Research has shown that most injuries occur when people inside buildings attempt to move to a different location inside the building or try to leave. If you are outside, get into the open and stay there. Move away from trees, buildings, signs and power lines. Once in the open, stay there until the shaking stops. The greatest danger exists directly outside buildings, at exits and alongside exterior walls. Ground movement during an earthquake is seldom the direct cause of death or injury. Most earthquake-related casualties(伤亡) result from collapsing walls, flying glass, and falling objects. If you are driving, you may not realize what is going on at first because the car may feel like

it is going to blow up. Stop the car in as clear and open an area as possible and stay in it until the

shaking stops. If it is a really bad quake, turn on the radio to find an emergency channel to get

information. Follow the directions of people directing traffic.

If you are in a mountainous area, watch out for falling rock and other debris that could be

loosened by the earthquake.

If you are at the beach, move quickly to higher ground or several hundred yards inland.

53. Which of the following pictures means ―duck, cover and hold‖?

A B C D

54. Which of the following statements is TRUE according to the text?

A. Ground movement during an earthquake is the main reason of death.

B. You should keep your windows, fireplaces and heavy furniture clear.

C. Stop your car in the clear area and get out of it if an earthquake happens.

D. Run away from the beach as quickly as possible if an earthquake happens.

55. The passage is mainly about ___________during the earthquake.

A. ways of keeping you safe B. the importance of keeping safe

C. ways of finding safe places D. researches on how to keep safe

D

Tony Buzan’s grades were going down

at university. Disappointed with his low marks, he

went to the library to find a book on how to use his

brain. He was directed to the medical section.

Confused, he said to the librarian, ―I don’t want to

take my brain out, I just want to learn how to use it.‖

Her reply was simple: ―There’s no book on that.‖

―I thought to myself,‖ says Buzan, ―if I buy a

little radio, I get an instruction manual (说明书). If I

buy a microwave, I get an instruction manual. But for the most important machine in the world, no

instruction manual?‖ Fifty years later, Buzan has become the world’s leading speaker on the brain and learning. In

the late 1960s, he invented the mind map, a visual representation of thought processes.

This kind of thinking has become a popular tool for planning, organizing, problem solving,

and communicating across the world. He has since authored and co-authored over 100 books that

have appeared in more than 30 languages. ―I think in most cases, people use less than 1 percent of their brains,‖ he says.

But how do you expand this 1 percent? How do you become the best student you can be?

According to Buzan, the answer is simple. You take a section of whatever it is that you are

trying to learn, he says, and you read it for its essence (精髓、要素). Then you make a mind map of all the important details. For a truly effective mind map, you start with a colored image in the

center of your page. Draw the first image that comes to mind on the topic you are mind mapping. Branch off from your central image and create one of your main ideas. From your main branches draw some sub-branches and from those sub-branches you can draw even more branches. He emphasizes that you should use plenty of images and colors as these help with memory recall and encourage creativity.

By using this visual format (形式), according to Buzan, your mind will begin to make associations that will help you remember more information for longer periods of time.

Buzan believes that traditional note-taking methods, such as lists and summaries, do not the brain’s recall capacity or ability in the same way. Because of this, students will often find themselves locked away in their rooms for hours, trying hard to memorize separate details. Buzan believes that for a more effective and lasting way of studying, you must first understand how your brain works.

―Everyone is born smart,‖ he says. ―You just have to learn how to learn.‖

56. What is the main purpose of the first two paragraphs?

A. To show that Tony Buzan was worried about his study.

B. To invite us to think about the importance of manuals.

C. To prove that the mind map is a useful tool for the brain.

D. To show why Tony Buzan studies the brain and learning.

57. What does the word ― mean in the passage?

A. Excite. B. Improve. C. Encourage. D. Affect.

58. What can we infer from the passage?

A. If we learn the mind map, we will become the best student.

B. The mind map will help your brain connect separate details.

C. The mind map will be more effective if we put more details in it.

D. We will solve the problem if we make connections between ideas.

59. What is the best title for the passage?

A. How to make the mind map? B. Is the mind map widely used?

C. Can your memory be mapped? D. Is the mind map helpful in thinking?

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最

佳选项。选项中有一项为多余选项。(共8分,每小题2分)

Earth Hour started in Sydney on March 31st, 2007. It

calls on families and buildings to turn off the lights from

20:30 to 21:30 on the last Saturday night of March. In 2007

more than 2.2 million homes and businesses turned off their

And it was supported by 50 million people

from thirty-five countries. On March 28, 2010 over 2100

In 2012 in China, there were many cities taking part in this activity, especially some large

In colleges some students held some activities to make all the students leave their dormitories. It was 20:30, Beijing time. In Beijing some people were taking a walk with their

Earth Hour has a variety of activities, but the final goal is the same. That is focusing on (聚焦) climate change and protecting the environment for individuals.

八、阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

The iPhone 4S is a touchscreen-based smartphone

developed by Apple Inc. It is the fifth generation of the

iPhone, succeeding the iPhone 4, and was announced on

October 4, 2011. Siri on iPhone 4S is like a person assistant.

It lets you use your voice to do things on the iPhone. You

can just talk to Siri as you talk to a person. Siri understands

what you say, knows what you mean, and even talks back.

Say something like ―Tell my wife I’m running late.‖

―Remind me to call the doctor.‖―Any fast food restaurants

around here?‖ Siri does what you say, finds the information you need, then answers you. It’s like you’re having a conversation with your assistant.

Siri not only understands what you say, but it’s also smart enough to know what you mean. So when you ask, ―Any fast food restaurants around here?‖ Siri will reply, ―I found a number of restaurants near you.‖ Then you can say, ―Hmm. How about French fries?‖ Siri remembers that you just asked about restaurants for something to eat, so it will look for KFC restaurants in the neighborhood. And Siri is active, so it will question you until it finds what you’re looking for. When you want to do something, just ask Siri to help you do it. Siri uses almost all the built-in apps on iPhone 4S. It writes texts and sends email messages. It searches the web for anything you need to know. It plays the songs you want to hear. It gives you directions and shows you around. It makes calls, plans meetings, helps you remember and wakes you up. In fact, ask Siri what it can do — it even speaks for itself.

Siri is easy to use and does so much. You’ll keep finding more and more ways to use it.

64.When was iPhone 4S announced?

65.What is Siri on iPhone 4S like?

66. How can you use Siri to do things on the iPhone?

67. Why will Siri look for KFC restaurants in the neighborhood?

68. What does the writer want to tell us according to the passage?

书面表达(25分)

九、完成句子(共10分,每小题2分)

根据中文意思完成句子。

69. 你感冒了,最好休息一下。

You’ve got a cold. ___________ have a rest.

70. 做出这样的决定对你有好处。

______________________ you to make such a decision.

71. 伦敦奥运会和北京奥运会一样受欢迎。

London 2012 Olympic Games were ___________________ Beijing 2008 Olympic Games.

72. 昨天老师进教室的时候,我们正在准备班会。

We _______________ the class meeting when the teacher came into the classroom yesterday.

73. 迈克总是把他的朋友们当作家人, 并且他很乐于尽力帮助他们解决困难。

Mike always ___________________________________________ when they are in trouble.

十、文段表达(15分)

根据中文大意和英文提示词语,写出意思连贯、符合逻辑、不少于60词的短文。所给的英文提示词仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

74. 生活中我们每天都在与人交往,也许你曾经遇到过这样的困境:你想在聚会上穿的衣服 脏了让妈妈帮你洗,然而妈妈因为工作太忙没有时间洗;与同学共同完成墙报(a wall

newspaper)时,你有一个自认为很好的想法没有被采纳;你最近学习很忙,但是向你请教问 题的同学很执着;?? 你是怎样做的?

现在,请你就与人交往(communicating with others)的话题向《21世纪英语报》投稿。 描 述一次你解决与他人交往困境的经历,并谈谈你的感受。

提示词语:experience; get on well; help; talk; by oneself; understand; respect; share; enjoy

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

2013年初三毕业及统一练习试卷答案及评分参考

初三英语

2013年5月

听力理解(共26分)

一、听对话选图。(共4小题,每小题1分)

1. B 2. A 3. C 4. A

二、听对话或独白选择答案。(共12小题,每小题1分)

5. A 6. B 7. C 8. B 9. A 10. B 11. A 12. B 13.C 14. A

15. C 16. B

三、听对话记录关键信息。(共5小题,每小题2分)

17. the U.S.A. 18. 40 19. house 20. speaking 21. free

知识运用(共25分)

四、单项填空(共13小题,每小题1分)

22. B 23. A 24. D 25. B 26. B 27. A 28. D 29. C 30. C

31. A 32. C 33. D 34. B

五、完形填空(共12小题,每小题1分)

35.C 36. C 37. A 38. B 39. A 40. D 41. B 42. D 43. A 44. B

45. D 46. C

阅读理解(共44分)

六、阅读短文选择最佳选项。(共13小题,每小题2分)

47. D 48. A 49. C 50. B 51. D 52. C 53. B 54. D 55. A

56. D 57. A 58. B 59. C

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。(共4小题,每小题2分)

60. E 61. B 62. C 63. D

八、阅读短文回答问题。(共5小题,每小题2分)

(大小写、单词拼写、标点及人称错误每四个扣一分)

64. On October 4, 2011.

65. A person assistant.

66. By using your voice. / By talking to Siri.

67. Because Siri remembers that you just asked about restaurants for something to eat.

68. The advantages of Siri and how to use it.

书面表达(共25分)

九、完成句子(共10小题,每小题2分)

(大小写和单词拼写错误每四个扣一分)

九、You’d better

十、It’s good for 71. as popular as

72. were getting ready for

73. regards his friends as his family members and he is glad to / is happy to/ is ready to / is willing to / try his best/ go all out/ to help them out

十、文段表达(15分) One possible version:

In our life, we communicate with others every day. It’s important to get on well with each other. However, it’s not an easy thing.

Once, two of my classmates and I were working on a wall

newspaper. I thought I had a great idea but they didn’t use it. I was sad and decided never to talk to them. But after giving it a second thought, I talked to them, telling them about my feelings and how I wished they could use my idea. They apologized to me sincerely and explained to me the reason. We got to understand each other and came up with a better idea which made the wall newspaper eye-catching.

From the experience, I know how important it is to have a

heart-to-heart talk, especially when having problems. If we try to understand each other more, we will enjoy a better relationship and more happiness.

丰台区2013年初三毕业及统一练习听力录音

2013年5月

请同学们打开英语试卷第一页,并在―机读答题卡‖上做好答题准备。

一、听对话,从下面各题所给的A、B、C三幅图片中选择与对话内容相符的图

片。每段对话你将听两遍。

Repeat

Pause 00’02‖ 二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的A、B、C三个

选项中选择最佳选项。每段对话或独白你将听两遍。

Repeat

Pause 00’05‖

7至第8小题。

Pause 00’05‖

Repeat

Pause 00’05‖

Repeat

Pause 00’05‖

Repeat

Pause 00’10‖

Repeat

Pause 00’10‖

三、听对话,根据所听到的对话内容和提示词语,将所缺的关键信息填写在答

题卡的相应位置上。对话你将听两遍。

Repeat

Pause 00’10‖

听力练习到此结束,请同学们继续做其它部分试题

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com