haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 中考中考

2010年武汉中考英语(word解析版)

发布时间:2014-03-20 18:02:47  

2010年武汉市中考英语试卷及答案

第一部分 听力部分

一、听力测试(共三节,满分25分)

第一节(共6小题,每小题1分,满分6分)

听下面6个问题。每个问题后有三个答语。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一个小题。每个问题仅读一遍。

1. A. A. map. B. White colour. C. Very tall.

2. A. Kind and friendly. B. Very late.

3. A. Lovely

4. A. She is shy.

5. A. At night.

6. A. In the sky. B. At 8:00 am B. She is Ann. B. With my parents. B. The bigger one. C. In the room. C. Football C. She is twenty. C. Interesting. C. Quite well.

第二节(共6小题,每小题1分,满分6分)

听下面6段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间的来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

7. How are the shoes according to the woman?

A. Too small. A. In a restaurant. A. Spring. B. Just so-so. B. In a hospital B. Summer. C. Pretty nice. C. In a reading room. C. Winter. 8. Where are they? 9. What season is it now? 10. What does the man mean? A. He didn‘t take the seat. B. He didn‘t remember the test. C. He didn‘t do well in the test. A. Teacher and student. B. Husband and wife. C. Mother and son. 11. Who are they?

12. What do we know from the conversation?

A. The man forgot about Tima. B. Tima can‘t come to the party. C. The man will see his mother tomorrow.

第三节(共13题,每小题1分,满分13分)

听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话和独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白听两遍。

听下面一段对话,回答13至15题。

13. When will the man go back home?

1 / 12

A. On Thursday. B. On Friday. 14. Why does the man choose the early train?

A. It‘s the only one.

B. It‘s the faster.

15. What does the man think of going by plane?

A. Dangerous.

B. Uncomfortable.

听下面一段对话,回答16至18题。 16.What do we know about the library? A. It has a lot of books.

B. It doesn‘t have enough money. C. It‘s a nice place to chat. 17. Why is the woman there?

A. She wants to sit and think. B. She‘s waiting for someone. C. She works in the library.

18. What does the man come to the library for?

A. To meet the woman. B. To have a rest.

听下面一段对话,回答19至22题。 19.What is the woman doing? A. Watching a movie. B. Telling a story. 20. How long will the woman stay in France? A. Half a year.

B. One year.

21. What is the woman going to do next? A. Taking a language test. B. Act in a French film. C. Go to a special class. 22. What are they talking about?

A. Studying abroad.

B. French culture.

听下面一段材料,回答23至25题。 23.What are Mr. and Mrs. Scott expecting? A. A visit to their neighbour. B. A new baby‘s coming. C. Questions from Dick. 24. What‘s Dick‘s feeling about the new baby? A. Unhappy.

B. Hopeful

25. Why are they going to movie? A. The old house is not large enough.

B. The new baby will follow them.

2 / 12

C. On Saturday. C. It‘s the safer.

C. Expensive.

C. To borrow some books. C. Having a class. C. Two years.

C. Visiting France.

C. Strange.

C. Dick doesn‘t like the old house.

第二部分 笔试部分

二、选择填空(本题共15分,每小题1分)

从各题所给的A、B、C、D四各选项中,选出一个最佳答案。

26. Mike is from America. He ________ English.

A. spoke B. will speak C. speaks

27. --When _______ you _______ to learn to skate?

--Five years ago.

A. do; start B. will; start C. had; started

28. –Where are you going for your holiday?

--Well, we _______ yet.

A. haven‘t decided B. hadn‘t decided C. don‘t decide

29. –Thanks for your help.

--_________.

A. No, thanks B. Let me see C. It doesn‘t matter

30. –Would you mind my using your dictionary?

--__________.

A. Yes, please B. Of course not C. You are welcome

31. –Look at that girl! Is it Susan?

--No, it _______ be her. She has gone back to her hometown.

A. mustn‘t B. can‘t C. needn‘t

32. –Are you scared of the flight?

--No, just a little ________.

A. angry B. serious C. anxious

33. –Why don‘t you choose the red tie?

--For me, it doesn‘t _________ my shirt very well.

A. fix B. accept C. compare

34. You‘ve given me so much help. I really _______ it.

A. appreciate B. receive C. suppose

35. –Why are you still waiting in line?

--I‘ve missed my _______ .

A. place B. order C. turn

36. –How many students are there in the classroom?

--__________. They are all in the lab.

A. Some B. None C. All

37. –Waiter, $ 20 for dinner, right?

--I‘m afraid $25, sir, for drinks are ________.

3 / 12

D. had spoken D. did; start D. didn‘t decide D. That‘s OK D. My pleasure D. wouldn‘t D. calm D. match D. regard D. time D. Neither

A. extra B. free C. high D. spare 38. –Do you know the man under the tree? --Sorry, I don‘t know _______. A. how is he B. what is he C. who he is D. bother 39. –How about the exhibition that day? --It was very noisy, but that didn‘t ________ me. A. hurt A. put up B. impress B. gave up C. change C. picked up D. bother D. used up 40. It was a difficult time, but we never ________ hope.

三、完形填空(本题共15分,每小题1分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从41---55各题所给的A、B、C、D四各选项中,选出一个最佳答案。

Denny Crook was a famous photographer. He traveled all over the world, taking pictures for magazines and newspapers, and won many prizes.

―I‘ll do anything to get a good photo,‖ he often said. ―I‘ll go anywhere at any time, even if it is (41).‖

And he told the (42). He had photos of earthquakes, forest fires, floods and even wars. If something interesting happened, Denny went to photo it.

He was a married man and his wife often asked him to take her with him, but he always

(43).‖I‘ll travel for my work, not for (44),‖ he told her . ―You won‘t enjoy yourself, and I won‘t have (45) to look after you. Sometimes there‘s not even anywhere to (46), and I have to sleep outside. I often don‘t have a good (47) or a bath for days. You won‘t like it.‖

―Denny, I‘m not a child,‖ his wife didn‘t (48). ―I can look after myself. Please take me with you the next time you go overseas.‖

Denny did not say anything, but he (49) about it, and when he was asked to go to Africa he said to his wife, ―You can come to Africa with me if you want to. I‘ve got to take photos of wild

(50) there. It should be interesting and not too uncomfortable.‖

His wife was very (51), and at first she had a very enjoyable time.

Then Denny went to off to (52) some lions to photo. His wife went with him, but before long they became separated. She walked down one path while he walked down the other.

Suddenly, Denny heard her (53). He ran back and saw her running toward him. A huge lion was chasing her.

Quickly Denny took his camera out of its case and (54) it at his wife and the lion.

Then he shouted, ―(55), woman! I can‘t get you both in the picture!‖

41. A. dangerous

42. A. lie B. natural B. reason

4 / 12

C. convenient C. news D. impossible D. truth

43. A. allowed 44. A. wealth 45. A. money 46. A. meet 47. A. meal 48. A. agree 49. A. worried 50. A. land 51. A. confused 52. A. find 53. A. singing 54. A. threw 55. A. Hurry up

B. refused B. prize B. time B. work B. picnic B. understand B. forgot B. flowers B. excited B. feed B. crying B. fired B. Look out

C. failed C. pleasure C. interest C. shop C. room C. reply C. asked C. animals C. surprised C. drive C. laughing C. showed C. Slow down

D. joked D. luck D. ability D. stay D. party D. complain D. thought D. people D. disappointed D. shoot D. cheering D. pointed D. Go ahead

四、阅读理解(本题共30分,每小题2分)

阅读下列材料,从每题所给A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案。

A

One midnight, a little girl woke up to pass water. She by herself got up and down her bed, walked to the bedroom door and opened it. She looked outside and walked back, for it was so dark in the hall that she feared.

Her mother said, ―Don‘t be afraid, honey. Take courage!‖ ―What‘s courage?‖ she asked, running to her mother‘s bed. ―Courage is the brave breath,‖ her mother answered. ―Mum, do you have courage?‖ ―Certainly.‖

The girl held out her little hands, saying, ―Mum, blow some of your breath of courage to me.‖

After her mother blew out two mouthfuls of breath into her little cold hands, the little girl clenched her fists(握拳) nervously, afraid that the ―breath of courage‖ would run away. Then with her fists clenched, she walked out of the bedroom towards the bathroom with nothing to fear.

Her mother said to herself, ―It will be nice if someone can blow some kind of ?breath‘ to me. Then I can hold it in my hands too when I feel terrified or lost.‖

In fact, mostly, what we are terrified of is nothing but the fear in our mind. Who we should defeat(战胜) is nobody but ourselves. 56. The girl walked back because __________.

A. the bathroom was too far away. C. she was too afraid of the dark

5 / 12

B. her mother wouldn‘t go with her D. the bedroom door was locked

57. We learn from the reading that ___________.

A. an advertisement B. a food report C. a shopping list D. a menu 62. It‘s clear that the Eatery __________. A. can hold 150 people at most C. was set up in the year of 1980 B. only provides Chinese food C. doesn‘t offer many choices A. the girl went to the bathroom by herself B. the girl pretended to be terrified of nothing C. the girl‘s mother was able to blow brave breath D. the girl‘s mother was very proud of herself A. held out her little hands C. talk to her mother A. adults are always brave enough B. children learn to be brave quickly C. the fear in one‘s mind is the real problem D. the mother can deal with anything with breath A. The Fearless Mother C. One midnight B. One Lonely Girl D. The Breath of Courage B. clenched her fists D. held her own breath 58. To stop ―mother‘s breath‖ from running away, the girl __________. 59. The writer mainly wants to tell us that ________. 60. Which is the best title of the passage?

63. At the loch Ness Eatery, visitors can ________.

6 / 12

A. book comfortable room C. cook for themselves A. the prices of food and drinks C. the name of the manager A. to serve people for a long time C. let people take away B. have a picnic D. get a good relaxation B. the address of the Eatery D. the way of getting in touch with the Eatery B. meet the needs of different visitors D. help people learn about people 64. The reading also tells us _________. 65. The Eatery provides almost everything to _________.

C

He was struggling(费劲) to tie his shoes. I was struggling with whether I should help him. I did, and he was grateful.

―Thank you,‖ he said.

―I‘m glad I could help. I just thought it would be easier for me to reach,‖ I said.

He was a disabled man, and forced to look down most of the time. His arms and legs were twisted(扭曲的) terribly, and he couldn‘t do what the rest of us would consider easy tasks. He always managed to look up to see how you reacted(反应) to his words, however. He had a big smile, making me feel comfortable.

I was still on my knees by his wheelchair.

―Nice shoes,‖ he said.

―Thanks. No one ever complimented me on them before,‖ I said.

―No one has the same view of the world as I do,‖ he replied.

―Tell me about the world as you see it,‖ I said smiling.

―Most people can see if someone is comfortable with them or not in their eyes. I see it in their feet.‖ he said. ―If people keep moving their feet, I just let them go, because I know they‘re impatient with me. I don‘t want to make people uncomfortable.

―What about me? I asked.

―Inervous.‖ he said. ―I don‘t normally have someone look me in the eye.‖

―They don‘t know what they‘re missing,‖ I told him.

―My old face is nothing to brag(自夸) about.‖ he said.

―But that smile is so big.‖

Yes, and it‘s not only a big smile but an attitude.

66. The disabled man knew people were impatient mostly by their _________.

A. words C. feet B. eyes D. smile

67. The unlined word compassion is the closet in meaning to ___________.

7 / 12

A. attention C. trust B. pity D. duty B. always asked people for help D. liked to talk about people‘s shoes B. the man looked him in the eye D. the man had a big smile on the face 68. We learn that the disabled man _________. A. had great difficulty looking after himself C. couldn‘t have a big smile A. he had a nice talk to the man C. he didn‘t move his feet before the man 69. The writer felt comfortable because _________. 70. We can infer from the passage that _________. A. the disable man had something wrong with his mind B. not many people went down to the man‘s level C. the man was good at telling people about the world D. the writer would not give the man move help

第二卷(非选择题,共35分)

五、词与短语填空(本题共10分,每小题2分)

先阅读短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使全文在逻辑上正确。(提示:选项中有一个是多余的。)

I‘and she didn‘t (71) me. It all started when she asked me if she could copy my homework. I asked her why she wanted to do that, and she said that she had forgotten to do hers. I said I didn‘t think it was a good idea. I said it would start a bad (72) and she should do her own work. She got really

(73) at me and said she didn‘t want to be my best friend anymore. I said that was OK and that I was sure she would (74) it. And she did. Yesterday she told me she was (75). She said it was much better if she did her own work.

六、阅读理解填词(本题共10分,每小题1分)

先阅读短文,在其后空白处写出各单词的正确形式,单词的第一个字母已给出。

One day Harvey‘s wife was cleaning out a cupboard.

―Look at all these umbrellas,‖ Harvey‘s wife said to him. ―There are eight and they all ‖

―I‘ll take them all to the umbrella shop and have them repaired,‖ Harvey said. ―They are too ‖

―They‘‖

8 / 12

stop, he picked up her umbrella and stood up.

―Hey!‖ the woman said, ―‖

―I‘m so sorry.‖ Harvey said, giving it to her. ―Please excuse me for taking your umbrella by ‖

The next day he collected the umbrellas from the umbrella shop and got on the bus. As he sat ―‖ He turned around and saw the woman whose umbrella he had almost taken the day before.

七、书面表达(本大题15分)

假设你是Li Ming, 请给你的美国笔友Tom 写一封 e—mail,介绍你的英语老师Mr. Lee。要点如下:

1.他40岁,有一个幸福的家;2. 性格外向,与学生相处很好;3. 他的课堂很有趣,课后常帮我们学英语;4. 不抽烟,非常喜欢运动,擅长下棋;5. 写一至两点其他同学对他的看法。 注意:

1.词数60—80,信的开头和结尾已给出,不计入总词数。2. 文中不要提及真实的校名和人名。

参考词汇:outgoing adj. 外向的 smoke v. 吸烟 chess n. 棋

2010年普通高等中学招生统一考试

英语(武汉卷)参考答案

一、听力测试(1—25题,每小题1分,共25分)

1.A 2.C 3.B 4.B 5.C 6.B 7.C 8.A 9. A 10.C 11.C 12.B 13.B 14.A 15.C

16.B 17.C 18.C 19.A 20.B 21.C 22.A 23.B 24.A 25.A

二、选择填空(26—40小题,每小题1分,共15分)

26.C 27.D 28.A 29.D 30.B 31.B 32.C 33.D 34.A 35.C 36.B 37.A 38.C

39.D 40.B

三、完形填空(41—55小题,每小题1分,共15分)

41.A 42.D 43.B 44.C 45.B 46.D 47.A 48.A 49.D 50.C 51.B 52.A 53.B

54.D 55.C

四、阅读理解(56—70小题,每小题2分,共30分)

56.C 57.A 58.B 59.C 60.D 61.A 62.C 63.D 64.D 65.B 66.C 67.B 68.A

69.D 70.B

五、词与短语填空(71—75小题,每小题2分,共10分)

71. talk to 72. habit 73. mad 74. get over 75. sorry

六、阅读理解填词(76—85小题,每小题1分,共10分)

76. broken 77. throw 78. left 79. ready 80. usually 81. seats 82. belongs

83. mistake 84. voice 85. successful

七、书面表达

Dear Tom,

I‘m very happy to tell you something about my English teacher, Mr. Lee.

9 / 12

Mr. Lee is 40 years old. He has a happy family. He is an outgoing man. At school, he is very friendly and gets well with us. His class is very interesting. We all like to learn English. After class, he often helps us with our English. Do you know? He hates smoking. And he likes sports very much, especially, he is good at chess. He is really a good teacher. We all like him.

Could you tell me something about your teachers? I am looking forward to hearing from you. Best wishes.

Yours,

Li Ming

2010年武汉中考英语试卷解析

单项填空

26.答案:C

【解析】动词时态。句意:迈克来自美国。他说英语。此题叙述的是一般情况,所以从句意可知应该用一般现在时,又主语为he,第三人称单数,所以选C。

27.答案:D

【解析】动词时态。句意:——你什么时候开始学溜冰的?——五年前。从答语中可知谈论的是过去时态,所以本题应当用一般过去时,故答案为D。

28.答案:A

【解析】动词时态。句意:——你们要去哪里度假?——哦,沃我们还没决定呢。从答语可知,谈论的是过去的事,但是对现在也造成了一定的影响,“还没决定”,答语为现在完成时,故选A。

29.答案:D

【解析】交际用语。当别人感谢时,答案一般应当是“没什么。/不客气。”从选项上看,A项的用法错误;B项答非所问;C项一般用来回答别人表示歉意时的用语;只有D项符合题意。故答案为D。

30.答案:B

【解析】交际用语。句意:——你介意我用你的词典吗?从选项上看,A项的回答不正确;B项表示为“当然不(介意)”;C项应当回答别人感谢时的用语;D项也是回答别人感谢时的用语,故选B项。

31. 答案:B

【解析】情态动词的用法。句意:——看那个女孩!是苏珊吗?——不,不可能是她。她已经去她的家乡了。本题考查的是情态动词can的用法,在此题中表示对某件事情的推断,故本题选B。

32.答案:C

【解析】形容词的用法。句意:——你害怕闪电吗?——不,只是有点焦虑。angry “生气的”; serious “严重的”; anxious “焦虑的”; calm “平静的”,从句意上看,只有C符合题意。

33..答案:D

【解析】基本句型。句意:——你为什么不选红色的领带?——对我来说,它和我的衬衫不是很配。fix “修理;校准”; accept “接受”; compare “对照,比较”; match “比赛;

10 / 12

与…..相匹配”。从句意看,只有D符合题意。故答案为D。

34. 答案:A

【解析】基本句型。句意:你已经给了我这么多的帮助。我真的很感激。appreciate“感激”; receive “得到,收到”; suppose “猜想”; regard “尊敬;尊重”。从句意上理解,只有A项符合题意,故选A。

35. 答案:C

【解析】名词的用法。句意:——你为什么仍然在排队?——我错过了我的一次机会了。place “地方”; order “顺序”; turn“(依次轮流时各自的)一次机会”; time“时间”。通过句意可知,只有C项符合题意,故答案为C。

36. 答案:B

【解析】不定代词的用法。句意:——有多少个学生在教室里?——没有一个。他们全在实验室了。从答语“他们全在实验室了。”可知,应当选B项。

37. 答案:A

【解析】基本句型。句意:——服务员,晚餐20美元,对吗?——恐怕是25美元,因为饮料是另外收费的。从句意上看,多出了5美元,所以应当用形容词extra,表示为“另外收费的”,其他选项不符合题意,故答案为A。

38. 答案:C

【解析】宾语从句。句意:——你知道树底下的那个男的吗?——对不起,我不知道他是谁。从句意可知,只能选C项。

39. 答案:D

【解析】基本句型。句意:——那天的展览怎么样啊?——太吵了,但是那根本烦扰不了我。hurt“受伤”; impress“给…..印象深刻”; change“改变”; bother“烦扰”。从句意可知,只有D符合句意,所以选D。

40. 答案:B

【解析】习惯用法。句意:这是一个困难的时刻。但是我们从没有放弃希望。put up “举起;抬起”;give up“放弃”;pick up“拾起”;use up“用完;耗尽”。从句意可知,只有B项符合题意,故答案为B。

完形填空

【主旨大意】本篇短文是人物故事。讲述了摄影爱好者Denny的故事。

41.A 通过下文的―He had photos of earthquakes, forest fires, floods and even wars‖可知,他去的都是危险的地方。

42.D tell the truth为固定搭配,意思为―说实话‖。

43.B 从后句―You won‘t enjoy yourself,‖可知他拒绝了他的妻子要求。

44.C 句意:我去是为了工作,不是为了打发时间。所以选C项。

45.B 因为是去拍照,所以没有时间照顾。

46.D 从后句的―I have to sleep outside.‖可知,经常没有地方呆。

47.A 因为没有地方呆,所以吃饭或洗澡也就成了问题,故答案为A。

48.A 从句意可知,他的妻子不同意他的说法,故答案为A。

49.D 固定短语think about…,表示为―‖,故答案为D。

50.C 从句意理解去非洲应当是拍野生动物,所以选C。

11 / 12

51.B 通过后句―at first she had a very enjoyable time‖可知,开始他的妻子非常兴奋。

52.A 从句意可知应当是找狮子拍照。

53.B 从后句―A huge lion was chasing her.‖可知,他老婆应当是哭了。

54.D 从整句可知他应当是掏出相机按下快门,所以答案为D。

55.C 句意:底一点,女士。我不能让你们两个都在这个照片里。故答案为C。

阅读理解

A篇

【主旨大意】:

56.C 细节理解题。通过句子“for it was so dark in the hall that she feared.”可知答案为C。

57.A 整体理解题。通读全文可以知道在妈妈的鼓励下,这个小女孩自己去了卫生间。

58.B 细节理解题。从句子“the little girl clenched her fists(握拳) nervously, afraid that the ―breath of courage‖ would run away.”可知答案为B。

59.C 综合判断题。从文章大意可知作者主要告诉读者我们真正的恐惧是在我们的心里。

60.D 整体理解题。从整篇文章看,小女孩不再害怕是应为她的母亲给了她“breath of courage”,所以答案D最合适。

B篇

【主旨大意】:

61.A 细节理解题。从整篇文章看

62.C 细节理解题。本题要用排除法,A项句意:最多容纳150人,不符合题意;B项―只提供中餐‖不正确;D项―没有提供很多的选择‖不正确;只有C项是正确的。

63.D 综合判断题。从整篇广告可知,客人在那里能够得到很好的放松。

64.D 细节理解题。广告的最后给出了电话和网址,让我们知道了联系的方式。

65.B 细节理解题。从广告的内容看,The Eatery能够向不同的客人提供不同的需求。

C篇

【主旨大意】:

66.C 细节理解题。从文章中的句子―If people keep moving their feet, I just let them go, because I know they‘re impatient with me.‖可知答案为C。

67.B 词意猜测题。单词compassion的意思为―同情;怜悯‖,从选项中看只有B项最接近其意,故选B。

68.A 综合判断题。从整篇文章可知,作者帮助其系鞋带,可见这位残疾人是不能自己照顾自己的。

69.D 细节理解题。从文中―He had a big smile, making me feel comfortable.‖可知答案为D。

70.B 主旨理解题。从整篇文章我们可知,并不是所有人都愿意来帮助残疾人,所以答案为B。

12 / 12

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com