haihongyuan.com
海量文库 文档专家
全站搜索:
您现在的位置:首页 > 初中教育 > 中考中考

2013年上海市中考英语试题(含答案)

发布时间:2014-04-26 14:01:04  

2013年上海市初中毕业统一学业考试

英语试卷

(满分150分,考试时间100分钟)

考生注意: 本卷有7大题,共99小题。试题均采用连续编号,所有答案务必按照规定在

答题纸上完成,做在试卷上不给分。

Part I Listening(第一部分听力)

I. Listening comprehension(听力理解) (共30分)

A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片) (6分

)

1._______ 2. _______ 3. _______ 4. _______ 5. _______ 6. _______

B. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear(根据你听到

的对话和问题,选出最恰当的答案) (10分)

7. A)$700. B)$500. C)$300. D)$200.

8. A)English. B)French. C)Chinese. D)Canadian.

9. A)Jane’s. B)Peter’s. C)Betty’s. D)Sally’s.

10.A)Father’s Day. B)Mother’s Day. C)Teachers’ Day. D)Children’s Day.

11.A)He asked his teacher for help. B)He worked it out himself.

C)He asked his classmate for help. D)He found the answer from the Internet.

12.A)Because Lisa’s dad is strict. B)Because he didn’t buy a gift.

C)Because Lisa’s dad doesn’t like him. D)Because he’s never met Lisa’s dad.

13.A)Mother and son. B)Teacher and student.

C)Doctor and patient. D)Waitress and customer.

14.A)Hong Kong. B)Museums. C)Travelling. D)Food.

15.A)In a bank. B)In a restaurant. C)In a bookstore. D)In a hotel.

16.A)She wants to work for Mr.Jones. B)Mr.Jones can fix the recorder.

C)She wants to meet Mr.Jones. D)Mr.Jones needs a recorder.

C. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false.(判断下

列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F ”表示) (7分)

17.One day, Henry took his son to the country by train.

18.They stayed with a poor family to know about the life there.

19.Tom told his father that he didn’t like his trip to the country.

20.There were several pet cats and dogs in Tom’s home.

21.Tom’s family hung lanterns in their garden at festival times.

22.People on the farm got flesh food from the supermarket.

23.The writer wants to tell us to enjoy what we already have.

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每

空格限填一词) (7分)

24.Susan is a__________ schoolgirl in a small town in California.

25.In her spare time,Susan likes to__________ to pop music.

26.Susan is only__________ years old and she is good at skating.

27.Whatever Michael teaches her,Susan can do it__________.

28.After training she__________ usually plays computer games with her__________.

29.Susan prefers to__________ at home on weekends.

30.On__________ mornings,Susan’s father always makes breakfast for her.

Part 2 Vocabulary and Grammar(第二部分词汇和语法)

II.Choose the best answer(选择最恰当的答案) (共20分)

31.Perhaps the famous football star won’t play__________ football any longer.

A)a B)an C)the D)/

32.My parents showed__________ some old pictures that brought back sweet memories.

A)I B)me C)my D)mine

33.Wow! Ten students in our class will celebrate their fourteenth birthdays__________ October!

A)in B)on C)at D)to

34.The chemicals in the vegetables and fruit are bad__________ our health.

A) from B)with C)of D)for

35.A lot of foreigners__________ familiar with the famous places of interest in China.

A)am B)is C)are D)be

36.The student didn’t find much__________ about the topic on that website.

A)report B)article C)information D)story

37. __________ is waiting for you at the gate. He wants to say thanks to you.

A)Somebody B)Anybody C)Everybody D)Nobody

38.—__________ have you been in the sports club?

— __________Since the first month I came to the school.

A)How old B)How long C)How much D)How soon

39.My old neighbour Charles felt__________ after his children moved out.

A)lonely B)safely C)angrily D)happily

40.— Must I go to medical school and be a doctor like you,Dad?

— No,you__________,son.You’re free to make your own decision.

A)can’t B)mustn’t C)shouldn’t D)needn’t

41.The volunteer spoke as__________ as she could to make the visitors understand her.

A)clearly B)more clearly C)most clearly D)the most clearly

42.Which do you prefer to use to keep in touch with your friends,QQ__________MSN?

A)and B)but C)or D)so

43.I hate travelling by air__________ you usually have to wait for hours before the plane takes

off.

A)because B)though C)until D)unless

44.Look,so many passengers__________ with their smart phones on the underground.

A)played B)will play C)are playing D)have played

45.The schoolboy to the blind man on his Way home yesterday afternoon.

A)apologizes B)apologized C)will apologize D)has apologized

46.The official said they__________ a new law to protect the tourists the next year.

A)makes B)would make C)made D)have made

47.Even Tony’s granddaughter,a five-year-old girl,asked him__________ smoking.

A)give up B)gave up C)to give up D)giving up

48.The retired couple enjoy__________ photos.They always go out with their cameras.

A)take B)took C)to take D)taking

49.—Tim and I will visit the exhibition this weekend.Would you like to join us?

—__________

A)Well done. B)That’s right. C)You’re welcome. D)I’d love to.

50.— We’ll study in different schools next term.Enjoy your time in the new school!

—__________

A)I’ll take your advice. B)The same to you.

C)Congratulations! D)Me too.

III.

分)

IV. Complete the sentences with the given words in their proper forms (用括号中所给单词

的适当形式完成下列句子。每空格限填一词) (共8分)

59.The prices of many__________ usually go up during festivals.(flower)

60.This is the__________ time for our school to hold the robot-making contest.(six)

61.I could hardly believe she had made a video about water pollution by__________.(her)

62.The company hopes its new product will be__________ on the European market.(success)

63.Larry has put on too much weight because of his__________ diet.(healthy)

64.Jack finds it difficult to pronounce some English words__________.(correct)

65.Don’t use the lift when you escape from a high__________ during a fire.(build)

66.It is not wise of young people to__________ their jobs from time to time.(changeable)

V. Rewrite the following sentences as required (根据所给要求,改写下列句子。每空格限

填一词) (共14分)

67.Fred plans to work in the charity hospital in the community.(改为否定句)

Fred__________ __________to work in the charity hospital in the community.

68.Jim’.(对划线部分提问) __________ __________is Jim’s office from the nearest underground station?

69.Though the earthquake destroyed many houses,people didn’t lose hope.(改为被动语态)

Though many houses__________ __________ by the earthquake,people didn’t lose hope.

70.This year’s car exhibition was very special.It attracted many visitors.(合并为一句) This year’s car exhibition was__________ special__________ it attracted many visitors.

71.With the help of a local guide, they reached the mountain top in the end.(保持句意基本不变)

With the help of a local guide,they reached the mountain top__________ __________.

72.Our journey to Britain last summer was amazing.(改为感叹句)

__________ __________our journey to Britain last summer was!

73.“Who is responsible for the food safety problem?’’ asked the reporter.(改为宾语从句) The reporter asked__________ __________responsible for the food safety problem.

Part 3 Reading and Writing(第三部分读写)

VI.Reading comprehension(阅读理解) (共50分)

74.How many family members are there in Mandy’s host family?

A)4. B)5. C)6. D)7.

75.Mandy writes in her e.mail that the__________ lesson is her favourite.

A)Thai speaking B)boxing C)Thai writing D)cooking 76.Next month,Mandy is going to visit__________.

A)Pattaya beach B)Phuket Island C)Phairat’s hometown D)Bangkok

77.According to the e-mail,__________has been a symbol of Thailand for many years.

A) B) C) D)

78.From the e-mail we know that Mandy is__________ when she stays In Thailand. A)bored B)quiet C)excited 79.What is the possible subject of the e-mail?

D)proud

A)Study trip in Thai land B)Food culture in Thailand C)Elephant riding in Thailand D)International schools in Thailand

B.Choose the best words and complete the passage(选择最恰当的单词完成短文)(12分) You can reach almost any goal if you want to—but sometimes it takes great efforts to realize your dream.

That was quite true for me.When I was 17 years old,I broke my father’s___80___.He had saved enough from an average income to send me to college to become a lawyer.Three months later I was home telling him that I had left college — and for the first time I saw him ___81___. “Son,I’m always going to love you even though you’ll never achieve anything,’’he said with tears(眼泪)in his eyes.

When I walked out of that room,I was burning with something within my body.Not everyone has the chance to feel it.I did not just want to___83___ — I had to.

But I couldn't see how to do it and all the time my father’s words were in my mind. I become a salesperson.It was not___84___ because I knew almost nothing about marketing.

Then a man introduced me to the Edwards training course.I went and learned a lot of useful___84___.I tried my best to put them to work.Soon after that,I started tasting the sweet fruits of Success for the first time.

Some time later,I told the manager of my company that I would like to meet with Mr.Edwards.They arranged it for me.When the day came,I told him,“Mr. Edwards,my goal is to be able to train people just as you trained me.’’___85___,he agreed to let me try.

All that came true because I set goals to make it happen.Sticking to the goal was the most important.

80.A)promise 81.A)shout 82.A)succeed 83.A)fair 84.A)poems 85.A)Luckily

B)record B)cry B)argue B)easy B)dialogues B)Usually

C)heart C)laugh C)stop C)serious C)excuses C)Clearly

D)law D)relax D)move D)safe D)skills D)Suddenly

C. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的

词,使其内容通顺。每空格限填一词,首字母已给)(14分)

At some time in your life,you might have a roommate.It is a good idea to share a flat,especially for students or people who have just finished school,because flats are usually expensive. is not the only reason for having a roommate.Sharing a flat can be fun.

But life with a roommate can also be a experience.Some

experts(专家)did a study of college students who shared a room.They

found that students who had problems with their roommates were not

happy at school and were more likely to get sick than other

students.So,with a roommate and enjoy it?

Here is some advice:

Being roommates with a friend can be hard. Friends may be

different when you stay with them all the time from when you don’t see

them very So, before you plan to share a room with a

friend,discuss the situation carefully.

If you decide to share a room with someone you don’t know,talk to each other.It’s important about your habits and things you hate.

When you move in with a roommate,make rules.such as cleaning,washing and shopping.Will you share food? Is it OK to have guests? And what about loud music?

Don’t get angry at small things that your roommate does.Try the unhappy things between you and your roommate.No one — including you — is perfect.

D. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)(12分)

“I sometimes get up at three or four in the morning to surf the Intern”

“I check my e-mail almost forty times a day.”

“I seldom spend less than three hours each time on the net.”

“spend more time in chat rooms than with my 'real-life’ friends.”

Do you know any people like these? They are part of a new addiction(瘾) called Internet addiction.According to experts,Internet addicts(迷)spend at least thirty to forty hours online every week.They lose control of the time they spend on the Internet.

For example,one college student was missing for several days.His friends were worried and 1ooked for him everywhere but couldn’t find him.They called the police.The police found the student in the computer lab: he was surfing the Internet — for seven days straight.

A study shows that about six to ten percent of Internet users become addicted.The teenager spend more time on the Internet than with friends and family. That’s why some experts worry most about young people.

Is “surfing the Internet” a hobby or all addiction for you? You may have a problem if you have one of the following symptoms(症状):

★You go out with your friends less and less.

★You can’t wait to get online again.

★You’ve decided to spend a short time online,but then you spend several

hours.

★You do not go to important family events or you do not do school projects

because you like to spend hours on the Internet.

What is the solution? Some experts suggest that people set strict limits on their time for Internet use. You have to learn to control it,or the Internet would control you.

93.How many hours does an Internet addict spend online every week according to experts?

94.Where was the missing college student found?

95.Why do some experts worry most about young people?

96.What is one symptom of Internet addiction?

97.How can Internet addicts solve their problem?

98.What might be the title of this passage? (In no more than TEN words)

VII.Writing(作文) (共20分)

99.Write at least 60 words about the topic “How to protect myself”.(以“如何保护自己”为题,

写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格。)

提示: 自我保护是青少年需要掌握的重要技能。请谈谈你在生活中怎样进行自我保护(可 结合生活中的某一个情景或具体事例,如:面对灾难如何自救,如何预防受骗或侵 害,如何避免生活中的意外,等等)。

Phrases for reference(以下短语仅供参考): ask…for help in danger calm down prevent...from

(注意:文中不得出现具体人名、校名等个人信息,否则不予评分。)

2013年上海市初中毕业统一学业考试

英语试卷答案要点

一、答案要点

Part I

I. A.1.F 2.C 3.D 4.A 5.B 6.E

B.7.B 8.D 9.B 10.A 11.A 12.D 13.A 14.C 15.C 16.B

C.17.F 18.T 19.F 20.F 21.T 22.F 23.T

D.24.pretty 25.dance 26.fifteen/15 27.easily 28.Brother

29.rest 30.Sunday

Part II

II. 31.D 32.B 33.A 34.D 35.C 36.C 37.A 38.B 39.A 40.D

41.A 42.C 43.A 44.C 45.B 46.B 47.C 48.D 49.D 50.B III.51.C 52.A 53.D 54.F 55.B 56.E 57.I 58.G

IV.59.flowers 60.sixth 61.herself 62.successful

63.unhealthy 64.correctly 65.building 66.change

V.67.doesn’t plan 68.How far 69.were destroyed

70.so,that 71.at last 72.How amazing 73.who was

Part III

VI.A. 74.C 75.D 76.B 77.D 78.C 79.A

B. 80.C 81.B 82.A 83.B 84.D 85.A

C. 86.money 87.terrible 88.1ive 89.often

90.honest 91.housework 92.forget

D.

93.At least 30 to 40(hours).

94.In the computer lab.

95.Because they spend more time on the Internet than with friends and family.

96.You go out with your friends less and less./You can’t wait to get online again./You’ve

decided to spend a short time online,but then you spend several hours./ You don’t go to family events or do school projects because you like to spend hours on the Internet.

97.By setting strict limits on their time for Interact use./They can set strict limits on their

time for Internet use.

98.Internet Addiction./Learn to control Internet use.(Any reasonable answers acceptable) VII.99.略。

二、评分标准

说明

1.下列情况均不给分:

(1) 答案不符合要求。

(2) 答案超过一个(特殊要求除外)。

(3) 答案模棱两可或模糊不清。

2. 第VI大题(C)篇和(D)篇,可视答案的错误程度分层扣分。

3. 第Ⅵ大题(D)篇问答题,如所填答案与本答案有异,但符合上下文意思,且语法、拼写

正确,则应给分。

4. 写作评分标准:

(一) 内容:

内容切题,意思连贯,表达清楚、完整。

(二) 语言:

拼写、语法、标点、大小写等语言知识正确。

(三)组织结构:

内容充实、不写废话;上下文连贯、用语规范、表达准确、无或少见语法错误;词汇和句型句式运用恰当丰富,多见好句型和习惯表达者。

(四)词数:

不少于60词。

网站首页网站地图 站长统计
All rights reserved Powered by 海文库
copyright ©right 2010-2011。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit326@126.com